Kış ayları başta olmak üzere, çocuklar yılın her döneminde hastalanabiliyor. Ebeveynlerin korkulu rüyası hâline gelen hastalıklar ve belirtileri hakkında merak edilen soruları Acıbadem sağlık grubundan çocuk hastalıkları uzmanlarından Dr. Sevil Elçin Kızılok ve Dr. Halil Arslankaya yanıtladı:
- Antibiyotik ne zaman kullanılmalı: Viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanılsa da kullanılmasa da ateş üçüncü ya da dördüncü gün düşüyor. Ancak antibiyotik kullanımında ısrarcı olunursa hem çocuğun virüslere karşı dirençli olmasını engellemiş oluyor hem de başlanan antibiyotiği ateş düştükten sonra yarım bırakarak mikropların da direnç kazanmasına neden oluyor.
- Burun açıcı ilaçlar ne kadar kullanılmalı: Çocukların burnuna serum fizyolojik damlatmak iyi geliyor. Damla ilaçlar ise doktor kontrolünde 3 ila 5 gün arasında kullanılmalı.
- Öksürük nasıl hafifletilir: Öksürük faydalı bir refleks. Ama nefesi zorlanıyorsa balgamı ya da gıcığı alacak şuruplar kullanılabilir. Gece öksürüklerini azaltmak için çocuğu normalden biraz daha yüksek bir yastıkta, yan yatırarak geniz akıntısının azalmasını sağlamak, bol sıvı vermek önemlidir.
- Çocuklar kış hastalıklarından nasıl korunabilir: Çocukları kendi başlarına giyinip soyunabilecekleri şekilde giydirmek ve çok kalın giysiler tercih etmekten kaçınmak gerekiyor. Açık havada oyun da önemli. Sağlıklı beslenmeye özen göstermek ve banyo sonrası hemen dışarı çıkmamak da çocukları koruyor.