Mammografi nedir?
Meme kanserinin tanısı amacı ile memenin röntgen ile görüntülenmesidir.
Mammografinin ne faydası var? Neden çektirmeliyim?
Unutmayın, erken tanı hayat kurtarır! Kadınlarda en sık görülen kanser meme kanseridir. Kadınlardaki kanser ölümleri arasında ikinci sırayı meme kanseri almaktadır. Bilimsel çalışmalar 40 yaşından sonra çekilen mammografinin meme kanseri ölümlerini % 20'den fazla oranda azalttığını göstermiştir. 50'li yaşlardan sonra ise ölümlerin azalma oranı % 30'ları aşmaktadır.
Kimler mammografi çektirmelidir?
Erken tanı için 40 yaşından itibaren tüm kadınlar; herhangi bir şikâyeti, risk faktörü veya ailede meme kanseri olmasa bile mammografi çektirmelidir. Meme kanserinin dörtte üçü 50 yaşından sonra görülür.
Ne sıklıkta mammografi çektirmeliyim?
40 yaş civarında ilk mammografinin çekilmesi ve bundan sonraki dönemde 1-2 yılda bir doktor muayenesi ve mammografi çekilmesi önerilmektedir. Menopozdan sonra ise her yıl düzenli olarak muayene ve mammografi çektirmek gereklidir. Bu şekilde takip edilen kadınlarda kanserin çok erken dönemlerde yakalanabildiği ve meme kanserine bağlı ölümlerde % 30 oranında azalma sağlandığı saptanmıştır.
Mammografimi nerede çektirebilirim?
Mammografi, mammografi cihazı adı verilen özel bir röntgen makinesi ile radyoloji teknisyenlerince çekilmektedir. Bu cihazın ve radyoloji uzmanının bulunduğu merkezlerde mammografi çektirebilirsiniz.
Mammografi röntgen ışını ile çekiliyor. Radyasyonun bana zararı olur mu?
Teknolojideki gelişmeler sayesinde mammografi cihazının yaydığı X ışını çok az düzeyde olup hiçbir ek risk getirmemektedir, kısaca mammografinin faydası vardır.
Mammografi çekilmesi rahatsız edici bir tetkik midir? Nelere dikkat etmeliyim?
Meme, mammografi makinesindeki iki plastik tabaka arasına yerleştirilerek memenin radyolojik görüntüsü alınmaktadır. İyi bir görüntü almak için iki tabaka arasına meme sıkıştırılır. Bu bir rahatsızlık hissi vermekle birlikte dayanılmaz ağrılı ve korkutucu bir tetkik değildir. Filmi çeken teknisyene rahatsız olduğunuzu söyleyerek onu uyarabilirsiniz. Mammografi sırasında meme sıkıştırıldığı için adetten hemen önce ve adet sırasında mammografi çekilmesi uygun değildir. En uygun dönem adet sonrası olan ilk haftadır. Filmin çekilme süresi birkaç dakikalık süre olmakla birlikte tüm işlem genellikle 15-20 dakikayı geçmez.
Mammogafi çektirirken dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?
Film çekilmesi sırasında belin üst kısmının çıplak olması gerektiğinden belin üstü ve altının ayrı olduğu kıyafetler giymek (etek, bluz gibi) hazırlık ve çekim aşamasında size kolaylık ve rahatlık sağlayacaktır. Ayrıca deodorant, pudra ve krem gibi kozmetiklerin koltuk altına sürülmeösi filmin kalitesini etkiler. Film çektirmeye giderken bunları kullanmayınız. Eğer varsa daha önce çekilen mammografi filmlerinizi karşılaştırmak için yanınızda götürmeyi unutmayınız.