Okunma Sayısı: 10094
CANLI YORUMLAR

BELDEN AŞAĞISINA DİKKAT

Sıcak tutun. Neden mi?

Yaşı 40’ı geçen her erkeğin korkulu rüyası olan prostat büyümesine karşı her yıl mutlaka düzenli olarak doktor kontrolü yaptırılması gerektiği uyarısında bulunan Medical Park Fatih Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Nejat Eğilmez’den iyi huylu prostat büyümesi olanlara tavsiyeler:

Soğuktan çok iyi korunun. Vücudunuzun özellikle belden aşağı olan kısmını daima sıcak tutun. Soğuk zemine basmayın, soğuk yere oturmayın. Klimada ve rüzgarda durmayın. Islak mayoyla kalmayın. Hamam, sauna ve kaplıcalardan yararlanın. Sağlıklı beslenin; domates, nar, brokoli, kabak çekirdeği, diğer kuru yemişler, taze meyve ve sebzelerden yiyin. En önemlisi de 6 ayda bir doktor kontrolüne gidin!

Medical Park Fatih Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Nejat Eğilmez; erkeklerin korkulu rüyası prostat hastalıklarıyla ilgili soruları yanıtladı

Prostatın diğer organlarda da olduğu gibi birçok hastalığı vardır. En sık görülen hastalıkları genç erkeklerde prostat iltihabı (prostatit), 40 yaşın üzerindeki erkeklerde ise iyi huylu prostat büyümesi (Benign Prostat Hiperplazisi = BPH) ve prostat kanseridir.

Şikayetiniz olmasa da her yıl kontrole!

İyi huylu prostat büyümesi; 40 yaşın üzerinde gittikçe artan oranlarda görülür. 80 yaşın üzerindeki erkeklerde görülme sıklığı yüzde 80’i bulur. Bu arada, prostat kanseri görülme sıklığı da gittikçe artar.  Bu nedenle, 40 yaşından itibaren her erkeğin senede bir defa, şikayeti olmasa bile, ürolojik muayene yaptırması gerekir.

Büyüme varsa yaş geçmeden ameliyat!

Hastalığın tanısında; makattan parmak ile yapılan rektal muayene ile bağırsağın son kısmının hemen önünde bulunan prostat bezinin büyüklüğü, kıvamı, iyi veya kötü huylu olup olmadığı anlaşılır. Ayrıca idrar ve kan tahlilleri de yapılmalıdır. Kanda PSA (Prostat Spesifik Antijeni) bakılarak kanser olup olmadığı araştırılır.

İyi huylu prostat büyümesinin tedavisi, ameliyat veya ilaç tedavisi şeklindedir. Kesin tedavisi ameliyattır. Bu da kapalı veya açık ameliyat şeklinde olabilir. Prostat büyümesi olan hasta, mutlaka altı ayda bir gerekli tetkikler yapılarak takip edilir.

Lazerli ameliyatla ağrısız tedavi

Çok büyük olmayan prostatlarda anestezi altında idrar yolundan girip prostatın içerden kesilip çıkartılması şeklinde yapılan kapalı ameliyatlar Belli bir sınırın üzerindeki büyük prostatlarda, en iyisi karnın alt bölgesinde yapılan ufak bir kesi ile açık ameliyat yapmaktır.

Ameliyat sonrası taburcu olan hastada dokuların tam iyileşmesi üç hafta süreceği için; bu süreyi sıcak bir ortamda istirahat ederek ve verilen ilaçları kullanarak geçirmeli, bol sıvı alıp sık idrara çıkarak idrar yollarının yıkanmasını sağlamalıdır.

İyi huylu prostat büyümesi tanısı konan bir hasta şunlara dikkat etmelidir:

  • Soğuktan korunun
  • Belden aşağısına dikkat
  • Soğuk yere basmayın
  • Klimada durmayın
  • Islak mayoyla kalmayın
  • Kaplıca ve hamam iyi gelir
  • Baharatlı yemeyin
  • Yağ ve eti abartmayın
  • Nar ve domates yiyin
  • İdrarınızı tutmayın
  • Azla oturmayın
  • Yolculukta sık mola verin
  • 6 ayda bir kontrole gidin

40 yaşından sonra idrarınızı sıkı takibe alın!

İyi huylu prostat büyümesinin belirtilerine karşı uyanık olun o nedenle belirtilere dikkat edin. 

  • Hastada gittikçe artan idrar yapma şikayetleri ortaya çıkar.
  • İdrar basıncı azalır, yavaş ve ince idrar yapma, çatallanma görülür.
  • İdrarın başlaması gecikir, süresi uzar.
  • Durup tekrar başlama gibi kademeli idrar yapma olabilir.
  • İşeme sonrası tam boşaltamama hissi olur, bu da sık işeme ihtiyacını ortaya çıkarır.
  • Gece uykudan uyanıp idrara kalkma görülür, sıklığı zamanla artar.

Özellikle kış mevsiminde veya soğuğa maruz kalma, üşütme durumunda bu şikayetler çoğalır. Sık olarak idrar yollarında iltihaplanma, işeme esnasında yanma hissi, bazen kanama görülür.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
DOKTORA GİDECEKLERE UYARI
"E-REÇETEYE GEÇECEKSİNİZ"
TUZ YAŞAMSAL RİSK TAŞIYOR
TÜRK BÖBREK VAKFI UYARIYOR
HAMİLELİK İÇİN 22 SEBEP
ERKEN DOĞUMU TETİKLEMEYİN
ERGENLİKTE BESLENME ÖNEMLİ
OKUL YEMEKLERİ
VE ATIŞTIRMALIKLAR
AYRILIK SONRASI....
SAÇI DEĞİŞTİRMEK YETMEZ
TANSİYONUNUZ HEP YÜKSEKSE
DR. ÖZ'E KULAK VERİN
TEKRARLAYAN DÜŞÜĞE TEDAVİ
EMBRİYOSKOP NASIL UYGULANIR
ORGANİK YAĞLARLA BAKIM
HANGİ BÖLGEYE HANGİ YAĞ?
GÖBEK KORDONU NE ANLATIYOR
İLGİNÇ İNANIŞLAR

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
DOĞUM KONTROLÜNDE DEVRİM
ERKEKLERDE SAÇ DÖKÜLMESİ
BOŞANMAYA KARAR VERDİ...
ERKEKLİĞİN SONU MU GELDİ?
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
YENİ SEZONDA TIRNAKLAR
23 NİSAN
HAMİLELERİN YENİ MODASI
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :