Okunma Sayısı: 9974
CANLI YORUMLAR

YENİ BEBEĞİN GELİŞİ

Çocuğunuz da sevecektir ama

Yeni bir bebek doğduğunda ve aileye katıldığında, bu duruma çok iyi hazırlanmış çocuklar bile böylesine büyük bir değişimle başa çıkmada sıkıntı yaşayabilirler. Aynı sıkıntıyı anne babalar da yaşar. Konu sizin için sıkıntı verici bir hâl alıyorsa, çocuğunuz için de aynı şeyi ifade edecektir.

Bu nedenle yeni bir bebeğiniz olduğu fikrine iyice alıştıktan sonra çocuğunuzla kardeşi hakkında konuşmaya başlayın. Endişeli ve huzursuz hissetmesi için çocuğunuza bir alan bırakın ve sanki yokmuşlar gibi bu duygularını hasıraltı etmeye çalışmayın. Konunun bir süreliğine de olsa onu birazcık garip hissettireceğini ama zamanla buna alışacağını bilerek davranın.

Yeni bebek için yapılması gereken hazırlıkları düşünmek için zaman ayırın. Özellikle görsel hazırlıklar durumu daha gerçekçi bir hale sokacaktır. Eşiniz ve çocuğunuzla bebeğin beslenmesi ve onunla harcanması gereken zaman gibi hayatınızı etkileyecek gerçek değişiklikleri konuşun. Öte yandan çocuğunuza, bebek uyurken ya da yatma zamanlarında onunla beraber de özel zamanlar geçireceğinizi açıklayın.

Bebek doğduktan sonra belki de bir hediye, fotoğraf ya da resimle onun kardeşi ya da kardeşleriyle ilk defa ‘karşılaşmasını’ önceden planlayın ve bunu yeni bebeğe sunun. Bebeği görmeye gelen misafirlerden de doğrudan doğruya bebeğe ilgi göstermemelerini ve diğer çocuğunuzu da sevmeyi unutmamalarını rica edin. Kendisini ailenin hâlâ önemli bir parçası gibi hissedebilsin diye önce çocuğunuzla ilgilenmelerini isteyin.

Çocuklar, aileye yeni bir üyenin katılımını tipik olarak kıskançlıkla ve hasetle karşılar. Aynı zamanda anne babalarının ilgisini kaybetmeye başladıkları düşüncesiyle de öfkeli ve üzgün olurlar. Bütün bu duygular davranışlarla da bağlantılıdır. Söz konusu davranışların bazıları, vurmak gibi görünür ve doğrudan, diğer bir kısmı da içine kapanmak gibi daha dolaylı yoldan olacaktır. Ayrıca çocuğunuz bebeği görmezden gelerek, ona lakap takarak ve hatta canını yakmaya çalışarak duygularını ifade etmeye çalışabilir.

Bu tür reaksiyonlar zamanla değişebilir ve değişecektir de. Önemli olan sabırlı olmanız ve çocuğunuzun sergilediği bu tür davranışların, yeni durumla başa çıkmada yaşadığı zorlukların bir ifadesi olduğunu fark etmenizdir. Çocuğunuz endişelerini giderebileceğinizi ve durumun kendisi için bir felaketle sonuçlanmayacağını bilme ihtiyacı hisseder.

Bebeğinizi eve getirdiğinizde ortaya çıkabilecek karışık durumu çözebilmek için aşağıdaki bazı yaklaşımları deneyebilirsiniz:

* Eve yeni bir bebeğin gelişinin onun için ne kadar zor bir durum olduğunu anladığınızın farkına varmasını sağlayın.

* Yeni kardeşin bakımına onu da katın (örneğin bir gözünün bebeğin üstünde olması ya da bebek için kullanılan malzemeyi alıp getirmesi gibi). Böylece kardeşini yavaş yavaş kabullenmeye başlayacaktır.

* Herkesin güvenliğini sağlamak ve çocuğunuzun bebeğin yanında ya da ona karşı nasıl davranması gerektiğini açıkça anlatmak için açık kurallar oluşturun. Örneğin ona bebeğin yanında koşturmanın güvenli olmadığını söyleyin. Bebeği ancak annesi ve babası yanında olduğunda tutması gerektiğini ona anlatın. Ya da kardeşinin ne kadar hassas olduğunu ona açıklayarak her türlü dokunuşun nazikçe yapılması gerektiğini belirtin. 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ANNELER BABALAR DİKKAT
TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYIN!
4+4+4 PROTESTO EDİLDİ
SENDİKALAR ORADAYDI
HAMİLELİKTE 24. HAFTA
DÖNÜM NOKTASINA GELDİNİZ!
HAFTANIN EN'LERİ
EN ÇOK KİM KONUŞULDU?
STRES TERCİHİNİ ETKİLEMESİN
ÖĞRENCİLER İÇİN ZORLU AŞAMA
LAKTOZ MU SAKLAMA SORUNU MU
"SÜTÜN TADI YOĞURT GİBİYDİ"
DİFTERİ,BOĞMACA,TETANOZ
ÇOCUKLARI KORUMA YOLLARI
ÖDEVLER YAPILDI MI?
KURAL KOYMANIZ GEREKEBİLİR
ÇOCUĞUN DİLİNDE ANAYASA
"SİYASİLER UZLAŞMALI"
KREŞLER ZAMLANDI
HER ÇOCUK İÇİN NE KADAR?

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN GE...
HAYALİ ARKADAŞ MESELESİ
SOSYAL BECERİLERİ GELİŞSİN
ERGENLERDE SOSYAL FOBİ
İLGİLİ VİDEOLAR
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 1
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 2
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 3
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 4
İLGİNÇ DÜĞÜNLER
MİNİKLERİN BOYUT ZİYARETİ
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :