Okunma Sayısı: 15651
CANLI YORUMLAR

BEBEKLER DE EĞİTİM İSTER!

Oyunla sosyalleşir, gelişir

Bebekler bir şey anlamaz diye düşünmeyin. Doğduğu günden itibaren bebek her gün yeni şeyler öğrenir. Yeni kişiler ve nesneler tanır. Sesleri ayırt eder. Kendisi tekrarlar yapar. Bebeğiniz öğrenmeye öncelikle kendi vücudunu tanımakla başlar. Ellerine, ayaklarına bakar, dokunur, ağzına götürür. İlk aylarda anneyi ve annenin memesini kendi vücudunun bir parçası olarak algılar. Ayrımı yavaş yavaş yapmaya başlar. Çocuğunuzun ilk aylarını önemseyin. Onun gelişim potansiyelini araştırmasında yardımcı olun. 

0-6 Aylık Bebeklerle Neler Yapabilirsiniz: 

Bebeğin dış dünyayla olan ilgisini geliştirin. Duyularını keşfetmesini sağlayın. Ufak bir ayna ile ışık oyunları yapabilirsiniz. Işığı fark ediyor mu? Işığı takip ediyor mu? Önce göz takibi, sonra başıyla izleyebiliyor mu? Işığı her izlemesinde mutlu olduğunuzu, sevindiğinizi ona anlatın. Bebek masajı yaparak onun kendine güveninin gelişmesini, kendini emniyette hissetmesini ve başkalarıyla duygusal bağlar kurmasını sağlayın. Böylece bebeğinizin nelerden hoşlandığını bilir ve onu daha iyi tanırsınız. Ağladığında sizin bildiğiniz hoşlandığı davranışları yaparak onu susturabilir ve eğlendirebilirsiniz. Göz teması kurarak yapılan masaj çok değerli olacaktır. Siz masaj yaparken hem ona dokunarak vücudunu doyururken hem de göz teması (kontağı) kurarak ruhunu da doyurmuş olursunuz. 

6-12 Aylık Bebeklerle Neler Yapabilirsiniz: 

Bebeğiniz sizinle birlikte oyunlar oynayarak sebep sonuç ilişkilerini kavrayacaktır. Bebeğinizin yaratıcılığını arttırıcı yeni girişimlerde bulunmasını destekleyerek onun öğrenmesini ve beceriler geliştirmesini sağlayabilirsiniz. Farkındalık yaratma, keşfetmesini sağlamak çok önemlidir. Bu konuda sık ve tekrarlayıcı uygulamalar yapmak öğrenmenin ve duygusal doyumun artmasını sağlayacaktır. 

Sosyal farkındalık yaratmak ve beyin gelişimini hızlandırmak için müzik ve dansla yapılan aktiviteler yapabilirsiniz. Ona bir oyuncak gösterin ve bu oyuncağı saklayın, onun bulmasını sağlayın. Her defasında oyuncağı farklı bir yere saklayın ve bulduğunda sevindiğinizi bildirin. Alkışlayın, sevinç çığlıkları atın ve aferin deyin. Bu oyuncağı işin başında hep aynı yere saklayın. Bulmasını sağlayın, bulunca olumlu tezahurat yapın. Daha sonra oyuncağı sakladığınız yeri ondan biraz daha uzaklaştırın ve nereye kadar oyuncakla ilgisinin kaybolmadan devam edebileceğini fark edin. Oyuncağın adını söyleyin. Sakladığınız oyuncak herhangi bir bebek, emzik veya onun battaniyesi olabilir. Önceden tanıdığı sevdiği, aşina olduğu bir materyal olmalıdır. Daha sonrasında sesli oyuncaklar da kullanabilirsiniz. Çıngırak, diş kaşıyıcı gibi yuvarlanan, canlı renkleri olan bir top, araba veya onun ayısı, kuzusu olabilir. Sakladığınız mesafe yaş ilerledikçe artacaktır. 

Belli bir aydan itibaren oyuncağın sadece sesini duymasının sağlanmasıyla araması mümkün olacaktır. Belli bir yaşta da siz ona oyuncağın ismini söyleyerek saklayabilirsiniz. Oyuncağı bulacak, size getirecek ve sizin sevinmenizi isteyecektir. Bütün bunlar onun öğrenme sürecini tetikleyecek, harekete geçirecektir. Bu karşılıklı oyunları yaparken mimikleriniz çok önemlidir. Teşvik edici, isteyici, onaylayıcı olmalısınız. Tekrarlardan kaçınmayın. Tekrarlar pekiştirici olacaktır. Bebekler böyle pozitif iletişimi içeren keyifli oyunlardan sıkılmazlar. Bu aylarda müziğin ve dansın etkisi çok önemlidir. 

12-16 Aylık Bebeklerle Ne Tür oyunlar Oynayabilirsiniz 

Artık ikili olarak oyunlar kurabilirsiniz. Bebeğiniz ile birlikte oyun alanındaki oyuncakları, aletleri bu aylarda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Topu tut ve at oyunu en sevdikleri oyundur. Saatlerce hiç bıkmadan usanmadan oynayabilecekleri bir oyundur. Artık o sizin bulmanınız için oyuncaklarını saklayabilir. Siz oyuncağı bulun ve sevinin. Ama hemen bulmayın, bir süre arayın. Arama süresini bebeğinizin beklentisine göre ayarlayın. İpin ucundaki bir oyuncağı çekip sürüklemek, yürütmek onun bu aylarda çok hoşuna gidecektir. İpinden tutup çekilebilen tekerlekli arabalar veya hayvanlar bu yaşta seçilmesi gereken oyuncaklardandır. Örneğin yürürken başını veya kuyruğunu sallayan bir köpek çok heyecan verici olabilir. 

Bebekler oynadıkça istedikleri, hissettikleri ve düşündükleri şeyleri ifade edebilme becerisi kazanırlar, sosyalleşirler. Siz onun her defasında yeni bir denge, koordinasyon duygusu geliştirmesini izlersiniz. Bu aylarda bebeğiniz artık diğer bebeklerle ve çocuklarla birlikte oyunlar oynamaya başlar. Tam anlamıyla oyuncaklarını paylaşmasa da onları verip alabilir. Bu aylarda yanına gelen çocukları fark eder ve sevinç tepkisi gösterir. Çocuk gidecekken gitmesin diye ağlar. Ondan kesinlikle oyuncaklarını vermesini veya paylaşmasını istemeyin. Birlikte oyun, evcilik,öğretmencilik 3 yaşında devreye girecektir, Bu konuda aceleci olmayınız. 

16-24 Aylarda Bebeklerle Nasıl Oyunlar Oynayabilirsiniz: 

Bu 1-2 yaş aralığıdır. Bu dönemde bilişsel, fiziksel ve sosyal gelişim hızlı olarak devam etmektedir. Fiziksel hareket bu dönemde tam anlamıyla devreye girmiştir. Takla atma, koşma, zıplama rahattır. Artık düşme korkusu tamamıyla kaybolmuştur. Artık konuşma ve kelime haznesinin zenginleşmesi için sözlü oyunlar oynamalısınız. İstenilen komutu almak ve uygulamak, zorlukları başarmak, yaptığını size göstermekten zevk almak artık istenilen yaklaşımlardır. Bu dönem ona pek çok şey öğretebildiğiniz bir dönemdir. Sizi taklit eder. Hızlı öğrenir. Sesli onaylanmak ister. Çiş alışkanlığı kazandırma da bu aylarda olacaktır. Onunla artık saklambaç gibi oyunlar oynayabilirsiniz. 

Bu dönem karıştırıcılık, meraklılık dönemidir. Her şeyi, her yeri karıştırmak ister. Eline almak, tutmak, bakmak ister. Pek çok şeyi atar. Sesini dinlerler, bu bir öğrenme sürecidir. Sakın bu dönemde sizi kızdırdığını düşünmeyin. Oyuncaklarını bırakıp çatal, kaşıklarla oynamayı seçebilir. Dönem inatçılık dönemidir. Bazen inat eder, kendi söylediklerinin ve isteklerinin kabul edilmesini ister. Bu durum sizi paniğe sokmamalıdır. Oyun konusunda hiç itiraz etmez. Gerekli olan fazla oyuncak değil, yaşına uygun olan oyuncaklardır. 

Anne Bebek Jimnastiği 

Bebeklik döneminde bebekler gaz sorunu yaşadıkları için onlara sık sık masaj yapmak, jimnastik yaptırmak uygun olmaktadır. Masajla jimnastiği birleştirebilirsiniz. Bu çalışmaları yaparken konuşun, göz teması kurun, ona güzel sözler söyleyin. Anne ile bebeğin iyi bir bağ kurması anlamına gelen bu tür çalışmalar bebeğin duygusal gelişimi ve kendine güveni açısından çok önemlidir. Yoga bazlı bir çalışmada hem bebek hem anne için dinlendirici ve canlandırıcı olacaktır. 

Serbest Oyun 
Evinizin içinde bebeğiniz için minderlerden yükseltiler oluşturun. Oyuncaklar onun kaldırabileceği kadar hafif ve renkli olmalıdır.Tırmanma minderleri zevkli olabilir. Ona rahatlıkla yaralanmadan, bir yerini acıtma korkusu olmadan düşebileceği bir ortam yaratmalısınız. Eğer oyuncaklarıyla rahat rahat oynuyorsa onu kendi haline bırakabilirsiniz. Onunla konuşurken yüksek ses tonu kullanmamalısınız. 

Bebeklerle Resim 
Bebeklerinizin resim yapması iki yaş civarında olur. Daha ufak yaşlarda da annenin yardımıyla el boyası gibi resim çalışmaları yapılabilir. Çocuğunuz resim yaparken onun adına renkleri seçmeyin. Onun seçtiği renkler size göre uygun değilse bile değiştirmeye çalışmayın. Kırmızı at, mavi adam gibi. 

Müzik 
Her bebek müzik duyunca sallanmaya, oynamaya, vücudunu oynatmaya başlar. Bebeklerde ritim duygusu önemlidir. Ritim, vuruş, tempo, melodi gibi müziğin temel kavramları bebeğe tanıştırılabilir.

 

Uzman Psikolog Alanur Özalp

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ANNE KARNINDA BEBEK
NE DUYAR, NE YAPAR
BEBEĞİNİZLE İLK GÜNLER
UFAKLIĞIN BAKIMINA DAİR
BEBEKLER VE DİFTERİ
NASIL ANLAŞILIR? ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
YENİDOĞANI BEKLEYEN TEHLİKE
PAMUKÇUK HASTALIĞI
YENİDOĞANDA GÖBEK İLTİHABI
GÖBEK BAKIMI NASIL YAPILIR?
SÜT VEREN ANNELER
İHTİYACINIZ OLAN BESİNLER
SÜT VEREN ANNELER
İHTİYACINIZ OLAN BESİNLER
DOĞAL EMZİRME
EN İYİ BAŞLANGIÇ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
İLİŞKİNİZ DOĞDUĞUNDA ...
AKREP BURCU ÇOCUKLARI
BALIK BURCU ÇOCUKLARI
BİR BEBEĞİN UYKUSU
VÜCUT SÜSLEMESİNDE AŞIRILIK
TOPLAYIN
GERÇEK Mİ OYUNCAK MI?
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :