0-2 yaş, bebeğinizin hem fiziksel hem de bilişsel olarak en hızlı geliştiği dönemdir. Kemik ve kas gelişiminin çok hızlı olduğu bu dönemde, bebeğe yaptırılacak egzersizler de önem kazanıyor.
Bu fiziksel egzersizlerdeki amaç; çocuğun yaşına uyumlu aktiviteler ile fiziksel gelişimini desteklemek, motor ve bilişsel gelişimini sağlamak, sosyal ve duygusal ortamlara uyumunu arttırmaktır.
Elbette ki bu egzersizler, bebeğinizin tek başına değil, sizin desteğinizle yapabileceği egzersizlerdir. Ne zaman ki sizin yardımınızla yaptığı hareketleri tek başına yapabilecek, işte o gün birey olduğunun farkına varacak!
0-2 yaşındaki bebeğinize şu hareketleri yaptırabilirsiniz:
- 0-6 ay yaş gruplarında genel olarak ebeveynlerin yaptırdıkları iki basit egzersiz önerilmektedir. Birincisi; sağa sola dönme egzersizleri (bebek sırt üstü yatırılarak bir bacağı diğer bacağının üzerinden öteki tarafa çevrilir ve dönmesine yardımcı olunur), ikincisi; çocuğun yerde yüzüstü yatar pozisyonda kolları üzerinde doğrulması ve bu şekilde sırt ve boyun kaslarının çalıştırılmasıdır. Bebeğin yerde kendi başına dönme egzersizleri yapmasına izin verilmelidir.
- 6-12 ay yaş gruplarında; bebeğin ayak tabanlarından desteklenerek emekleme pozisyonuna getirilmesi, denge kontrolünün gelişmesi ve kas gücünün artması açısından faydalıdır. Sağa sola tam dönüş egzersizleri bu dönemde de yapılmalıdır. 8 aydan sonra, oturan bebeğe kendisine doğru gelen topu tutması, yakalaması, sonra kendisi yuvarlaması gibi yerde topla yapılan egzersizler önerilebilir. Bu egzersizler bebeğin koordinasyon ve kas gelişimini desteklerken oyun becerisini de geliştirir.
- 12-24 ay yaş gruplarındaki bebeklerde; yürüme egzersizleri, denge kontrolünü sağladıktan sonra ayakla topa vurma, itme çekme faaliyetleri faydalı olur. 2 yaşa doğru tırmanma, hoplama zıplama gibi aktiviteler yapılmalıdır. Bu yaşlarda, saklambaç oyunu çocuğun algılama ve araştırma yeteneğini geliştirir.
- Yaşına uygun egzersizleri ebeveyn desteğine rağmen yeterli seviyede yapmayan bebeklerde, bu durum kas ve kemik gelişimindeki bozukluk ya da gecikmelerin habercisi olabileceği için çocuk doktoru ile görüşülmesinde fayda olacaktır.
Özetlemek gerekirse; egzersizler bebek ve çocukluk döneminde özellikle kas gelişimini, eklem hareketlerini ve esnekliğini arttırma yönünde çok katkı sağlar. Yeterli dozda yapılan egzersizler motor becerilerini geliştirmekle beraber belli bir disiplini de küçük yaşta edinmelerine yardımcı olur.