Okunma Sayısı: 11459
CANLI YORUMLAR

2012'DE SAĞLIKLI BESLENİN

İşte 10 öneri

Yeni bir yılın başlangıcı hayatımızı düzenlemek için en iyi fırsatlardan biridir. Çoğumuz yeni yıl için çeşitli planlar yaparız. Önümüzdeki yıl sağlığımıza daha fazla dikkat etmek, daha dengeli beslenmek, daha fazla spor yapmak gibi. KadıköyŞifa Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Rabia Yurdagül, 2012 için daha sağlıklı yaşama planları yapanlar için birbirinden yararlı öneriler hazırladı. İşte yeni yılda daha sağlıklı bir hayat için 10 önemli beslenme önerisi.   

Öğün atlamayın

Yeterli ve dengeli beslenmek için öğün atlamayın. Çünkü atlanan her öğün bir sonraki öğüne kadar daha çok acıkmanıza ve karşınıza çıkan her yemeği kalorisi yüksek veya düşük, miktarca çok veya az demeden ihtiyacınızdan fazla tüketmenize neden olacaktır.

Öğününüz çeşitli olsun

Mümkün olduğu kadar çok çeşitli beslenmeye özen gösterin. Her gün beslenme planınız içerisinde tüm besin gruplarına (süt, et, sebze-meyve, tahıl) yer vermeye çalışın. Bu besinlerin hepsinden bir öğünde tüketemeseniz de gün içerisinde farklı öğünlerde almaya çalışın.

Bol sebze ve meyve tüketin

Sebze ve meyveler bol su ve vitamin-mineral içerip, az kalorilidirler. Bol miktarda ve değişik renklerde sebze, meyve tüketmeniz hem kilo kontrolüne yardım eder, hem de birçok hastalıktan (kanser, kalp-damar hastalıkları) korunmanızı sağlar. Dikkat edeceğiniz önemli bir nokta ise mevsiminde sebze-mevye tüketimidir.

Yağ tüketimini azaltın

Beslenmenizdeki yağ tüketimini azaltın. Özellikle katı yağlardan (margarin, tereyağ vb.) uzak durun, daha çok bitkisel sıvı yağları tercih edin. Bir günde en fazla 3 yemek kaşığı sıvıyağ tüketin. Yemeklerinizi hazırlarken kızartma yerine ızgara, haşlama, buharda ve fırında pişirme yöntemlerini kullanın.

Abur - cubura sınırlama getirin

Abur cubur olarak nitelendirilen hazır yiyecekler ve ağır tatlılar, pastalar fazla miktarda yağ ve enerji içerdiğinden hem kilo aldırıcı hem de hastalıklara yatkınlığı arttırıcıdır. Bu nedenle bu yiyeceklere mutlaka sınırlama getirin.

Kurubaklagilleri ve lifli besinleri tüketin

Tüketilen karbonhidrat kaynağının türüne ve miktarına dikkat edin. Saf şeker kaynakları ve rafine unlu besinler yerine tokluk hissini arttıran, kabızlığı engelleyen ve kilo kontrolünü kolaylaştıran kurubaklagilleri (nohut, mercimek, barbunya gibi),  lifli tahılları, taze ve kuru meyveleri, sebzeleri tercih edin.

Günde 2 - 2.5 litre su için

İnsan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğe sudur. İnsan açlığa haftalarca dayanabilirken susuz ancak birkaç gün yaşayabilir. Vücut ısısının dengelenmesi, metabolizmanın devamı ve vücuttan zehirli atık maddelerin atılması için su elzemdir. Bu nedenle günde 2-2.5 litre su tüketin.

Alkol alıyorsanız, azaltın

Alkollü içki tüketme alışkanlığınız varsa bundan vazgeçmeye çalışın, bırakamıyorsanız da azaltın. Ayrıca içkinin çeşidi de önemlidir. Viski, konyak, votka gibi sert alkollü içkiler bira ve şaraba oranla daha yüksek kalorilidir. Alkol boş enerjidir, bize dönüşü yağ şeklinde olur. Alkol alırken, yanında atıştırdığınız kuru yemiş, cips türünde besinlerin son derece kalorili olduklarını da unutmayın.

Egzersizi ihmal etmeyin

Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme düzeninin içerisine muhakkak bir egzersiz programını dahil edin. Yaşam koşullarınıza uygun, sürekli yapabileceğiniz bir aktivite türünü seçin ve düzenli olarak egzersiz yapın.

İdeal kilonuzu koruyun

Hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmak, her zaman zinde ve enerjik olmak için sağlıklı kilo aralığınızda olmanız oldukça önemlirdir. Bunun için Beden Kitle İndeksi (BKİ), vücut yağ yüzdesi, bel çevresi ve  kalça çevresi ölçümlerinizin sağlıklı dilimde olmasına özen gösterin.

Yazı Etiketleri

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
YA 23 NİSAN VE 30 AĞUSTOS?
ONLARA DA SIRA GELİYOR
KESE NEDİR BİLMEK
ŞUNUN ŞURASI KAÇ KİŞİYİZ?
35 İLDE YIKIMLAR BAŞLIYOR
BAKANLIK TARİH VERDİ.
HAMİLE KALMAK İSTİYORSANIZ
BU ÖNERİLERİ DİKKATE ALIN
ERKEKLERDE 3-6 YAŞA DİKKAT
OĞLUNUZ SİZE BAĞLANMASIN
PİDEYE ŞEHİR TARİFESİ
İSTANBULLULAR 1.65 TL
ÜLKELERE GÖRE KADINLAR
NEREDE NE TUTAR?
GÜNEŞ LEKELERİNE DİKKAT
SONBAHAR TEDAVİ İÇİN UYGUN
AFRİKA SICAĞI KAPIDA
ÖLÜMLERE YOL AÇIYOR
BABALARA DOĞUM İZNİ
İSVEÇ'TE TARTIŞMA KONUSU

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
YEDİĞİMİZ GIDALARDA N...
CUMARTESİ GECESİ FELCİ
KALP SAĞLIĞI HAKKINDA
SAĞLIK MEYVESİ
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
YENİ SEZONDA TIRNAKLAR
AKNELERDEN KURTULMAK İÇİN
2012-2013 SONBAHAR-KIŞ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :