Belirtileri kısırlık, şiddetli âdet kanamaları…
Yaygın deyişle "rahim dönmesi" veya "rahim büküklüğü" adlarını alan rahim bozukluklarının bazıları doğuştan, bazıları ise sonradan meydana gelmedir.
Dermoid kist tipinde yumurtalıklarda bulunan germ (üreme) hücrelerinden gelişir. Farklı dokular içerebilir (saç, diş, kıkırdak, kemik gibi…). Bazı kistler de neoplazik (tümoral) özellikler taşırlar. Rahim dönüklükleri kendini önce bel ve kasık ağrıları, kısırlık, şiddetli âdet kanamaları, akıntı ve baş ağrısı biçiminde gösterir. İleri yaşta gelişen, birkaç siklusta geçmeyen ultrasonografide içinde yoğun görünen yapılar, bölmeler içeren, karında sıvı toplanması, kilo kaybı, halsizlik ile beraber olan kistlere şüphe ile yaklaşılır. Bu bulgular varlığında genellikle bir patolog eşliğinde hasta opere edilir.
Kist kanser olarak değerlendirilirse kanserin evresine göre sadece yumurtalığın alınması veya rahim ve yumurtalıkların karın zarı (omentum) lenf bezleri ve appendiksin alınması ve ardından ilaç tedavisi gerekebilir. Bazen bu bozuklukların gebelik hallerinde çocuk düşüklüğüne de neden olduğu görülür. Bu genellikle dölyatağının kendi üstüne, ancak arkaya doğru büküldüğü durumlar için geçerlidir. Yapılan araştırmalar, dölyatağı bozukluklarının yaklaşık yüzde 2'sinin doğuştan kaynaklandığını ortaya koyuyor.