Okunma Sayısı: 8784
CANLI YORUMLAR

KALP KRİZİ RİSKİ

Ne kadar yakın?

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölüm nedenlerinin başında gelen kalp ve damar hastalıklarının önceden fark edilmesini sağlayacak testler hayat kurtarıyor. Derin bir nefes alma süresinde yapılabilen kalsiyum skorlaması, kalp damarlarındaki kireçlenme miktarını ve buna bağlı olan koroner arter hastalığı riskini ortaya çıkarıyor. Kalsiyum skorlaması sonuçları, kişinin gelecek yıllarına ilişkin bilgi veriyor.

Kalp krizi riskinin önceden belirlenebilmesini sağlayan yöntemler arasında ilk akla gelenin anjiyo olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürsel Ateş, anjiyo ile kalsiyum skorlamasının birbirinden farklı iki yöntem olduğunu vurgulayarak şu bilgileri veriyor: “Anjiyoda kişinin var olan şartları belirlenip, tedaviye gereksinim duyup duymadığına karar veriliyor. Kalsiyum skorlamasında ise kişinin damarındaki gelişmeleri görmek amaçlanıyor. Böylece, ilerleyen yıllarda kalp krizi geçirme riskinin daha iyi belirlenmesi sağlanıyor.”

40'LI YAŞLARA DİKKAT
Belirgin herhangi bir şikâyet olmamasına karşın ailede kalp hastalıkları görülüyorsa kişinin kalsiyum skorlaması yaptırması öneriliyor. Dr. Gürsel Ateş, “Koroner arter hastalıkları, 40’lı yaşlardan itibaren giderek artan bir seyir izliyor. Aile öyküsü olan kişilerde, genç yaşlarda da kalp krizi riski olasılığı var. Araştırmalar, damarlarında kalsiyum birikmesine rastlanmayan kişilerin dört yıl boyunca kalp krizi geçirme riskinin çok düşük olduğunu gösteriyor” diyor.

Kalsiyum skorlamasında istenen, sonucun sıfır olması. Sonuç sıfır değilse, damardaki kalsiyum birikiminin miktarına göre kişide düşük, orta ya da yüksek derecede kalp damar hastalığı riski olduğu düşünülüyor ve çıkan sonuca göre ilaçla tedaviye başlanıyor. Ciddi bir damar tıkanıklığı saptananlara ise koroner anjiyografi uygulanıyor.

KALSİYUM SKORLAMASI NASIL YAPILIYOR?
Hastaya ağızdan veya damardan hiçbir ilaç verilmeden, bilgisayarlı tomografi ile sadece bir tutumluk nefes süresinde yapılan kalsiyum skorlaması, hekimlere göre en önemli tarama testlerinden biri. Modern cihazlarla yapılan ölçüm ile daha az radyasyon alınıyor.

KALP-DAMAR HASTALIKLARI AÇISINDAN RİSKLİ GRUPLAR
• Sigara kullananlar 
• Trigliserid ve HDL düzeyi yüksek kişiler 
• Diyabet ve hipertansiyon hastaları 
• Kilo fazlası olanlar 
• Metabolik hastalıkları bulunanlar
• Bel çevresi erkeklerde 102, kadınlarda ise 96 santimetreyi geçenler.

 

ntvmsnbc

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ORGANİK ÜRÜNLER SAĞLIKLI MI
NE KADAR GÜVENİLİR
YÜKSEK TANSİYON HASTALARI
YEMEĞİ NASIL YEMELİ?
GECE LAMBASI YAKMAMALIYIZ
ÇOCUK ODASI KARANLIK OLMALI
ONUN GELECEĞİNİ KARARTMAYIN
İLK GÖZ MUAYENESİ ÖNEMLİ
ANNE SÜTÜ, İLAÇLAR VE BEBEK
PROF. BÜYÜKGEBİZ NE DİYOR?
HAMİLELİKTE 27. HAFTA
YASTIĞINIZI YÜKSELTİN
YEMEK YERİNE
YAPMANIZ GEREKENLER
BEBEK İÇİN KOZA STRATEJİSİ
ANNEYE BOĞMACA AŞISI
NEDEN YOĞURT YİYELİM?
10 MADDEDE FAYDALARI

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
KADIN DİŞ SAĞLIĞINDA
ÇOCUKLAR İÇİN TAM ZAMANI
SIVI KALORİLERE DİKKAT
TUVALETE YETİŞEMİYORSANIZ
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
ÜNLÜLERİN MAKYAJSIZ HALLERİ
YETERİNCE ZENGİNSENİZ
TOPLAYIN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :