Okunma Sayısı: 9563
CANLI YORUMLAR

PAYLAŞMA FİKRİNE ALIŞTIRMAK

Özel oyuncakları özel tutun

Çocuğunuzu paylaşmak fikrine alıştırmak size bir oyuncağın onun için ne kadar özel ve anlamlı olduğunu giderek anlama fırsatı verir. Eğer bir oyuncağın onun için gerçekten paylaşamayacağı kadar özel olduğunu fark ederseniz, o zaman onu ayrı tutmanız ve özel bir değer vermeniz gayet makuldür. 

Özellikle çocuklar büyüdükçe ve onlardan yapmalarını istediğiniz şeyleri sizin yapıp yapmadığınızı fark etmeye başladıkça, çifte standart uygulamaktan kaçının.

Bu nedenle oyun zamanlarının uyumlu bir şekilde geçmesini sağlamak için:

* Diğer yetişkinlerle ve çocuğunuzla paylaşarak rol model olun. Çocuğunuzun sizin birisiyle bir şeyler paylaştığınızı ve sizin aldığınız keyfi onların da aynı derecede almasını umut ettiğinizi anlamasını sağlayın. Paylaşımınızı özgürce ortaya dökün ve çocuğunuzun bunu yaparken sizi gözlemlemesini sağlayın.

* Çocuğunuzun diğerleriyle paylaştığını gördüğünüzde onu hemen övün ve onunla ne kadar gurur duyduğunuzu söyleyin. Böylece bu düşünceler aklının bir köşesine yerleşecek ve yaptıkları nedeniyle kendisini iyi hissedecektir.

* Paylaşmaya alışmaları için çocuklarınıza fırsatlar yaratın. Örneğin sıralarını beklemek zorunda olacakları değişik oyunlar ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. Onlara bir dahakine sıranın ona geleceğini ve beklemenin ne kadar zor bir şey olduğunu anlayabildiğinizi açıklayarak beklemek hakkında konuşun. Çabalarını heyecanla karşılayın ve durumu ne kadar iyi idare ettiklerine dair onları övün. 

* Özellikle çocuklar birbirlerine sinirlenmemek için size ihtiyaç duyuyorlarsa, oyuncaklar yüzünden çıkan kavgaları nasıl önleyeceğinizi düşünün. Sorun çıkacağını düşündüğünüz oyuncakları ve eşyaları ortalık durulana kadar birkaç günlüğüne sinsice ortadan kaldırabilirsiniz. Zaten kibarca paylaşmaya yanaşmayacakları bu oyuncakları ortalıkta bırakmak boğaya kırmızı bez göstermeye benzer.

Erken yaşlarda çocuğunuza öğrettiğiniz bütün bu davranışlar ve onu övmeniz paylaşmanın ne kadar iyi bir şey olduğunu bir şekilde aklına işlemesini sağlayacak ve ileride bunu rahatlıkla kullanabilecektir. Çocuğunuzun yaşına bağlı olarak, onun maddi şeyler yüzünden bir uyuşmazlık yaşamadan durumu farklı şekillerde nasıl idare edebileceği üzerine düşünmesini sağlayabilirsiniz.

Çok asabi olmadığı sürece üç yaşına kadar çocuğunuza müdahale etmek ve onu ortamdan uzaklaştırmak, bir kavgayı ortaya çıkmadan önce durdurmak için faydalı bir yoldur. Böyle bir durumda net bir biçimde “vurmak yok” gibi ifadeler kullanmalısınız. Böylece saldırgan davranışıyla uzaklaştırılmasını birbiriyle ilişkilendirmeye başlayacaktır.

Yaklaşık üç yaşından itibaren çocuklarınıza başkalarına vurmaması gerektiğini, bunu yapmasına izin vermeyeceğinizi ve böyle davranmamayı öğrenmesine yardımcı olmak için de mola yöntemi kullanacağınızı anlatabilirsiniz. Beş yaş civarına geldiklerindeyse anne babalar ilerisini planlayarak ve olası parlama anlarının önceden tahmin ederek, onlara yardım etmeliler. Anne babalar genelde çocuklarının hangi arkadaşlarına sinirli tepki verdiklerini bilirler. Bu nedenle duygularını kontrol edemediğinde, size gelip müdahalede bulunmanız için yardım isteyebileceğini ona söylemeniz faydalı olur.  

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
3 YAŞINDAN KÜÇÜKSE
TELEVİZYONDAN UZAK TUTUN!
HAMİLESİNİZ, MUHTEŞEMSİNİZ!
GÜZELLİK ZARAFETTEN GELİR
BOŞANMADAN NASIL ETKİLENİR?
ÇOCUĞUNUZDAKİ BELİRTİLER
TATİLDE 4+4+4'E HAZIRLAYIN
DUYGUSAL GELİŞİMİ HAZIR MI?
66 AYLIKLAR İÇİN ŞARKI
EĞLENEREK ÖĞRENECEKLER
ÇOCUĞUM BENDEN ÖNEMLİ
AŞIRI KORUMACI MISINIZ?
ASTIMLA KISITLANMASIN
TEDAVİSİNİ YARIM BIRAKMAYIN
HIRÇIN VE YARAMAZSA
ENERJİSİ DÜŞMÜŞ OLABİLİR
OKUL SERVİSİNDE YENİ KARAR
ÇOCUKLAR MAĞDUR EDİLMESİN

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
HATA, GÜVEN KAYBI VE SUÇ
TEK ÇOCUĞA ARKADAŞ!
OYUNUN GÜCÜ
2 YAŞ ÇOCUKLARDA
İLGİLİ VİDEOLAR
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 1
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 2
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 3
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 4
2013 BAROK DESENLERİN YILI
2012 YILINA DAMGA VURAN
SİZİ BEĞENDİĞİNİ GÖSTEREN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :