Hamilelik boyunca sağlıklı bir süreç yaşamak ve tamamlamak bir anne adayı için en büyük istektir. Bunun oluşabilmesi için ilk gereklilik rutin bir tıbbi bakım ve sağlıklı beslenmedir.
Gebelik Öncesi…
Hamilelik öncesi annenin sağlıklı bir vücuda sahip olması, başlangıç ve bitiş arasındaki zaman dilimininde sağlıklı geçmesini oluşturur.
Sağlıklı bir gebelik için tüm besin öğeleri önemlidir. Fakat folat veya folik asitin (B vitamini) özel bir önemi olduğu bilinmektedir. Sağlıklı beslenmede elzemdir, genetik materyal ve yeni hücrelerin oluşturulabilmesi için vücudunuzun folata gereksinmesi vardır. Gebelik sırasında folat, bebeğinizin omuriliğini oluşturan nöral tüpün gelişmesine yardımcı olur. Nöral tüp, gebe kaldıktan hemen sonra şekillenmeye başlar.
Tebrikler! Bir Bebek Bekliyorsunuz …
Gelecek dokuz ay süresince bebeğinizin gelişimine ve kendinize dikkat etmelisiniz. Bilinçli beslenerek, fiziksel açıdan aktif olarak ve yeterli düzeyde dinlenerek hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz.
Sağlıklı bir bebeğin doğumunu birçok faktör etkilemektedir. Yaşınız ve ailenizden gelen genetik özellikleri kontrol edemezsiniz ancak sağlıklı besinleri tüketmek, alkol ve uygun olmayan ilaçlardan kaçınmak, sigara kullanmamak ve düzenli olarak bir hekim kontrolünde olmak tamamıyla size bağlıdır.
Hamilelik ve kilo....
İyi beslenen ve bilinen risklerden sakınan kadınlarda, gebelikleri süresince ve doğumda çok az komplikasyonlar görülmekte ve sağlıklı bebekler dünyaya getirmektedirler. Bu nedenle, doğmamış çocuğunuzun ve sizin gelecekteki sağlığınızın güvencesinin temel taşlarından birisi besleyici bir diyettir.
Hamilelik Süresince Tam Olarak Kaç Kilo Alınması Gerekir ?
Önemli olan, bebek ihtiyacı olan besinleri alırken, sizin de rahat bir gebelik yaşamanız ve doğum ertesinde yağ kütleleri kalacak kadar çok kilo almamayı başarmakta. Kilo alımı üzerine yapılan tavsiyeler genellikle USA National Academy Of Sciences Food and Nutrition Board (ABD Beslenme ve Gelişim Uzmanlığı)nın 90 yılında yayınladığı araştırmalara dayanılarak verilir. Bu görüşler genellikle, hamilelik öncesi kilo durumuna bağlı olarak, 6-18 kg'ı geçmeyecek şekilde kilo alınmasını öngörür. Bunlara dayanarak ideal beden kitle indeksine sahip olan bir annenin alması gereken ideal kilo 13,75 kg'dır. Alınan kiloların fazlası hamilelik kilolarıdır. Normalde en çok kilo alınan dönem 4. aydan 8. aya kadar olan dönemdir. İlk 3 aylık dönemde haftada 1,3 kg, sonrasında ise 0,5 kg'lık bir kilo alımı normal karşılanır.
Düşük Kilo ve Bebek…
47 kg'nın altındaki hamile kadınların çoğu, standartların altında, küçük bebeklere sahip olurlar. Bazı araştırmalara göre de bu tip bebeklerin, ileriki yaşlarda insüline bağlı diabet, tansiyon ve kalp hastası olma riski taşıdıkları bilinmektedir. Ayrıca eğer hamilelik sırasında düzgün, dengeli ve yeterli beslenmezseniz sizin sağlığınızda riske giriyor. Örneğin; yeteri kadar kalsiyum almazsanız, fetüs bu gereksinimini vücudunuzdan alır, dolayısıyla sizin ileriki yaşlarda osteoporoz ( kemik erimesi ) olarak adlandırılan hastalığa yakalanma riskinizi artırır. Hamilelik döneminde yeterli beslenmek fetüsü de doğrudan etkilemekte. Ana rahminde yeterince besin alamadığı için büyüyemeyen fetüs de fiziksel ve zeka gelişimi geri ve/veya zayıf kalabiliyor. Genel olarak, beden kitle indeksi, 20-25 arasında olan anneler en sağlıklı bebekleri doğuruyor. Hamilelik esnasında kilo alsanız bile,şu an zayıf olunmasından dolayı bebeğin düşük kilolu olma ihtimali yine yüksek olacaktır.
Hamilelikte Hızlı Kilo Alma…
Eğer hamileliğinizin başlarında normal bir kilodayken, 4.haftaya kadar haftada 0,5 kg'dan çok çok fazla kilo alarak devam ediyorsanız, doktorunuz ve diyet uzmanınızla takibe geçmenizde fayda var. Aldığınız bu kilolar,tıbbi teşhis ve öneri gerektiren,vücutta sıvı birikimi yüzünden de olabilir. Eğer, günde normal beslenme biçiminizden çok daha fazla yemek yiyorsanız (günlük ektra 300kcal ideal almanız gereken kaloridir) kilo almanızın nedeni bu da olabilir.Ancak eğer hamilelik öncesi aşırı zayıf bir kilodaysanız bu kilo alımı sizin için faydalı da olabilir.
Hamilelikte Kilo Verme…
Eğer ciddi boyutlarda bir kilo problemi söz konusu ise, önce beden kitle indeksinizi mantıklı bir dereceye düşürmeniz (bunu en güzel doktorunuzla beraber diyet uzmanınız belirlemeli), problemi bebeğe ve anneye zarar vermeden çözmenin en iyi yoludur.
Her ne kadar "doğum obeziteliği" ile gelen bazı sağlık problemleri olsa da, hamilelik boyunca anneye sıkı diyetler vermek çok doğru ve yaygın değildir. Obezite hastalarına hamilelik sırasında minumum 6-8 kg almaları tavsiye edilir.Eğer hamilelik başladığında çok ağır bir obezite vakası görülmüyorsa, yani beden kitle indeksi 26-29 civarındaysa kilonuza dikkat etmeye ve gerekli olandan daha fazla kilo almamaya çalışmanız yeterlidir. Tavsiye edilen 7-11,5 kg arasında bir artıştır. Orta düzeyde olan bir kilo probleminin en iyi çözüm yolu hamilelik sonrasıdır. Eğer çok aşırı bir kilo alma söz konusu değilse bu artışı bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyüttüğünüzün işareti olarak görebilirsiniz.
Sağlıklı Beslenme ve Diyet uzmanı Taylan Kümeli