Okunma Sayısı: 9584
CANLI YORUMLAR

KADINLARIN ÇALIŞMA HARİTASI

6 milyon kadın çalışıyor

Türkiye’de işgücü piyasasına katılım ve istihdam oranları cinsiyete ve kent-kır ayrımına göre büyük farklılıklar gösterirken, erkek işgücüne katılım oranı, kadın işgücüne katılım oranının 3 katına yakın seviyede bulunuyor.

Kadının çalışması halinde çocuk bakımı, ev işleri gibi maliyetlerin, elde edilecek gelirin önemli bir bölümünü oluşturması, kadınların işgücüne katılımında engel oluşturuyor.

Maliye Bakanlığı'nın Yıllık Ekonomik Raporuna göre, genel işgücüne katılım oranı OECD genelinde yüzde 70’ler düzeyindeyken, Türkiye’de bu oran yüzde 48,8 ile yaklaşık yirmi puan daha aşağıda yer alıyor.

Türkiye’de işgücü piyasasında işgücüne katılım ve istihdam oranları cinsiyet ve kent-kır ayrımına göre büyük farklılıklar gösteriyor. Kırsalda işgücüne katılım oranı kente göre daha yüksek olmakla birlikte, toplamda erkek işgücüne katılım oranı, kadın işgücüne katılım oranının neredeyse 3 katına yakın düzeyde bulunuyor.

Geçen yıl Türkiye’de 22 milyon 594 bin kişi istihdam edilirken, bu rakamın 16 milyon 170 binini erkek, 6 milyon 425 binini ise kadın çalışanlar oluşturuyor.

Üniversite eğitimi almamış kadınlar, düşük ücretli işlerde çalışıyor

Tarım sektörünün hakim olduğu ve ev ile iş yaşamının üst üste geldiği kırsal kesimlerde tüm aile üyeleri üretken faaliyetlere katılırken, kentte işler daha özelleşmiş durumda. Kadınlar ev işleri ile meşgulken erkekler gelir kazanan grupta yer alıyor. Özellikle kentsel alanlarda olmak üzere üniversite eğitimi almamış kadınlar, genellikle düşük ücretli, uzun çalışma saatlerine sahip işlerde çalışıyor.

Türkiye’de kadınlara, sosyal ve kültürel etkenlere bağlı olarak çocuk bakımı ve ev işleri gibi birtakım görevler yükleniyor. Kadın çalıştığı takdirde bu işlerin yaptırılması için aile bütçesinden ayrılması gereken bir maliyet kalemi oluşuyor. Söz konusu maliyetlerin kadınların çalışması durumunda elde edecekleri gelirin önemli bir bölümünü oluşturması, kadınların işgücüne katılmasında bir engel oluşturuyor.

Kentlerde kıra göre daha yüksek eğitime erişim olanakları, büyük genç kitlelerini işgücüne katılımdan alıkoyuyor. 15-24 yaş arasındaki genç erkek işgücünün, düşük işgücüne katılım oranlarının hem eğitim hem de zorunlu askeri hizmetle açıklanabileceği ifade ediliyor.

 

Kaynak: milliyet


 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
YENİ ÇEKİRDEK AİLE KAVRAMI
ANNE,BABA,ÇOCUK VE ...
EV ALACAKLARA UYARILAR
YATIRIM YA DA YAŞAMAK İÇİN
DANA ETİ DE MERCEK ALTINDA
HİLELİ ÜRÜNLERE GEÇİT YOK
YILBAŞI ERTESİ
BESLENME TÜYOLARI...
KADINA ŞİDDET DERS OLUYOR
ŞİDDETLE MÜCADELE DERSİ
Kişisel Verilen Korunması
HAKLARINIZI BİLİN
ŞİDDETİN BİLANÇOSU AĞIR
800 ERKEK KAPI DIŞARI
HAMİLELİKTE 37. HAFTA
O KOCAMAN BİR BEBEK!

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
KURBAN BAYRAMI
KADINLARI BEKLEYEN TEHLİKE
MESAİ SAATLERİ KISALIYOR
İKİ VAJİNASI VAR!
İLGİLİ VİDEOLAR
ELEKTRONİK KELEPÇE VE TEKNİK TAKİP
BEYOĞLU'MA DOKUNMA
GERZE'YE TERMİK SANTRAL PROTESTOSU
TAKİP-TACİZDE ŞİKAYET VE İHBAR
TOPLAYIN
GÜZELLİK ÖLÇÜLERDE DEĞİL
O KADAR DA SÜPER DEĞİLLER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :