Hava kirliliğinin ve soğuk havanın artması özellikle alerjik hastalıkları tetikliyor. Alerjik yapıda olan kişilerin kirli havayı solumasının var olan duyarlılığı daha da artırıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Murat Yıldırım, hava kirliliğindeki gizli tehlikeye dikkat çekiyor.
Çocukların oksijen gereksinimi ve tüketimi fazladır. Ayrıca, çocuklar hava içindeki kirliliğe erişkinlerden daha çok maruz kalırlar. Çocuklar erişkinlere göre daha fazla ağızdan soluk aldıklarından, burnun sağladığı filtre fonksiyonunu daha az kullanırlar. Hava yolları daha dar olduğundan havadaki toksik ajanların zararlı etkisi daha belirgindir.
Son 20–30 yılda önemli bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkan hava kirliliği, astım, diğer solunum yolu hastalıkları ve alerjik hastalıklarda önemli rol oynar. Ayrıca, hava içindeki toksik maddeler polenlere yapışarak, polenin alerjik potansiyelini artırabiliyor. Hava kirliliği, egzoz parçacıkları, hidrokarbonlar, sülfür bileşikleri, ozon ve sigara dumanı alerjik hastalıklara zemin hazırlayabiliyor.
Dışarıdan alınan bazı zararlı maddeler çocuklarda hormon düzenini bozarak etki gösterirler. Evimizde kullandığımız pet şişeler, plastik kaplar, streç film koruyucular, temizlik maddeleri, ilaçlar, kozmetik maddeleri, bitki ilaçları, bitki ve hayvan üretiminde kullanılan hormonlar her an karşılaştığımız hormonal bozuculardır. Dünyadaki hastalıkların üçte biri çevresel kaynaklıdır ve çocuklar bu hastalıklara daha duyarlıdır.
Bu bilgiler ışığında çocukları hastalıklara karşı korumak için alınması gereken önlemler şunlar:
- Evde kesinlikle sigara içilmemeli.
- Çocuklu evlerde halı az kullanmalı, ev sık süpürülmeli ve sık havalandırılmalı.
- Televizyon ve bilgisayar kullanımı sınırlanmalı.
- Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde çocuklar dışarıda az zaman geçirmeli.
- Evde plastik kullanımı en aza indirilmeli.
- Deterjan az kulanmalı, çamaşır ve bulaşıklar iyi durulanarak deterjandan arındırılmalı.
- Katkı maddeli ve hormonlu gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalı.