En son ne zaman ellerinizin ve dizinizin üzerinde emekleyerek evi dolaştınız? Kulağa garip gelse de denemenizi tavsiye ederiz; zira çocuğunuzu koruyabilmeniz için önce dünyaya onun gözleriyle bakmanız lazım.
Üç yaşından küçük olup, acil servise getirilen çocukların çoğu ev kazası mağduru. Görünmez ev kazası sebebiyle hayatını kaybeden çocukların neredeyse % 70’i dört yaş ve dört yaşından küçükler. Bebekler ve küçük çocuklar ev kazası geçirme riski yüksek olan gruplar çünkü zamanlarının çoğu evde geçiyor ve korumasızlar.
İster evde ister dışarıda olsun, kazaların önüne geçmenin en sağlam yolu gözetim elbette. Ancak ne kadar dikkatli olunursa olunsun; doğuştan merak, korkusuzluk ve korunmasızlıkla donatılmış çocuğunuz bir şekilde kendisine zarar verecek bir harekette bulunuyor; bazen de, adı üstünde, kaza gelip onu buluyor.
Halen emekleme pozisyonundaysanız, devam edebiliriz… Ev kazalarını önlemek için birkaç basit yol önerilebilir. Şayet gündüz çocuğunuzu bakıcıya bırakıyorsanız, sizin kadar, hatta belki sizden daha çok bakıcınız da şunları bilmeli:
- Ev kazası kaynaklı ölümlerin başında yangına sebep olmak, yanıklar, nefes alamamaktan dolayı boğulma (tıkanma), suda boğulma, kusma, düşme, zehirlenme ve silah patlaması geliyor.
- Şu durumlara dikkat etmeniz gerekiyor:
Banyoda, mutfakta su varsa, evde havuz varsa, küvet suyla doluysa.
Mutfakta veya ızgarada (ya da mangalda) bir şey pişiriliyorsa, ateş yanıyorsa.
Mutfak dolabında, ecza dolabında (çocukların ulaşabileceği şekilde), çantada, sepette, vs. asitli maddeler, ilaçlar varsa…
Evde merdiven, basamak, kaygan zemin, yüksek pencereler gibi çocukların düşme tehlikesi olduğu şeyler varsa, evinizi onun için daha güvenli bir hale getirmeniz gerekiyor. Ancak bunu yapsanız bile, onları sürekli gözetim altında tutmayı unutmayın. Biliyorsunuz, bebeğinizin/çocuğunuzun düşmesi, elini yakması ya da ağzına zehirli bir şey atması yalnızca bir saniyeye bakar! Çocuğunuza en iyi koruma, sizin ve varsa bakıcınızın gözetimidir.
Ne kadar tedbirli ebeveynler de olsanız, kazalar kaçınılmazdır. Dolayısıyla bebek bekliyorsanız ya da hâlihazırda çocuğunuz varsa, şunlar akıllıca olur:
- Hem siz hem bakıcınız kalp masajı yapmayı öğrenin.
- Şu numaralar, evinizde, göz önünde bir yerde asılı olsun, bakıcınıza da muhakkak tembihleyin:
Hızır Servis 112
AloDoktor 113
Yangın 110
SağlıkDanışma 184
Varsa, doktorunuzun cep numarası
Kendi anne-babanızın telefon numaraları
Acil durum söz konusu olduğunda, yardıma gelebilecek yakınlarınızın telefon numaraları
- Evinizde, mutlaka ilk yardım çantası bulundurun. İçerisinde acil durum talimatları yazan bir kağıt olsun.
- Yapabiliyorsanız, evinize duman dedektörü kurdurun.