Okunma Sayısı: 11612
CANLI YORUMLAR

BOŞANIYORSUNUZ, YA SONRA?

Velayet kime, nasıl geçiyor

Evliliğini sona erdirmek isteyen çocuklu kadınların en büyük kaygıları velayetin kimde kalacağıdır. Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Pelin Işıntan, boşanma sonrasında velayet sürecinin nasıl işlediğini Anne Boyutu’na anlattı: 

“Boşanmayla birlikte evlilik birliği sona erer. Evlilik birliği sona erdiğinde, eşlerin çocuk üzerinde, ortak velayet hakkı da sona ermiş olur. Boşanma kararı ile birlikte hâkim, çocuğun velayetinin hangi eşe ait olacağıyla da ilgili bir karar verir. Bu, hâkimin resen verdiği bir karardır ve bu konuda hâkimin büyük bir takdir yetkisi vardır.

Taraflardan hangisinin çocuğu istediğinden ziyade, çocuğun hangi eşin yanında kalmasının menfaatlerine daha uygun olacağına hâkim bakar, bunu değerlendirir. Çocuğun eğitimi, gelişimi ve güvenliği açısından hangi eşin yanında kalması onun menfaatlerine daha uygunsa hâkim bu yönde karar verip, velayeti bu eşe bırakacaktır. Bunun anne veya baba olması bir önem teşkil etmez.

Çocuğun menfaati derken, burada, maddi menfaatten ziyade eğitim, sağlık, bakım gibi menfaatleri ön planda tutulur. Çünkü zaten çocuk kendisine bırakılmayan eş, yani velayet hakkını almayan eş, bir iştirak nafakası aracılığıyla, çocuğun bakımıyla ilgili giderlere katılmakla yükümlüdür aynı zamanda. Dolayısıyla kimin daha çok parasının olduğundan ziyade çocuğu kim daha rahat ettirir, kim onun bakımını daha iyi üstlenir, hâkim kararını verirken bunlara bakacaktır.

Bizim hukukumuzda, ortak velayet, boşanmayla birlikte sona erer; başka bir deyişle, boşandıktan sonra eşler, çocuk üzerinde ortak velayete sahip olmaya devam edemezler. Bazı hukuklarda bunun böyle olduğunu görüyoruz, ama Türk hukukunda böyle bir sistem yok. Dolayısıyla, velayet hakkı eşlerden sadece bir tanesine ait olabilir.

Aynı şekilde, yeniden evlenme, eşlerden bir tanesinin tekrar evlenmesiyle, velayet hakkı üzerinde bir değişiklik olabilir. Ama tek başına evlenme, mesela anne çocuğu yanına aldı, yani velayet hakkını aldı ve daha sonra tekrardan evleniyor. Bu durum tek başına velayet hakkının ondan alınması için ve babaya verilmesi için yeterli bir sebep oluşturmaz.

Ama annenin yeni eşi çocuğa kötü davranıyorsa veya onun da birden fazla çocuğu varsa ve bakım açısından bir problem teşkil edecekse, ancak bu tip durumlar hâkim tarafından değerlendirildikten sonra velayet hakkının sona ermesine karar verilebilir. Ancak bunun dışında, yeniden evlenme tek başına velayet hakkının kaldırılması için yeterli bir sebep teşkil etmeyecektir.” 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
EŞİ ÖLENE VAR, BOŞANANA YOK
BOŞANAN İKİ KERE MAĞDUR
ÇOCUĞUNUZLA BİRLİKTEYKEN
ÖNEMLİ OLAN ZAMAN DEĞİL
SİZDE HİPERTANSİYON VARSA
NEDENLERİ VE TEDAVİSİ NEDİR
YENİ KIDEM SİSTEMİ
KENDİ AYRILANA DA TAZMİNAT
HAMİLELİKTE BABANIN DURUMU
BABANIN PSİKOLOJİSİ
ÇOCUKLARDA DOPİNG
SPORCU EBEVEYNLERİNE UYARI!
EYVAH ALDATILIYORUM
KANITLAYACAK 16 DELİL
KENDİNE GÜVEN OYUNLARI
OKUL ÖNCESİNDE ALIŞTIRMALAR
MAAİLE KİTAP OKUYALIM
DİL GELİŞİMİNE BÜYÜK KATKI
İLETİŞİM BOZUKLUĞU
TEMEL BOŞANMA SEBEBİ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
TOPLU İŞTEN ÇIKARMA
KADINLAR SEVİNECEK
İHBAR TAZMİNATINI HES...
MORAL TAZMİNATI
İLGİLİ VİDEOLAR
YOKSULLUK NAFAKASI
BOŞANMADAN ÖNCE BİLMENİZ GEREKENLER
BOŞANMA SONRASINDA VELAYET
HANGİ DURUMLARDA KIDEM TAZMİNATI ALINIR?
BAZILARI KASLI SEVER
FOTOĞRAFA DİKKATLİ BAKIN
ÇOCUKLAR BUNLARA BAYILACAK
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :