Okunma Sayısı: 9747
CANLI YORUMLAR

TOK KARNINA SOĞUĞA ÇIKMAYIN

Kalbinize yenilmeyin

Yemek yedikten sonra soğuğa karşı yürümek göğüs ağrısını, tansiyon yükselmesini, kalp damar daralmasını tetikliyor ve bunlar da kalp krizine neden oluyor

Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Gök, yurt genelinde etkisini gösteren kış şartlarında yemek yedikten sonra soğuğa karşı yürümenin göğüs ağrısını, tansiyon yükselmesini, anjinayı (kalp damar daralmasına veya spazmına bağlı göğüs ağrısı) tetiklediğini ve bunların da kalp krizine neden olduğunu bildirdi.

Gök, kalp, yüksek tansiyon ve kronik akciğer rahatsızlığı bulunanların, son günlerde yaşanan şiddetli soğuk nedeniyle daha da dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Özellikle sabahın erken saatinde dışarı çıkmak isteyenlere tedbirli olmaları uyarısında bulunan Gök, "Vatandaşlarımıza, sabahları fazla yemek yemeden mutlaka yumurtayla, iç sıcaklığı artıracak süt, salep, bal veya şeker hastalığı olmayanlar için pekmez gibi kalori sağlayacak gıda aldıktan sonra dışarı çıkmasını tavsiye ediyoruz" dedi.

Tok karına kalbin oksijen ihtiyacının arttığını, kalp damarlarına giden kan miktarının azaldığını belirten Gök, "Yemek yedikten sonra soğuğa karşı yürümek, göğüs ağrısını, tansiyon yükselmesini ve anjinayı tetikler, bunlar da kalp krizine sebep olur. Onun için gün geçmiyor ki bir davetten sonra göğüs ağrısıyla bir hasta gelmesin" diye konuştu.

Bilhassa aşırı kilolu olanlara ekmek miktarını azaltması tavsiyesinde bulunan Gök, tam buğday ekmeğinden bir dilim yemenin, şekeri azaltmanın, dengeli beslenmenin hayati öneme sahip olduğuna dikkati çekti. Akşam yemeklerinin çok az ve hafif yenmesi gerektiğine dikkati çeken Gök, "Kalp hastası olanlar ölçülü yemeli ve mutlaka süt ve yumurta gıdasını az da olsa almalı. Öğle ve akşam hafif yemeli, mutlaka düzenli egzersiz yapmalı. Yani günde yarım saat yürümeli ama kalp damar hastalığı olanlar, rüzgara karşı, soğuğa karşı, tok karına yürürse kalp krizi geçirirler" ifadelerini kullandı.

Dışarı çıkarken eldiven, bere ve boğazlı kazak kullanılmasının gerekli olduğunu anlatan Gök, şunları kaydetti: "Soğuk, doğrudan kalbi besleyen koroner arterlerde (kalbi besleyen damarlar) spazm yapıyor. Kalp damarlarındaki darlıkların yırtılması kalp krizine neden oluyor. Bu da ani tansiyon yükselmelerine ve ani ölümle sonuçlanabiliyor. Aynı şekilde, organlarda, elimizde veya yüzümüzde soğuğun etkisiyle spazm oluşması da tansiyonda ani yükselmelere sebep olabiliyor. Bu da yine kalp krizini tetikleyen önemli bir rol üstleniyor. Kalp krizi geçiren hastaların yüzde 15-20’si hastaneye ulaşamadan yaşamını kaybedebiliyor."

Kalp hastalığı olanların, ilaçlarını mutlaka almaları önerisinde bulunan Gök, şöyle devam etti: "Sabahları artan sinir sistemindeki uyarılma, kanda hormonların artışına neden oluyor. Sabahın erken saatlerinden öğleye kadar vücudun doğal ritme uygun şekilde kan basıncı artıyor. Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan etkenlerin yapışkanlık değeri artıyor, hormonlar artıyor, dolayısı ile kalp krizi, ani ölüm hipertansiyon kalp komplikasyonları sabah erken oluşuyor. O nedenle hastalara, sabahları ilaçlarını almalarını tavsiye ediyoruz."

Sigara, soğukta daha da öldürücü oluyor

Sigaranın ciddi ve ölümcül bir problem olduğunu dile getiren Gök, "Halkımız, soğuktan korunmak için bile sigara içiyor. Sigara tansiyonu zaten yükseltiyor, soğukta ona ilave edilince daha tehlikeli sonuçlar ortaya çıkıyor. Bu konuya çok duyarlı olmak lazım. Sigara koruyucu değil aksine öldürücü oluyor" dedi.

Gıdalar konusunda "Sütte kanserojen maddesi var, etli mamullerde zararlı şeyler var" gibi değişik spekülasyonlar olduğunu savunan Gök, "Günün her saatinde süt öneriyoruz. Sabahleyin sıcak bir süt veya akşamları yarım bardak sıcak bir süt içilmesini ısrarla tavsiye ediyoruz. Özellikle 40-45 yaşından sonra kemik erimesine engel olması için de süt öneriyoruz. Her şeyin zararlı etkisi olabilir ama ölçüyü kaçırmamak lazım. Sütte, koruyucu bir takım katkı maddelerinin olduğu ifade ediliyor, bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri veya sağlık kuruluşlarına çok önemli görevler düşüyor" diye konuştu.

Yazı Etiketleri

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
YİYECEKLERİMİZİ HAZIRLARKEN
VE BESİNLERİ SAKLARKEN...
KADINLARDA VULVA KANSERİ
PROF. DR. ERTEKİN ANLATIYOR
BU KEZ KONUMUZ GEÇ BOŞALMA
"BİYOLOJİK SORUN YOKTUR"
YERKEN MIZMIZLANIYOR MU?
NASIL BAŞ EDECEKSİNİZ?
SADECE YAŞA BAĞLI DEĞİL
BAŞKA NEDENLERDE VAR!
SIVI KALORİLERE DİKKAT
O KADAR DA MASUM DEĞİLLER
TRENDLERE KAPILMAYIN
SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN
KENDİNİZİ SABOTE ETMEYİN
BU 12 CÜMLEYİ KURMAYIN
BEBEĞİNİZ ZEKİ Mİ?
CEVABI GENLERDE OLABİLİR

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ÇOCUKLARDA POLEN ALERJİSİ
SPOR TEDAVİNİN BİR PARÇASI
DİŞ BAKIMINI CİDDİYE ALIN
ŞEKER GERÇEKLERİ
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
HAMİLEYKEN SİZİ BEKLEYENLER
2012-2013 SONBAHAR-KIŞ
GÜZELLİK ÖLÇÜLERDE DEĞİL
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :