Okunma Sayısı: 11049
CANLI YORUMLAR

BEBEĞİNİZ KENDİ AYAKLARI

Üzerinde durmayı öğrensin

Bebeğinizin kendi başına ayakta durmayı öğrenip yürümesi hem sizin için hem de onun için son derece heyecan verici bir gelişmedir.

Bir yaşından iki yaşına uzanan zaman diliminde doğduğunda refleksif hareketlere sahip olan bebek yürüme becerisini kazanarak çevresi etrafında hareket eden bir bebeğe dönüşür. Bebeklikteki bu gelişme, hareketlerle ilgili gelişimdir ve “motor gelişim” olarak adlandırılır.

Motor gelişim, olgunlaşma ve öğrenme yoluyla gerçekleşir. Bebeğin bedenini kontrol edebilmesi hem bedenin yeterli olgunluğa ulaşmasına hem de öğrenmeye bağlıdır. Yürüme, konuşma, bağırsaklarını ve idrar torbasını kontrol etme, elle tutma ve el kontrolü gibi beceriler temelde olgunlaşmaya dayalı motor becerilerdir. Bu olgunlaşma süreçlerini hızlandırma ya da geciktirmede çevresel koşulların etkili olduğunu bilinmektedir. 

Hareket Etmesine İzin Verilmeyen Çocuk Geç Yürüyebilir

Serbestçe hareket etmesine, çeşitli oyuncaklarla oyun oynamasına fırsat verilen bebeklerin motor becerileri daha hızlı gelişmektedir. Hareket etmesine pek izin verilmeyen, az ilgi gösterilen ve büyük ölçüde zamanını karyolasında geçiren bebekler normalden daha geç yürüyebilmektedir. 

Bebeklerin yürüme sürecinde en sık tartışılan konulardan biri de yürüteç kullanımıdır. Aileler özellikle 4-7. aylar arasında, biraz da çevrenin baskısıyla çocuklarına yürüteç alırlar ve kullandırırlar. Yürüteç bebeğin doğal yürüme dönemleri sırasında (refleksler dönemi, tam basamadığı çökme dönemi, tekrar ayakları üzerine bastığı istemli ayağa kalkma dönemi ve sıralama - yürüme dönemleri) duraklamaya ve kesintiye neden olur. Yürütecin bebek için olumsuz etkileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Vücudu daha yerçekimine karşı dik durmaya hazırlıklı olmadığından yığılarak duracağı için kifoz ya da skolyoz gibi omurga eğriliklerine neden olabilir.
  • Ayak yapısı daha hazır olmadan bastırıldığı için ayak deformiteleri oluşabilir.
  • Kalça yapıları tam gelişmeden, tüm vücut ağırlığının simetrik ya da asimetrik olarak kalçalara yüklenmesi sonucu kalça problemleri oluşabilir.
  • Bebek yürüteçte aslında yürümez, ayakları ile iteleme yapar. Bacak boyu kısa geldiği ve tam basmayı bilemediği için parmak ucuna basar ve bu alışkanlığa neden olabilir. Böylece yürüdüğü zaman parmak uçlarında yürüyebilir.
  • Bebeğini kaşla göz arasında masa örtülerini tutup çekerek masa üzerindeki ağır cisimleri üzerine düşürür veya akla gelmedik binbir türlü tehlikeye maruz kalabilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan araştırmalarda 1-12 ay arasında geçirilen kafa travmalarının nedenleri arasında, yüzde 90 oranında yürüteç kazaları tespit edilmiştir.
  • Bebek kısıtlı bir mekanda kaldığı için de psikolojik gelişimini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

İşte bu nedenlerden dolayı bebeğinizin fiziksel, zihinsel ve psikolojik açıdan sağlıklı bir yapıya sahip olmasını istiyorsanız yürüteç kullandırmamanızı tavsiye ederiz. Bunun yerine bebeğinizin yere konulan bir örtünün üzerinde özgürce oynamasına ve gelişmesine yardımcı olun. Çocuğun yürümeyi öğrenmesi için oyuncak pusetini itmeye çalışması veya bir iskemleyi itmesi daha faydalıdır.

Yazı Etiketleri

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
SAYILI GÜNLER KALDI
KARNE HEYECANI BAŞLADI
BABALAR VE KIZLARI REHBERİ
İDOL OLMAKTAN VAZGEÇİN
DİŞ SORUNUNUZ VARSA
BEBEĞİNİZE YANSIMAMALI!
YAY BURCU ÇOCUKLARI
GÖNÜLDEN MACERACI
EMZİK NE ZAMAN BIRAKILMALI
BIRAKILMAZSA NE OLUR?
İLİŞKİNİZ DOĞDUĞUNDA BAŞLAR
BEBEĞİN TEPKİSİ VE HİSLERİ
MÜZİK RUHUN GIDASIDIR!
BEBEĞİNİZİN NEYİ EKSİK..!
HAMİLELİKTE 41. HAFTA
İÇERDE MUTLU DEĞİL...
MORAL TAZMİNATI
İŞ KAZASI TANIMI GENİŞLİYOR

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ANNE SÜTÜ BANKASI
MİNİK TIRNAKLARI ÇİZMESİN
BEBEKLERDE SAÇ DÖKÜLMESİ
BEBEĞİNİZE EN GÜZEL HEDİYE
İLGİLİ VİDEOLAR
BESLENME ÇANTASINDAKİ MUHTEŞEM DÖRTLÜ
BAZILARI KASLI SEVER
ROBOT SEVGİLİLER
İLGİNÇ DÜĞÜNLER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :