''Diyabette Rejeneratif Tedaviler'' programında konuşan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, diyabetin toplumda çok yaygın görülen bir hastalık olduğunu söyledi.
Prof. Söylet, diyabetin her iki tipinin de kendine has özellikleriyle toplumu çok derinden etkileyen bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, ''Diyabet toplum sağlığı açısından ülkelere çok ciddi sorunlar çıkartabiliyor'' dedi.
Diyabetin hastalar, özellikle de insülin bağımlıları açısından çok sıkıntılı bir süreç olduğunu vurgulayan Söylet, ''Şu an tedavisi yolunda sarf edilen gayretler çok önemli. Tıp, birçok hastalıkta semptomları ortadan kaldırmaya çalışırken, diyabette, özellikle bu grubun da yaptığı çalışmalar, direkt hastalığın sebebini ortadan kaldırmaya ve hastaların yaşam konforunu artırmaya yönelik. Bu nedenle heyecan verici bu projeyi yürekten destekliyorum'' diye konuştu.
İĞNE TEDAVİSİNE ALTERNATİF ARANIYOR
Türk-Alman Vakfı Başkanı Dr. Yaşar Bilgin de daha önce 1-4 Eylül 2011 tarihinde Giessen'de bir araya gelerek ön çalışma yapan bilim insanlarının, bugün projedeki yeni gelişmeler üzerinde duracağını anlattı. Bilgin, projenin amacını şu sözlerle açıkladı:
''Projenin amacı; pandemi haline gelmiş şeker hastalığının tedavisinde halen kullanılmakta olan insülin iğnelerinin yerini alabilecek alternatif hücresel tedavileri geliştirmek ve bununla birlikte şeker hastalığının genetik alt yapısını anlamaktır. Projenin uzun vadedeki hedefi, şeker hastalarının daha kaliteli bir yaşam sürebilmesini sağlamak ve hastalığı yenmek için koruyucu hekimlik stratejilerinin geliştirilmesine yardımcı olmaktır.''
Programa Nordrhein Westfalen Federal Bakanı Armin Laschet, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı'nın yanı sıra çok sayıda akademisyen katıldı.