Bebeklerin sosyalleşebilmeleri için birtakım fiziksel bağlantılar kurdukları birçok araştırma tarafından ispatlanmıştır. Örneğin doğumdan sadece dokuz dakika gibi kısa bir süre sonra yapılan deneylerde, bebeklerin nesneler yerine yüzlere baktıkları belirlenmiştir.
Başka bazı çalışmalarda da, mırıldanan bebeklerin bir insanı diğerinden ayırt edebildiği görülmüştür. Peki, yeni doğanların dünyayla, özellikle de insanlarla yüzleşmek için hazır ve hevesli olduklarını kabul edersek, sosyal beceriler kazanmalarını sağlamak için neler yapabiliriz? Bazı yöntemler, yenidoğan ya da küçük bebekler için uygun gözükmese bile, bebeklerin yeni beceriler kazanmadan önce sosyal gelişimi için zemin hazırlamaya yardımcı olabilecek pek çok yol bulunuyor.
İşte size bazı öneriler:
- Bebeğiniz günlük rutine alıştığında ve yeni deneyimler için hazır gibi gözüktüğünde, onu çocuk arabasıyla parka götürün.
- ‘Kanguru’ ile taşıyarak beraber alışverişe çıkın ya da diğer bebek ve çocuklarla karşılaşacağı anne-bebek gruplarına katılın.
- Onu farklı sosyal gruplara ait insanlarla tanıştırın. Ancak bu sosyalleşme denemelerinin seviyesini bebeğinizin belirlemesine izin verin, çünkü onu yeni yüzlerle bunaltmak ters tepebilir ve size daha fazla sarılmasına neden olabilir.
- Bir araştırmaya göre bebekler yaklaşık altı aylık olduklarında kendi adlarını bir cümlenin içindeki diğer kelimelerden ayırt etmeyi becerebiliyorlar. Hatta adlarını takip eden kelime ve kelimelerin anlamını daha kolay öğreniyorlar. Bu yüzden “Bu Ali’nin ayıcığı mı?” ya da “Annecik Ali’nin kaşığını alsın” gibi ifadelerle çeşitli kelimeler kullanmak, bebeğinizin iyi bir başlangıç yapmasına yardımcı olabilir.
- Bebeğiniz konuşmaya başlamadan önce bebeklere ait işaret dilini öğrenmeniz işe yarayabilir. Eğer öğrendiği işaretleri kullanmaktan keyif alırsa bu durum daha fazla sosyalleşmesine katkı sunacaktır. Yaşadığınız yerde ‘bebek işaret dili’ kursları varsa buralara başvurabilir ya da konuyla ilgili internetten araştırma yapabilirsiniz.
- Bebek işaret dilini öğrenmeseniz bile, bebeğinize merhaba ve güle güle anlamlarına gelen işaretleri öğretmeniz de sosyalleşmesi için büyük bir ilk adımdır. Bu işaretleri kullandığında etrafındaki insanlar ona gülücüklerle ve cesaret verici bir tonla yaklaşırlarsa, diğer insanları memnun etmenin ne anlama geldiğini de çabucak kavrayacaktır.
- Bebeğinizi kucağınıza oturtup aynanın karşına geçin; ce-e gibi oyunlar oynayarak ya da suratınızı farklı şekillere sokarak vücut dilini nasıl tercüme edebileceğini ona gösterin. Kısa bir süre sonra sizi ve onu ne mutlu ediyorsa onu yapmayı tercih edecektir. Sizinle kurduğu ilişki diğer çocuklarla kuracağı iletişim için hazırlanmasına yardımcı olacaktır.
Birçok bebekte yedi aylık civarlarında görülen ‘ayrılık kaygısı’ yaşadığı dönemde ondan fazla girişkenlik göstermesini beklemeyin.