Aile değerlerinin çocuğa aktarılması açısından aileden birinin çocuğa bakması daha faydalıdır. Yani anneannenin ya da babaannenin çocuğa bakması aile değerlerinin çocuğa aktarılması açısından önemlidir.
Aile bireylerinden birine çocuğu emanet etmek her zaman daha güvenilir gelebilir. Anne ve babanın hassasiyetlerini bilen anneler, çocuğa da aynı hassasiyetle bakabilir. Ancak eğitim konusunda ne kadar yeterli ya da nereye kadar çocuğa aile büyükleri bakmalı?
Bu noktada bakıcılar devreye giriyor. Deneyimli bir bakıcı bakım konusunda babaanne ve anneanneden daha bilgilidir mutlaka. Burada en önemli konu, çocuğa bakan kişinin torununa mutlu olması ve tüm sevgisini torununa aktarması. Aile bireyi bunu yapabiliyorsa tercihiniz bu yönde kullanabilirsiniz.
Çocukların bakımında eğitim genellikle ihmal edilmektedir. Çocuğun eğitimine önem veriyorsanız ancak çocuğunuzu bir bakıcıya emanet etmek istemiyorsanız, haftanın belirli günleri eğitim amaçlı gelen bir eğitimci hem çocuğa bakan kişiye hem de çocuğa rehberlik edecektir.
Ancak çocuklar üç yaşına geldiğinde artık ne bakıcı ne de aile bireylerinin bakımı çocuk için yeterli olmuyor. Çocukların sosyalleşmesi için bu noktada kreşler devreye giriyor.
İlk iki yaşta çocuğunuza bakan kişinin sürekli değişmesi ise çocukta güvensiz bağlanmaya sebep oluyor. Bu nedenle uzmanlar özellikle ilk iki yaşta çocuğun bakımı konusunda ailelerin ne istediğini bilmesi gerektiğini söylüyor.
Bebekler altıncı aylarından itibaren, yabancıları ayırt etmeye ve anneden ayrılmak istememeye başlıyor. Bu da beraberinde ayrılık kaygısı denilen durumu beraberinde getiriyor.
Bu dönemde anne ve babaların tercihini iyi yapması gerekiyor. İyi eğitimli bir bakıcı mı yoksa sizi tanıyan anneniz mi?
Burada annelere ise büyük görev düşüyor. Çünkü bebeğinize isterseniz anneniz baksın, isterseniz bakıcınız, önemli olan anneler akşamları çocukları ile bir araya geldiğinde mutlaka çocuklarına ilgi göstermeli.
Ebeveynler çocuklarına aile büyüklerinden birinin bakmasını istiyorsa dikkat etmesi gereken konuların başında ise aile bireylerinin yeterli fiziksel aktivite yapacak güce sahip olup olamadığıdır.
Eğer aile büyükleri bu yeterli güce sahip değilse ve bakıcıya karar verildiyse bu kez anne-babanın bakıcı seçerken emin olmaları gereken konu; bakıcının çocuklarıyla gereken titizlikte ilgilenilip, ilgilenilmeyeceğidir.
Çocuğunuza ister anneniz baksın isterseniz bir bakıcı, ilk bir yıl uzmanlar, anne ve çocuğun uzun süreli ayrılık yaşamasının sakıncalı olabileceğini söylüyor. Bu nedenle bakıcı da olsa anne muhakkak çocukla olmalıdır. Aileden birinin bakıcıyla kalmasından daha çok, çocuğun kendisini kimin yanında güvende hissettiği önemlidir.