Türk Mutfağı’nın en önemli besin kalemlerinden biri de hiç kuşku yok ki nohuttur. Dengeli ve sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda sofralarda baklagillere özel bir yer açmak gerekir ki nohut da baklagiller ailesinin protein yönünden en zengin olan üyesidir.
Nohut, vücudun protein ihtiyacını karşılamanın yanı sıra içeriğinde barındırdığı vitaminlerle de özellikle kış aylarında çok kuvvetli bir destekleyicidir. Soğuk havalarda direnci arttırmak için iyi bir destekleyici olan nohut yaşlanmaya karşı da mücadele eder. Çünkü nohut E Vitamini yönünden de zengindir.
Nohut Nerede Yetişir?
Nohut’un anavatanı Akdeniz’dir. Nohut her ne kadar kış aylarının destekleyici besinlerinden olsa da sıcağı seven ve sıcak hava koşullarında ekimi yapılan bir baklagillerdendir. Bu özelliği ile Nohut Akdeniz ülkeleri, Avrupa ve Afrika’da bolca yetiştirilir.
Nohut tıpkı diğer baklagiller gibi hızlı filizlenir ve toplama işlemi 3 gün içinde gerçekleşir. Nohut’un sıklıkla yetiştirildiği ülke mutfaklarında nohut ile hazırlanan yemekler çeşitlilik gösterir. Kuzey Afrika, Hindistan, İspanya ve Türkiye Mutfaklarında nohutun ayrı bir yeri vardır.
İçerdiği faydalı protein, mineral ve vitaminler nedeniyle besin değeri yüksek baklagillerdendir. 100 gramında 361 kalori bulunan nohut, bedene günlük ihtiyaç duyduğu enerjiyi yükleyebilecek yüksek kapasiteye sahiptir.
- İdrar söktürücü: Yaprak ve tohumları kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
- Böbrek ve mesane kumları: Siyah nohut pişirilip yenirse böbrek kumlarını temizler. Nohutta vitaminlere ek olarak demir, çinko, magnezyum, fosfor ve kalsiyumun da bulunur. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve vücudu dış etkenlere karşı koruyan özelliği de bu minerallerden gelir.
- Cilt temizleyici: Nohut yemeği yenirse ve suyu ile cilt pansuman yapılırsa cildi temizler.
- Uyuz: Nohut öğütülüp,sirke ile karıştırılıp uyuza sürülür.
- İyileşmeyen yaralar: Nohut öğütülüp, söğüt külü ve zeytinyağı ile merhem yapılıp iyi olmayan yaralara bağlanır.
- Kilo aldırıcı: Nohut bademle yenmeye devam edilir.
- Bağırsak yumuşatıcı: Nohut yemek bağırsakları yumuşatır.
- Kısırlık: Nohut, erkekten kaynaklanan kısırlıkta önemli bir gıdadır.Nohut akşamdan ıslatılır, suyu içilmeye devam edilir.Nohut yemeğine devam edilir.
- Bağırsak kurtları: Sabah aç karnına 1 su bardağı nohut suyu içilir. 1 saat yemek yenmez, buna 3-5 gün devam edilir.
- Soğuk algınlığı: Nohut yemeği, soğuktan oluşan rahatsızlıklara faydalıdır.
- Şişikler: Nohut %50 öğütülüp % 30 zeytinyağı ve %20 bal mumu karıştırılıp ısıtılır ve şiş olan yerlere bağlanırsa şişlikleri alır.
- Mafsal ağrısı- Romatizma: Nohut, kimyon ve zeytinyağı ile pişirilip yenmeye devam edilirse soğuktan oluşan ağrıları giderir.
- Sarılık: Nohut yemeği, sarılığa iyi gelir.
Nohut Karaciğer rahatsızlığı olanlara ağır gelir.
Nohutun Türk Mutfağı’ndaki Yeri
Türk Mutfağı’nda nohut, önemli bir yere sahiptir. Bölgesel ve yöresel özelliklere göre farklı pişirme ve tariflerle sofralardaki yerini alan nohut ile hazırlanmış pek çok reçete vardır.
Türk Mutfağı’nda nohut denilince akla ilk gelen yemekler; humus, nohut püresi, etli nohut yemeği, güveç ya da çeşitli baharatlarla tatlandırılmış nohutlu tariflerdir. Her ne kadar kış ayları geldiğinde hatırlansa da nohut yaz kış tüketilebilen bir tattır.
Yaz aylarında özellikle nohut ile hazırlanan salatalar tercih edilirken kış aylarında hem enerji, hem vitamin, hem de protein açısından oldukça önemli bir görev üstlenen nohutun tencere yemeklerinin yapılması uygundur.