Küçük çocuğunuz olumlu davranışlarına olumlu karşılıklar alamıyorsa, dikkatinizi başka biçimlerde çekmek isteyecek, mesela yaramazlık yaparak, vurarak, bağırarak ya da ağlayarak bir karşılık almaya çalışacak ve alacaktır. Evde, yaratıcı oyunların gözyaşlarını kahkahaya dönüştürdüğüne, bir öfke nöbetini daha patlak vermeden söndürdüğüne, bir anne babanın çocuğuyla yeni ve olumlu bir biçimde bağ kurmasını sağladığına birçok kereler tanık olursunuz.
Çocuğunuzun zaman zaman sıkılmasına izin vermekten de korkmayın. Zor zamanları yönetmeyi öğrenmelerine yardımcı olursunuz. Hayat her zaman sürekli hareketlilik içinde olmak demek değildir.
• Sözlü ödülleri sesinizle, farklı ifadeler kullanarak şevkle gösterin.
• Sözsüz ödülleri vücut dilinizle, göz teması ve sarılmak da dahil dokunarak gösterin.
Çocuğunuzun kendi faaliyetlerini yönetmesini, güçlü olduğu taraflarını geliştirmesini –aynı zamanda sizden bir şeyler öğrenmesini, sizinle bağ kurmasını– mümkün kılan, sağlıklı oynama biçimlerinden biri oynarken çocuğunuzu dinlemek ve onu ödüllendirmektir. Böylece çocuğunuzla aktif bir ilişki kurabilir, oyunu hakkında yorumlar yapabilirsiniz.
Ödüllendirme, çocuğunuzu hem sözlü hem sözsüz olarak övmek, teşvik etmek anlamına gelir. Önemli olan çocuğunuzun oyunu yönlendirmesine izin vermektir; böylece işin kontrolünü üzerine alabilecek, dışarıdan müdahale olmaksızın kendisini ifade etmeyi öğrenebilecektir.
Oyunun kontrolünü üstlenmeyin; ne yapmaları gerektiğini, nasıl oynamaları gerektiğini söylemekten kaçının. Onlar yönlendirsin, siz izleyin. Çocuklar ilerlemelerinden ve hatalarından bir şeyler öğrenebilmelidir. Ödüllendirmek çocuğa pahalı hediyeler vermek ya da yapılan faaliyetin mükemmel derecede “düzgün” olmasını sağlamak değildir; ödüllendirmek çocuğunuzla aranızda bağ kurmak, çocuğunuza zaman ayırmak, onu tanımak demektir.
Çocuğunuza ve onun ihtiyaçlarına ilgi göstermek, iyi ya da olumlu ve yaratıcı davranışları için onu ödüllendirmek, yakınında olduğunuzu bilmesini, oyun üzerinden öğrenirken kendisini güvende hissetmesini sağlar. Kim olduğuna, ne yaptığına saygı gösterirseniz, karşılığında da aynı şeyi alırsınız.