Türkiye’den her yıl yurt dışına yaklaşık 50 bin öğrenci gidiyor ve bu öğrencilerin yıllık maliyeti toplam 1 milyar doların üzerinde...
Edufairs Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Özdemir İçin, Türkiye’den her yıl yurt dışına yaklaşık 50 bin öğrencinin eğitim için gittiğini ve bu öğrencilerin yıllık maliyetinin toplam 1 milyar doların üzerinde olduğunu söyledi. Türk öğrencilerin yurtdışında daha çok kaliteli ve uygun maliyetli eğitim kuruluşlarını tercih ettiğini belirten Özdemir İçin, bunların yanı sıra sosyal imkânlar ve güvenli bir ortamın da tercih sebepleri arasında yer aldığını açıkladı. Türk öğrencilerin yurtdışında üniversite tercih ederken daha çok hangi konulara dikkat ettiklerini Özdemir İçin, ANKA’ya anlattı.
"Yurt dışına talep arttı"
Türk öğrencilerin, yurtdışında eğitim görmek için son yıllarda çok yoğun bir talep artışı meydana geldiğini ifade eden Özdemir İçin, "Türkiye ekonomisindeki hızlı büyüme ve toplumun gelir düzeyinin artması yurtdışı eğitimine olan ilgiyi artırdı. Özellikle maddi açıdan ’orta sınıf’ diye tabir ettiğimiz kısım, çocuklarını yurtdışında okutmak için eğitim danışmanlığı alıyor" dedi. Varlıklı ailelerin ise daha çok yurtiçindeki özel kolej ya da üniversiteleri tercih ettiğini söyleyen Özdemir İçin, Türkiye’deki özel eğitim kuruluşlarına çocuklarını gönderemeyen ailelerin, yurtdışında daha az maliyetlerle aynı kalitedeki bir eğitim kuruluşuna çocuklarını yazdırabildiğini ifade etti.
"Ailelerin güvenlik endişesi azaldı"
Ailelerin çocuklarını yurtdışına gönderirken, artık eskisi kadar korkmadığını, teknolojinin gelişmesi ile iletişim imkânlarının artmasının ailelere güven verdiğini söyleyen Özdemir İçin, "Sanal âlemin hızla büyümesi ile günün her saati internet ya da telefon üzerinden çocuklarına ulaşan aileler çocuklar artık güvenlik endişesi taşımıyorlar" dedi. Türk öğrencilerin yurtdışında daha çok kaliteli ve uygun maliyetli eğitim kuruluşlarını tercih ettiğini ifade eden Özdemir İçin, bunların yanı sıra sosyal imkânlar ve güvenli bir ortamın tercih sebepleri arasında yer aldığını da ifade etti.
Yurtdışı’nda Türklerin daha çok yaşadığı bölgeleri tercih etmenin, avantajdan çok dezavantaj olduğunu ifade eden Özdemir İçin, "Yabancı dilini geliştirmek isteyen öğrencilere Türklerin yaşadığı yerlere gitmeyi ve Türk öğrencilerle aynı evde kalmayı tavsiye etmiyoruz" dedi.
"Banka ve holdingler bazı pozisyonlar için yurtdışı tecrübesi istiyor"
Türk öğrencilerin büyük çoğunluğunun eğitimlerini yurtdışında aldıktan sonra Türkiye’ye dönüş yaptığını ifade eden Özdemir İçin, yurtdışında edinilen tecrübe ve iyi derecede yabancı dil bilgisinin özel sektörde ve akademik hayatta bir adım öne çıkmayı sağladığını söyledi. Özellikle bankalar ve büyük holdinglerin bazı pozisyonlar için başvuru kriterleri arasında yurtdışı tecrübesi istediklerini hatırlatan Özdemir İçin, birçok büyük şirketin çalışanlarını yüksek lisans programlarına gönderdiğini de ifade etti.
"Her yıl 50 bin öğrenci yurt dışına gidiyor"
Yurt dışına giden öğrencilerin daha çok yüksek lisans, lisans üstü ya da lisan öğrenmek için gittiğini dile getiren İçin, Türkiye’den yaklaşık 50 bin öğrencinin her yıl yurt dışına gittiğinin tahmin edildiğini söyledi. Bu sayının her geçen yıl biraz daha arttığına dikkati çeken Özdemir İçin, "Dünya genelinde yurtdışına en fazla öğrenci gönderen dördüncü ülkeyiz. Türkiye’nin genç nüfusunun fazla olmasının bunda etkisi büyük. Bu aynı zamanda eğitimli ve donanımlı bir gençlik yetiştiğinin de bir göstergesi" dedi.