Huzursuz bacak sendromlu hastalarda şikayetler erken yaşlarda - genellikle yirmili yaşlarda –başlıyor. Arada sessiz geçen aylar hatta yıllar olabilir, ancak zaman içinde rahatsızlık ilerliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cihangir Yurdoğlu, yapılan çalışmalarda, hastalığın kadınlarda erkeklere göre iki misli daha fazla görüldüğünü söylüyor.
Huzursuz Bacak Sendromunu, uyku veya istirahat sırasında genellikle bacaklarda ortaya çıkan huzursuzluk ve bunu takip eden hareket etme ihtiyacı ile kendini gösteren bir hastalıktır. En çok bacaklarda görülmekle birlikte kollarda ve vücudun başka bölümlerinde de görülebilir.
Hastaların yüzde 20’sinde demir eksikliği tespit ediliyor. Ailesinde bu sendrom bulunan kişilerde, hastalığın daha sık görülüyor olması, hastalık nedeninin genetik olabileceğini de düşündürür. Ayrıca, diyabeti, böbrek yetmezliği, guatrı olan kişilerde, bazı nörolojik hastalıklarda, bacaklarında varis bulunanlarda da huzursuz bacak sendromu gözleniyor.
Kadınlarda Daha Sık Görülür
Yapılan çalışmalar, hastalığın kadınlarda erkeklere göre iki misli daha fazla görüldüğünü gösteriyor. Hamileliğin özellikle son üç ayında her dört kadından birinde bu sendrom ortaya çıkmaktadır. Hatta bu sendromu yaşayan kadınların hamilelik dönemlerinde şikayetlerinin arttığı da bilinen bir gerçek.
Herhangi bir istirahat durumunda, örneğin TV veya sinema seyretme, kitap okuma, uçak yolculuğu, misafirlik, en önemlisi uyku esnasında rahatsızlık ve hareket etme ihtiyacı ortaya çıkar. Kişiler çoğunlukla şikayetlerini tarif etmekte zorlanır ve bu durumu “yanma, uyuşma, gerilme, karıncalanma, keçeleşme, kaşınma, iğne batması, elektrik çarpması” gibi terimlerle ifade etmeye çalışır.
Rahatsızlık uykuya dalmaya engel olduğu gibi, gece geç saatlerde uykudan uyandırıp ciddi uyku sorunlarına da yol açabiliyor. Hareket etmek genellikle hızlı bir rahatlama sağlar, ancak bu rahatlama geçici olduğundan, kısmi bir iyileşme olur.
Kişiler genellikle kalkıp yürümeyi tercih etmektedir. Bunun yanısıra, yatak kenarında oturup ayaklarını sallandıranlar, germe egzersizi veya ovalama tarzında masaj yapanlar da bulunuyor. Bazı kişiler, şikayetlerin yatma saatlerinde olduğunu, bazıları ise bütün gün boyunca şikayetlerinin devam ettiğini belirtse de genellikle rahatsızlığın en yoğun akşam, en az ise sabah saatlerinde olduğu gözlemleniyor.
Hastalık sonucunda ortaya çıkan uykusuzluk probleminin mutlaka çözümlenmesi gerekir. Bu sendrom ayrıca depresyona da yol açabileceğinden, depresyon durumları yaşandığında, onun da tedavi edilmesi gerekmektedir.