SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, sağlıklı bir nesil için çocukların süt alışkanlığını erken yaşlarda edinmesi gerektiğini vurgulayarak, ana sınıfıyla 5. sınıf arasındaki çocuklara süt dağıtımı projesini çok olumlu bulduklarını dile getirdi.
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ana sınıfıyla 5. sınıf arasında resmi okullarda eğitim gören çocuklara her gün süt dağıtımına başlanacağını duyurmasıyla ilgili, “Sağlıklı bir nesil için çocuklarımızın süt alışkanlığını erken yaşlarda edinmesi gerekiyor. Bu nedenle bu projeyi çok olumlu buluyoruz” dedi.
Süt dağıtımı ana sınıfı, 1, 2, 3, 4, 5. sınıf öğrencilerine yapılacak
Murat Yörük, SETBİR olarak birçok defa daha sağlıklı nesiller için ana sınıfından başlayarak 5. sınıf sonuna kadar okullarda süt dağıtılması gerektiğini dile getirdiklerini, bu açıdan Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarını çok olumlu bulduklarını, isteklerinin de bu yönde olduğunu söyledi.Proje ile öğrencilere belli bir dönem için değil, devamlı olarak süt dağıtılması gerektiğini düşündüklerini kaydeden Yörük, “Bu belli bir dönem için olmamalı, devlet politikası haline getirilerek süreklilik kazandırılmalı. Proje, devlet politikası haline getirilirse devamlılığı söz konusu olur” şeklinde konuştu.
Van Erçiş'te ilkokul öncesi çocuklara yönelik böyle bir proje başlattıklarını anımsatan Yörük, “Süt dağıtımının ana sınıfıyla 5. sınıf arasında eğitim gören çocuklara haftanın 5 günü yapılacak olması da büyük önem taşıyor” dedi. Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin kırsal alanlarında çocukların süt tüketiminin çok düşük olduğuna dikkati çeken Yörük, çocukların erken yaşta süt alışkanlığına kavuşmasının sağlıklı bir nesil için büyük önem taşıdığını kaydetti.
“Gelişmiş ülkelerdeki çözüm de böyle”
Murat Yörük, birçok dünya ülkesinin süt alışkanlığını küçük yaşlarda çözdüğüne işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye'de kişi başı süt tüketimi yılda 26 litre ile gelişmiş ülkelerin 4'te biri oranında. Bu rakam, AB ülkeleri ve ABD'de 80 litre, Avustralya ve Yeni Zelanda'da 100 litreye kadar çıkıyor. Gelişmiş ülkelerdeki çözüm de böyle. Yani okul öncesi süt tüketimi alışkanlığını kazandırmak için okul sütü projelerini geliştirmişler. Türkiye'de de bu projeyle AB ülkeleri seviyesine ulaşılabilir. Bu işin yolu buradan başlıyor. Gelişmiş ülkeler seviyesine gelmek istiyorsak bunun yolu bu tarz projelerden geçiyor.”
Çocukların erken yaşta süt alışkanlığı kazanması halinde ergenlik çağı ve sonrasında da sütü “tüketilmesi gereken bir içecek” olarak algıladığını ifade eden Yörük, “Sağlıklı bir nesil için çocuklarımızın süt alışkanlığını erken yaşlarda edinmesi gerekiyor. Bu nedenle bu projeyi çok olumlu buluyoruz” dedi.
Norveç'te insanların öğle yemeğinde bile süt tüketebildiğini belirten Yörük, Türkiye'de bu işin “Çocuklar belli bir yaşa kadar süt içer, biter” şeklinde algılandığını, bu algının yanlış olduğunu savunarak, sütün her yaşta insana faydası olan bir besin kaynağı olarak düşünülmesi gerektiğini söyledi.
AA