Okunma Sayısı: 9922
CANLI YORUMLAR

"BU HİÇ ADİL DEĞİL" DUYGUSU

15 aylıkken mi yerleşir?

Scientific American adlı bilim dergisinde yayımlanan bir makaleye göre, çocuklar henüz 15 aylıkken, adalet duygularını harekete geçiren davranışlara tepki verebiliyorlar.

“Bu hiç adil değil!” cümlesi çocuğunuzun diline yerleşmiş kalıplardan biriyse, o çoktan doğruyla yanlış ayırdını kavramış olabilir. Geçen yıl Ekim ayında PloS One tarafından yapılan bir çalışmada, 15 aylık bebeklerin eşit olmayan miktarlarda verilen yiyecek ve içecekleri belirleyebildikleri ve bu adalet duygusunun kendi paylaşma istekleriyle bağlantılı olduğu saptandı.

Araştırmacılar, bu ahlaki duyguları ölçmek için, bebeklere, bir aktörün iki kişiye bir yiyeceği eşit olarak ve eşit olmayarak paylaştırdığı bir video izletiyor. Bebeklerin çoğu, eşit olmayan paylaşıma daha çok bakıyor; bunun da temel adalet duygularının sarsılmasının onları şaşırttığının bir göstergesi olduğu düşünülüyor. Sonra her biri en sevdiği iki oyuncağını seçiyor ve araştırmacılar, onlardan oyuncaklarından birini paylaşmalarını istiyor. Oyuncaklarını paylaşan yüzde 92, videodaki eşitsiz dağılıma da şaşırmış olan bebeklerden oluşuyor.   

Bilim insanları, insan davranışlarında başkalarının da düşünüldüğü tercihlerin ilk ya da orta çocukluk döneminde, yani yedi-sekiz yaş civarında ortaya çıktığını düşünüyor. Bu çalışmada ise söz konusu davranışların iki yaş gibi çok erken bir dönemde gelişebildiği; ahlaki değerlendirmelerle davranışların sanıldığından çok daha fazla içiçe olduğu ileri sürülüyor.  

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
BEBEĞİNİZ SİZDEN ÖĞRENİR!
AİLENİN BÜYÜK SORUMLULUĞU
SEÇİCİ DİLSİZLİK
ÇOCUKTA BAŞ GÖSTEREBİLİR
ÇOK MU MIZMIZ?
HUYSUZ VE SÜREKLİ AĞLIYORSA
BEBEĞİNİZİN İLK YILI
DAHA FAZLA ÖZEN!
RUTİN EPİZYOTOMİ GEREKSİZ
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NE GÖRE
YAZIN ÇILDIRMADAN HAMİLELİK
HAFİFLETİCİ ÖNERİLER
BIRAKTIĞINIZDA AĞLIYORSA...
BEBEĞİNİZİN BURNU TIKANIKSA
ONU NASIL RAHATLATIRSINIZ?
BEBEKLER DE KONUŞUYORMUŞ
NE ANLATIYORLAR?

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
YENİDOĞAN DAVRANIŞLARI
TEK YAPAMADIKLARI EMZİRMEK
HENÜZ KOYUNLARI SAYAM...
BEBEKLE SAĞLIKLI İLET...
2012 YILINA DAMGA VURAN
YETERİNCE ZENGİNSENİZ
MİNİKLERİN BOYUT ZİYARETİ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :