Günümüzde kalın bağırsak ya da kolon kanseri olarak da bilinen kolorektal kanserler; kanser türleri arasında, görülme sıklığı açısından üçüncü sırada yer alıyor. Hatta hastalık, bazı ülkelerde ikinci sıraya bile yerleşmiş durumda. Bu kanser türünün çok sık görülmesi nedeniyle; 50 yaşından sonra herkesin kolorektal testleri yaptırması gerekiyor. Prof. Dr. Erkan Topuz'a göre, bu testler uygulaması son derece basit olan ve doğru sonuç veren testlerdir. Özellikle birinci dereceden akrabalarında kolorektal kansere rastlananların; bu testleri ihmal etmemesi çok önemlidir. Ayrıca ailesinde polip hastalığı, ülseratif kolit ve konjenital sendrom olanlar da yüksek risk grubu altındadırlar.
İltihap da olabilir
50 yaşının üzerindeki erişkinlere; beş yılda bir fleksibl kolonoskopi önerilmektedir. Yılda bir kez ise parmakla rektal muayene ve gaitada gizli kan testi yapılmalıdır. Ailesinde kolon kanseri olanlarda, kolonoskopik tarama 10 yıl önceye alınmalıdır. İyi huylu olsa da ileride kansere dönüşme ihtimali olan prekanseröz hastalıklar da vardır. Örneğin epitelyal polipler (kolorektal mukozunun saplı yada sapsız çıkıntısı); basit bir iltihabı gösterebildiği gibi prekanseröjen bir polip de olabilir. Hiperplazik (kansere dönüşme ihtimali olan) poliplerin, 40 yaşın üzerinde görülme oranı ise yüzde 75'tir. Bu tür poliplere erkeklerde, kadınlara oranla dört kez daha fazla rastlanmaktadır.
Kontrol şart
Öte yandan hiperplazik poliplerin çapları yaklaşık 5 milimetredir ancak daha büyük çaplara ulaşmış poliplerin kansere dönüşme riski de daha fazladır. Dolayısıyla polip tespit edilen hastaların; çok sıkı kontrol altında tutulmaları gerekmektedir. Polipi olanlara; senede bir kez kolonoskopi yapılmalıdır. Eğer polip kaybolduysa bu test, üç senede bir tekrarlanmalıdır.