‘Kadın Sağlığı’ araştırmasına katılan kadınların yüzde 71’inin doğum kontrolü seçim kararında partneri veya yakın arkadaşı etkili oluyor. Kadınların yüzde 90’ına göre ise doğum kontrolü devlet sorumluluğunda olmalı.
Bayer Kadın Sağlığı’nın Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği ile birlikte geliştirdiği “Kontrol Noktası” projesi, doğru doğum kontrol yöntemleri konusunda bilinç oluşturmak amacını güdüyor.
Kadınların eczanelerden doğum kontrol yöntemleri hakkında doğru bilgi alması da amaçlar arasında. Türkiye genelinde 300 eczane proje kapsamında. Eczanelere yerleştirilen “Kontrol Noktası” stantları ile kadınlar, doğum kontrolü konusunda bilgi alabilecek.
Projeyle ilgili toplantıda GFK Türkiye tarafından Bayer sponsorluğunda gerçekleştirilen “Kadın Sağlığı” araştırmasının sonuçları da açıklandı. Buna göre araştırmaya katılan kadınların yüzde 71’inin doğum kontrolü seçim kararında partneri veya yakın arkadaşı etkili oluyor. Yine araştırmada yer alan kadınların yüzde 90’ı doğum kontrolünün devletin sorumluluğunda olması gerektiğini belirtiyor.
Bayer Kadın Sağlığı ve Genel Tedaviler Bölümü İş Birimi Direktörü Dr. Oğuz Mülazımoğlu, doğum kontrolü ve korunma yöntemleri konusunda bilgi ihtiyacını gidermeyi, sosyal medya projeleri ile kadınların dikkatini çekmeyi hedeflediklerini belirtti. Eczacı-doktor-kadın üçgeninin doğru bilgiye ulaşma konusunda çok önemli olduğunu belirten Mülazımoğlu, toplumda doğru doğum kontrol yöntemleri konusunda bilinç oluşturmak amacıyla başlatılan “Kontrol Noktası “ projesi ile kadınların sıklıkla uğrayabildikleri eczanelerden kadın sağlığı ve doğum kontrol yöntemleri hakkında doğru bilgi alacaklarını ve eczane danışmanlığında doktora başvuracaklarını söyledi.
Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eczacı Neylan Zırhlıoğlu da Kontrol Noktası stantlarının Nisan ayından itibaren Pharmetic Derneği üyesi eczanelerde yer alacağını belirtti.
Kontrol Noktası projesinin koordinatörlüğünü üstlenen Eczacı Fulya Urgancıoğlu ise Türkiye’de doğum kontrol hapı gibi yöntemlerde bilgi kirliliği olduğunu söyledi. Urgancıoğlu, bu yöntemlerde kullanım oranının, doğru bilinen yanlışlar sebebi ile düşük olduğunu, ‘Kontrol Noktaları’ ile bu konularda kadınların bilincini arttırmayı hedeflediklerini söyledi.