Adana Çukurova Üniversitesi Felsefe Grubu Bölümü Öğretim Üyesi Sosyal Psikolog Yrd. Doç Dr. Üstün Öngel, ’hiperaktivite’ diye bir hastalık olmadığını, her yıl binlerce çocuğun eksik bırakılan gelişim becerilerinin ilaçla çözülmeye çalışıldığını iddia etti.
Çukurova Düşünce Çeşnisi Günleri’nde konuşan Yrd. Doç. Dr. Üstün Öngel, bazı çocukların eksik bırakılan gelişim becerileri ile ilgili sorunlarının olduğunu, bunun denetim ve sorumluluk verilerek çözülebileceğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Öngel, Psikiyatri Derneği’nin, hiperaktivitenin hastalık olmadığını 2006 yılında gazetelere verdiği ilanla duyurduğunu belirtti. Yrd. Doç. Dr. Öngel, "Hiperaktivite diye bir hastalık yok. Ancak çocuklara birçok tetkik yapıyorlar. Böyle bir hastalık yok. Çocuk psikiyatri servisinden hiperaktiviteyi kaldırın, hepsi işsiz kalır. Oraya başvuran çocukların yüzde 90’ını hiperaktiviteyle alakalandırıyorlar" dedi.
Yrd. Doç. Dr. Öngel, çocuklardaki dikkat eksikliği ve eksik gelişim becerilerinin ailenin desteği ile çözülebileceğini kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Öngel, "Çocuklardaki bazı sorunlar, anne ve babanın yetiştirme biçimini değiştirmesiyle çözülebilecek bir şeydir. Bu davranışlar çocuğun yapısında olan bir şey değildir. Disiplini, sorumluluğu öğretmemiz gerekiyor. Böyle bir durumda ilaç kullanmak tamamen gereksizdir. Ancak Türkiye’de 2002’de hiperaktivite ve dikkat eksikliği adı altında ilaçla tedavi edilmeye çalışılan çocuk sayısı 10 bin dolayında iken, 2011’de bu sayı 90 bine çıkmıştır. İlacı kullanan çocukların sayısı 3- 4 yaşına kadar inmiştir"diye konuştu.
Kullanılan ilaçların çocukların gelişimini etkilediğini ve uyuşturucu bağımlılığına kadar götürdüğünü savunan Yrd. Doç. Dr. Öngel, şöyle devam etti:
"Hiperaktivite ve dikkat eksikliği iddiasıyla verilen ilaçlar, büyüme hormonuna olumsuz etki ediyor. Yoğun tikler oluşmasına neden oluyor. Yarattığı en önemli sorunlardan biri de ileriki yaşlarda uyuşturucu madde bağımlılığına kadar götürebiliyor. 4- 5 yıl boyunca ilaç kullanan çocuklar bulunuyor. Hormonlara etki eden bu ilaçlar nedeniyle birçok çocuğun boyu kısa kalıyor. Birçok çocuk madde bağımlısı oluyor. Hiperaktivite teşhisi konulan çocukların 9’da 1’i kız çocuğudur. Bunun nedeni ise erkek çocuğu ailede daha rahat hareket ettiği için ona daha çabuk hiperaktivite teşhisi koyuyorlar. Kızlar rahat hareket edemediği, daha uslu durduğu için onlara bu teşhisi koyamıyorlar."
hürriyet