Okunma Sayısı: 7796
CANLI YORUMLAR

"OKULDAN KORKARDIM"

Deneyimlerinizi paylaşın

Arkadaşlık kurabilme yeteneği, çok yönlü olmanın bir parçasıdır. Çocuğunuzu kendisine uygun beceriler kazanması için cesaretlendirirseniz, yeni arkadaşlar edinme fırsatı artar. Bu arada elde ettiği beceriler sayesinde ilişkilerine hak ettiği değeri vermeyi de öğrenir.   

Duygular hakkında konuşmak    

Kendi arkadaşlıklarınıza ne kadar çok değer verdiğinizi ona gösterebilirseniz, çocuğunuz için gerçekten çok faydalı bir şey yapmış olursunuz. Çocuğunuzla kendi çocukluk döneminizde kurduğunuz arkadaşlıkların sizin için taşıdığı anlam üzerine konuşun. Örneğin ona şöyle deyin: “Çok uzun süredir beni tanıyan arkadaşlarımla anılarımızı paylaşmak harika bir şey, çünkü onlar beni herkesten daha iyi anlıyor.”  

Eğer çok eskiden beri tanıdığınız arkadaşlarınızla görüşemiyorsanız, şu an sahip olduğunuz arkadaşlarınızın sizin için ne ifade ettiği üzerine vurgu yapın ve bu duygularla çocuğunuzun hissettikleri arasında bir benzerlik kurun. Örneğin, “Kendimi kötü hissettiğim zamanlarda, en iyi arkadaşımla sohbet etmeyi çok seviyorum. Bu benim için çok önemli. Sen de öyle hissediyor musun?” Ya da, “Babanı ufak sorunlarımla sürekli rahatsız etmek istemiyorum. Bu yüzden bazen sorunları aile dışından birileriyle konuşmak gerçekten çok işe yarıyor. Sen de aynısını arkadaşlarınla yapıyor musun?” Veyahut “Farklı insanları misafirliğe çağırmak, onlarla vakit geçirmek ne kadar güzel, değil mi? İyi arkadaşlara sahip olmak gerçekten çok değerli bir şey” gibi ifadeler kullanabilirsiniz.  

Deneyimleri paylaşmak   

Kendi arkadaşlık deneyimlerinizden bahsetmek çocuğunuzun da kendi deneyimlerini sizinle paylaşmasını sağlamak için iyi bir açılış hamlesi olabilir. Örneğin şunları söyleyebilirsiniz: “Okula yeni başladığımda biraz korkmuştum. Ama birkaç arkadaş edinir edinmez endişelerim geçti. Peki, arkadaş edinmeden önce sen neler hissetmiştin?” Ya da “Gerçekten arkadaşım olarak gördüğüm ilk kişiyi hatırlıyorum, ya sen?” Böyle bir sohbet yapmakla çocuğunuzun bu konular hakkındaki duygularını açıklamayı isteyip istemediğini ya da bu konuları konuşmaktan hoşlanıp hoşlanmadığını da anlamış olursunuz. Şayet çocuğunuz sorularınızı cevaplamıyorsa, arkadaşlıklar kurmasına yardım etmek için sizin adım atmanız gerekebilir. 

Diyelim ki oğlunuzun arkadaşlık kurmaya çalışırken birkaç olumsuz tepki aldığını düşünüyorsunuz. O zaman, kendi deneyimlerinizi (yoksa da birkaç tane uydurarak) onunla paylaşarak, “Bazen arkadaş edinmek çok zor oluyor, değil mi? Bir arkadaş grubuna girmeye çalıştığımı ve kimsenin beni kabul etmediğini hatırlıyorum. Sana da aynısı oldu mu?” şeklinde konuşmayı deneyin. Daha sonra da böyle bir durumla karşılaştığınızda hangi stratejileri uyguladığınızı oğlunuza anlatın. Belki çocuğunuz, bire bir sohbette iyi değildir. Bu yüzden bir ya da birkaç çocuğu çaya davet edip görüşmelerini sağlayabilirsiniz. Ya da okuldan başka çocuklarla anneleri ya da babalarıyla birlikte bir öğleden sonra parkta buluşarak da bir araya gelebilirsiniz. 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
UZMAN ÖNERİLERİ
KARNE STRESİ HASTA EDİYOR
MİDE SORUNLARINA DİKKAT
SOYUT İŞLEMLER DÖNEMİ
10-11 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUNUZ
ÇOCUK İÇİN ERKEN TANI
KANSERE YAKALANAN ÇOCUKLAR
AİLESEL AKDENİZ ATEŞİ
TANI, ÇOCUKKEN KONUR
ÇOCUKLARDA ÖFKE NÖBETLERİ
NESLİM DOKSAT UYARIYOR
MUTLU ÇOCUKLAR
İÇİN ÖNERİLER
KIŞ ENFEKSİYONLARINDAN
KIŞ ENFEKSİYONLARINDAN
Gençler arasında tehlike!
ÇAKMAK GAZI BAĞIMLILIĞI!
BABALAR VE KIZLARI
BABA,İLİŞKİLERDE KİLİT ROL

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
DOKSAT: CİNSEL OBJE O...
NE KADAR KAZANIYORSUN...
İŞLEVSEL DAVRANIŞLARIMIZ
ÇOCUK ÇOCUKLUĞUNU YAŞASIN!
İLGİLİ VİDEOLAR
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 1
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 2
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 3
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 4
YAŞLANMAK GÜZELDİR
2012-2013 SONBAHAR-KIŞ
ÇOCUKLAR BUNLARA BAYILACAK
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :