10 Mayıs-5 Haziran arasında düzenlenecek 18. İstanbul Tiyatro Festivali için geri sayım başladı. Festival, 'Özgürlükler -Sorgulamalar' teması kapsamında insan hakları, göç, savaş ve şiddet gibi konuları irdeleyecek.
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfınca (İKSV) bu yıl 18'incisi düzenlenecek İstanbul Tiyatro Festivali, 10 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak.
Festival bu yıl ''Özgürlükler-Sorgulamalar'' temasıyla insan haklarından göçe, savaştan şiddete, insan yaşamını sarmalayan tüm durum, konu ve gerçekleri irdeleyecek.
Festival kapsamında yurt dışından 5, Türkiye'den 40'a yakın tiyatro ve dans topluluğunun 100'ü aşkın gösteri İstanbullu seyircilerle buluşacak.
İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ ÖZEL PROJESİ:
KUTLUĞ ATAMAN, “SILSEL, Türkiye’ye yazılmış mektuplar”
Türkiye’nin uluslararası arenada en tanınmış sanatçılarından Kutluğ Ataman’ın “Sılsel” adlı performansı, 12 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda katılıma açık olacak.
Aramice kanat çırpması anlamına geldiği düşünülen Sılsel, aynı zamanda Mardin’in eski Süryani evlerinin tavanlarına yapılmış gökyüzü tasvirinin de adı. Rivayete göre sokağa çıkmaya korkan Süryaniler, gökyüzü özlemlerini bir nebze olsun giderebilmek için evlerinin tavanlarına, motifler çizip içlerini turkuvaz renkte boyarlarmış. Kutluğ Ataman’a, Mardin ziyareti sırasında, Süryani mahallesinde yaşayan Nasıra Hanım’ın anlattığı bu hikâye, “Sılsel” projesinin de çıkış noktası olmuş. Herkesin korkusuzca ve özgürce ortak bir gökyüzü altında yaşama özlemini bir performansa dönüştüren Kutluğ Ataman, “Sılsel” ile 7’den 70’e, özgürlüğe değer veren herkesi esere katkıda bulunarak, hayalindeki gökyüzünü oluşturmaya davet ediyor.
12 Mayıs Cumartesi günü, Kutluğ Ataman’ın gökyüzüne ilk parçayı eklemesiyle başlayacak performansta, 5 Haziran tarihine dek dileyen herkes performansa katkıda bulunarak, yapıtın ortak yaratıcılarından biri olabilecek. Performansa katılmak isteyenler, eni 45 santimetre olmak şartıyla, istediği uzunluk ve renkteki, örgü ya da dokunmuş bir kumaş parçasını, üzerinde istediği dilde, resim, yazı ya da işleme yer alacak şekilde, dilek, mesaj ya da eleştirilerini yazarak bu ortak gökyüzüne katkıda bulunabilecek. Teker teker birbirlerine eklenecek parçalar, katılımcıların korkusuzca ve özgürce yaşam isteklerini de dile getirecek.
“Türkiye’ye yazılmış mektuplar” altbaşlığını taşıyan bu performans, tamamlandığında, bir sivil tarih dökumanı olarak da tarihe geçecek. “Sılsel” projesi İstanbul Tiyatro Festivali’nin ardından, daha birçok ortak gökyüzü inşa etmek üzere dünyanın çeşitli ülkelerini de gezecek.