Bankalar tarafından zaman aşımına uğrayan 50 lira üzeri hesap sahiplerine iadeli taahhütlü mektupla bildirim yapılması, bankaların ve Fon'un internet adresinde 1 Şubat-30 Nisan tarihleri arasında yayımlanması sonrasında 15 Mayıs tarihine kadar hak sahiplerince alınmayan tutarlar, gelir kaydedilmek üzere Fon'a devredilecek. Habertürk gazetesinden Barış Erkaya'nın haberine göre, TMSF'nin hazırladığı "Zamanaşımı Hesapları Önbildirim Sorgulama" sisteminden bankada paranız olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.
10 yıldır "Ne arayan var ne de soran" denilerek, devlete geçmesine karar verilen ve 15 Mayıs'a kadar sorulmazsa da Hazine'nin "Allah bereket versin" diyerek kendi hesaplarına alacağı bu paralar öyle az buz bir tutar da değil.
Sizin de unuttuğunuz bir hesabınız olabilir. Bugün son gün. Denemekte fayda var. Kontor etmek için tıklayın...
Örneğin son 5 yılda devlete hibe edilen unutkanlık, tam 144 milyon lira!
Evet yanlış duymadınız, 223 bin işsize bir aylık net asgari ücret ödeyebilecek kadar para sırf unutkanlık nedeniyle devletin hesaplarına geçti.
Aslında banka hesaplarını unutanlar arasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den tutun, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'dan ünlü şovmen Cem Yılmaz'a kadar bir sürü isim var. Kimi 1 dolar unutmuş, kimi ise 50 liranın üstü. Hemen burada bir hatırlatma yapayım, listede 50 TL'nin üzerinde unutulmuş rakamların tutarı verilmiyor. Sadece "50 TL üstü" ibaresi yer alıyor. Artık bu 50 TL üstü kaç liraya kadar gider, onu hesabın sahibi başvurduğunda öğrenebiliyor.
Yetimin hakkı!
İlk dikkat çeken "yetimin hakkını devletin yapacak" bir unutkanlık. Yaptığım aramaların bazı çarpıcı sonuçlarını listeler halinde de vereceğim. Fakat Ziraat Bankası Ulucami Şubesi'nde unutulan bir hesap gerçekten şaşırtıcı.
Unutulan tutar 50 TL üstü. Yani üstte ucu açık. Hesabın sahibi olarak görülen kurum, Şehit Aileleri Vakfı. En son işlem tarihi ise 31 Aralık 2001. Yani tam 10 yıl 4 aydır bu hesaba sahip çıkan yok. Ve bugün eğer biri bu hesaba sahip çıkmamış olursa artık o hesabın yeni sahibi Hazine olacak. Elbette bu sadece tek bir örnek. Listede yer alan bazı dernekler şöyle; Çocuk Böbrek Vakfı, İl Milli Eğitim vakıfları, Zihinsel Özürlüler Yardımlaşma Vakfı, Adalet Teşkilatı'nı Güçlendirme Vakfı, Sosyal Yardımlaşma Vakfı Yakacak Yardımı, Kızılay Türk Hekimleri Dayanışma Vakfı, sayısız sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni Güçlendirme Vakfı Samsun Vezirköprü İlçe hesabı...
İki gün önce kutladığımız annemizi 10 yıl önce banka şubesinde unuttuk
Sadece vakıflar mı dersiniz. Hayır. Üyelerinden veya hayırseverlerden 3-5 lira alabilmek için çırpınan bir sürü dernek de hesabını şaşanlar listesinde. Anneler Günü'nün ertesi gününde anlamlı bir unutulmuş hesap: Mersin Anneler Derneği! Unutulan tutar yine 50 TL üstü ve son işlem tarihi 30 Kasım 2001. Ankara, Eğirdir, Burhaniye Anneler Derneği.
İstanbul'da Kemoterapi Derneği, Merzifon'dan Acze Düşenlere Yardım Derneği... Say say bitmez.
Apartman sakinlerinin parası da koşa koşa gidiyor
Bu, işin en acı tarafıydı. Fakat diğerleri kadar olmasa da "yazık" dedirten başka ayrıntılar da var unutulan hesaplar arasında. Sakinlerinden her ay aidat toplayarak bunları ortak hesapta biriktiren apartmanların da paraları uçuşa hazırlanıyor.