Okunma Sayısı: 10724
CANLI YORUMLAR

BEBEK DOKUNAMADIĞINDA AĞLAR

Anneye alıştığı için değil

Mektup

“ 7 aylık kız annesiyim. Doğduğu günden beri uyku problemi var. Kucağımda sallayarak uyutup beşiğine yatırıyorum, yatırmamla uyanması bir oluyor. Kucağa alıştırdığım söylenerek, beni azarlıyorlar. ‘3 gün ağlar sonunda susar’ diyorlar. Ağlatarak uyutmayı asla denemek istemiyorum.”

Bebek beyni doğduğu andan itibaren çevresel uyaranları kaydeder. Yaşamın ilk yıllarında kayıt işlemi çok önemlidir. Bu dönemde bebeğin beş duyu organının çevredeki uyaranları fark etme yeteneği de yetişkininden daha hassastır. Bebeğin özellikle koku, dokunma ve işitme duyuları, yetişkinin fark edemeyeceği çevresel enerjiyi bile fark edebilir.

Örneğin, bebek tıpkı parmak izi gibi bireye özgü olan annenin kokusunu daha onun karnında iken kodlar ve doğumdan sonra bu kokuyu arar. Dokunma duyusu da bu dönemde çok özel ve önemlidir. Bebek annesine dokunarak rahat eder. Örneğin, kundak bebeğin kolunu bacağını kendi bedenine dokunmasını sağlayarak hem dokunma duyusunun farkındalığını arttırır hem de bebeği rahatlatır. Sıkı kundaklar kalça çıkığından sorumlu tutuldukları için yüzyılımızın ikinci çeyreğinde terk edilmişlerdir.

Günümüzde bilimsel çalışmalar dokunma duyusunun önemini ortaya koydukça sıkı olmamak kaydıyla kundağa, ya da bebeği anne göğsüne adeta yapışık bir konumda tutan kundak bezine geri dönüş yeniden gündemdedir. Kısacası, bebek anne kucağına alıştırılmaz. Bu zaten onun en doğal ihtiyacıdır. Dolayısıyla anneye alıştığı için değil, annesine dokunamadığında ağlar.

Yukarıdaki annenin sorularına verilecek yanıt aşağıdaki mektupta aranmalıdır.

Mektup

“26 yaşındayım. Annem ve babam beni hiç sevmedi. Belki de sevdiler ama onların sevgisi bana yetmedi. Hiç saçımı okşamadılar, bana hiç sarılmadılar, birbirimizi hiç öpmedik. Tek bir tatlı söz işitmedim. 8 yaşıma kadar altıma kaçırma problemim vardı. Hep tırnaklarımı yerdim. Karanlıktan çok korkardım ve hala korkarım. Nişanlıyım. En çok yaşadığım; kaybetme, ölüm, sevilmeme ve değersizlik korkusu. Hatta anne olmaktan da korkuyorum.”

Çocukluk beynin çevreye göre şekillendiği bir dönemdir. Beyin çevreye adaptasyon, yani uyum organı olduğundan, gelişmesi için çevreye ihtiyacı vardır. O nedenle, doğum sırasında en az gelişmiş organ beyindir. Dolayısıyla beynin inşası çevre koşulları doğrultusunda olur. Bu şekillenme özellikle 0-3 yaş döneminde çok hızlıdır. 

Genlerle belirlenen yapılar, ihtiyaçların giderilebildiği ölçüde gelişerek yetişkin döneme taşınır. 

11. yaşın sonuna kadar adeta yetişkin beynin iskeleti kurulmuş olur. Bu yapı çocuklukta nasıl kurgulanmışsa yetişkin o ölçüde davranır. Nitekim bu mektupta çocukluğun yetişkin döneme olan olumsuz uzantısını görmekteyiz. Belki de onun için çocuk bir fidana benzetilir. Fidanın ilk filizleri de bebeklikte yaşananlara…

Beynin şekillenmesinde rol oynayan çevrenin etkisi, beynin sahip olduğu genetik yapı ile sınırlıdır. Çevre, bireyin yeterliği/kapasitesi ölçüsünde algılanır. Mektuptaki gencin ailesinin sevgide kusur edip etmedikleri konusunda bir yorum yapmadan önce, bu gençte yapısal olarak kaygı bozukluğu olup olmadığı tartışılmalıdır. Aile yeterince sevgiyle yaklaşmış, ancak bu sevgi yetersiz algılanmış da olabilir.

 

Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, Davranışlara Söz Geçirmek





  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
TEK ÇOCUK VE ARKADAŞLIK
ÇOCUĞUNUZUN KARDEŞİ OLSAYDI
OKUL OLGUNLUĞUNA ERİŞTİ Mİ?
BİREYSEL FARKLILIK ETKİLİ
OYUNUN GÜCÜ
ÇOCUĞUNUZLA OYUN OYNAYIN.
DİZİLERDE CİNSELLİK YOK!
HALBUKİ TOPLUMDA SORUN VAR
ERKEKLERDE 3-6 YAŞA DİKKAT
OĞLUNUZ SİZE BAĞLANMASIN
ÇOCUKLARDA
PROF. DR. KESKİN ANLATIYOR.
ÇOCUĞUNUZ ÇAY İÇİYOR MU?
DİKKAT, KANSIZLIK YAPABİLİR
KANSERE KARŞI ILIK SU
ÇOCUĞUNUZU KORUYUN!!!
ÇOCUĞUNUZ SİZE BAĞIMLI MI?
ANNE-BABA TUTUMU ETKİLİ
GELİŞİMİNİ TAKİP EDİN
BÜYÜME HIZI ÖNEMLİ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ÇOCUKTA SAÇ-TIRNAK KESİMİ
ANAOKULU DÖNEMİ ÇOCUKLARIN
YETENEKLERİNİN GELİŞİMİNDE
3-6 YAŞ ARASI ÇOCUKLARDA
İLGİLİ VİDEOLAR
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 1
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 2
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 3
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 4
MİNİKLERİN BOYUT ZİYARETİ
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
YENİ YILDA DENEYİN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :