Hangi yaşlarda olursa hamilelik öncesi izlenmesi gereken tıbbi kurallara uyulmalı; genel sağlık sorunları, diyabet, yüksek tansiyon, çeşitli enfeksiyonlar taranmalı, hamileliğe engel durum olup olmadığına bakılmalı, tedaviler yapıldıktan sonra çocuk planlanmalı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Şükrü Sanus, bakın neler söylüyor...
Rahim bozukluklarına dikkat
Rutin sağlık taramalarında yapılan kan sayımları, idrar tahlillerine ek olarak, jinekolojik muayeneye zaman ayrılmalı. Rahim ağzı değerlendirmesi, smear tahliliyle birlikte şart. Olası bir sorunun araya hamileliğin girmesiyle birlikte yaklaşık bir yıl ileriye atılması, bazen ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Rahim iç yüzüne veya duvarına ait şekil bozukluklarının önceden saptanarak tedavi edilmesi ve ardından hamileliğe izin verilmesiyle birlikte, karşılaşılabilecek düşük oranları da azalır.
Çoğu zaman önemsenmeyen idrar yolu enfeksiyonları, hamilelikle daha yüksek oranlarda ciddi böbrek enfeksiyonlarına dönüşebilir. Hamilelik öncesi varsa idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinin tam olarak yapılması gerekir.
Düşük kan seviyelerinde kullanılacak demir haplarının, hamilelik öncesinden alınmaya başlanması, erken hamilelik döneminde bulantı gibi sıkıntıların artmasını önler ve hamileliğe başlarken yeterli kan seviyelerine ulaşmayı sağlar. Erken hamilelik döneminde bebeklerde oluşan omurga sorunları, folik asit takviyelerinin önceden yapılmasıyla üçte bir oranında azaltılabilir.
Özetle, hamilelik öncesinden doktor kontrolünde bu sürece hazırlanmak, sonradan yaşanabilecek sıkıntıların ve sorunların önlenmesi bakımından yapılabilecek en doğru hareket.