Okunma Sayısı: 18958
CANLI YORUMLAR

ATEŞ, KOLİK, KUSMA, İSHAL

Bebeğinizi takibe alın!

Bebeğinizin hasta olduğunu nereden anlarsınız?

Hastalık belirtileri kendini çok çeşitli şekillerde gösterebilir. Bunlardan bazıları her zaman çocuğun hasta olduğunu gösterir. Ancak kimi belirtiler, sözgelimi aşırı ağlama, bir hastalık belirtisi olabildiği gibi, olmayabilir de.

Somut ve net belirtilere gelecek olursak; yeni doğmuş bir bebeğin rektumdan alınan vücut ısısı 38°C ise, ateşi olduğu kabul edilir. Ateş, vücudun herhangi bir enfeksiyona karşı tepkisidir. Bununla beraber, yeni doğmuş bebeklerin, özellikle prematüre olarak doğmuş olanların, ilk birkaç ay içinde herhangi bir enfeksiyon durumunda ateşlerinin çıkmayabileceği de unutulmamalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken, bebeğinizin nasıl davrandığını gözlemektir. Eğer bebeğinizi çok neşesiz ve halsiz görüyorsanız, doktorunuza başvurun.

Aşırı ağlama da, eğer başka belirtiler de varsa, hastalık belirtisi olabilir. Bazı bebekler herhangi bir hastalıkları olmadığı halde diğerlerinden daha çok (günde 2 ila 3 saat) ağlarlar.

Kimi bebekler, kolik (aşırı gaz) yüzünden ağlama nöbeti geçirebilir, ayakları karnına çekilmiştir ve karnı şiştir. Kolik çocuk geğirtmek, sallamak ya da kucağına alarak dolaştırmak yoluyla gaz sancısından kurtarılabilir. Eğer bunların hiçbiri işe yaramazsa ve bebek daha birkaç saat ağlamaya devam ederse, o zaman bebeğin bir hastalık yüzünden ağladığı düşünülebilir.

Soluma güçlüğü de bir hastalık işaretidir. Bebek tıkanıktır, hırlayarak ya da güçlükle nefes alıyordur, soluk alıp verme problemi varolabilir. Hapşırmak bebek için normaldir ve çok rastlanır.

İshal ciddi bir durumdur; eğer tedavi edilmezse su kaybına neden olabilir. İshalli bebeğin dışkısı genellikle aşırı sıvı haldedir. Genel olarak ishalli bir bebeğin dışkılama sayısı artar ve yoğunluğu değişir. Anne sütüyle beslenen bir bebeğin normal dışkısı koyu bir çorba kıvamındadır ve içeriğinde süt pıhtısı vardır. Eğer süt pıhtısı kaybolur ve dışkı kıvamı daha sulu bir hal alırsa, bebek muhtemelen ishal olmuş-tur. Ayrıca ishalli bebek halsiz ve hasta görünür.

Kusma, yeni doğmuş çoğu bebekte yemek esnasında görülen besinlerin hafif miktarda çıkartılması değildir. Gerçek anlamda kusma, bebeğin midesindekilerin güçlü bir biçimde bebeğin ağzından dışarı çıkmasıdır. Her ne kadar kimi zaman ortaya çıkan kusma olayları için endişe etmek gereksiz ise de eğer kusma sıklığı artarsa ya da kusmuk kan içeriyorsa, bebeğin ciddi bir rahatsızlığı olabileceği dikkate alınmalıdır.

Lethargy (çevre uyaranlarına karşı belirgin bir bilinç uyuşukluğu ve tepkisizlik) çok ciddi bir işarettir. Eğer bebeğiniz birdenbire normal hareketliliğini yitirir, olan bitene karşı ilgisini kaybeder, dalgın ve uyuşuk bir hale girerse bir enfeksiyon veya hastalığın varlığı söz konusu olabilir.

İştah kesilmesi, çoğu yeni doğmuş bebekte bir hastalık belirtisi olarak ortaya çıkar. Daha önce beslenme şikâyeti olmayan bir bebek birdenbire biberon ya da anne sütüyle beslenmeyi reddediyorsa, hasta olduğundan şüphelenmelidir. Sarılık (cilt renginin sararması) doğumdan hemen sonra çok sık rastlanan bir durumdur. Doğumdan sonra birkaç günden fazla süre geçmemekte inat ederse ya da yeni doğmuş bebeğiniz hastaneden ayrıldıktan sonra sarılık olursa, ciddi bir enfeksiyon ya da hastalık söz konusu olabilir.

Bebeğin kol ve bacak veya parmak gibi bir organını hareket ettirememesi, kırık, çıkık ya da sinir zedelenmesi gibi bir nedenden kaynaklanıyor olabilir.

Eğer bebeğiniz yukarıda belirtilen bu belirtilerden veya işaretlerden herhangi birini gösteriyorsa yahut sinirli veya uyuşuk bir haldeyse ya da sizin kendinizin bebeğinizin rahatsız olduğuna dair bir kanaatiniz varsa, hiç vakit geçirmeden doktorunuza danışın.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
SAÇLARINIZ NEDEN DÖKÜLÜYOR
DÖKÜLMEYİ HAFİFE ALMAYIN...
TORUN ŞIMARTILAMAZ MI?
DUYGUSAL DOYUMSUZLUK DA NE?
YAZA VÜCUDUNUZ ŞİŞ GİRMEYİN
ÖDEMLERİNİZDEN KURTULUN
ÇOCUKLUK ÇAĞI TÜBERKÜLOZU
YENİ AŞIYA İHTİYAÇ VAR
OKULDA DİYABET PROGRAMI
BESLENMEDE FARKINDALIK
HER SAAT 203 GEBELİK
15 DAKİKADA BİR BEBEK ÖLÜMÜ
BU YIL KAÇ KEZ GRİP OLDUNUZ
İKİDEN FAZLAYSA...
TÜMÖRLERE DİKKAT
ÇOCUĞUNUZ RİSK ALTINDA MI?
İLİŞKİNİZ DOĞDUĞUNDA BAŞLAR
BEBEĞİN TEPKİSİ VE HİSLERİ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.
 

KATEGORİNİN HABERLERİ
BEBEKLERDE NEDEN GAZ OLUR
ÇOCUKLARDA AĞIZ AFTLARI
YENİDOĞAN PROBLEMLERİ
ÇOCUKLARDA EV KAZALARI
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
FOTOĞRAFA DİKKATLİ BAKIN
YENİ SEZONDA TIRNAKLAR
ROBOT SEVGİLİLER
Adınız:
 
Soyadınız:
 
Email:
   
Sikayet & Öneri:
 
Talebinizi Seçiniz :