Okunma Sayısı: 6932
CANLI YORUMLAR

GÖRME BOZUKLUKLARI

Psikolojik etkileri

GÖRME BOZUKLUKLARININ PSİKOLOJİK ETKİLERİNE DİKKAT

Görmebozukluklarının sadece fiziksel etkileri olduğunu düşünenler dikkat! Görmesorunları fiziksel problemlerin yanı sıra ruhsal ve duygusal problemlere de yolaçabiliyor.

Fiziksel etkileri kadar psikolojik etkileri ile yaşamı olumsuz etkileyengörme bozuklukları, günlük yaşamda sosyal ilişkilerden, iş konsantrasyonuna,aile problemlerinden kişisel öz güven eksikliği ve başarısızlığa kadar birçoksorunu beraberinde getiriyor. Uzak ya da yakını görememe, renkleri seçmedezorlanma, bulanık görme gibi göz sağlığı problemleri gerginlik, korku, kaygıgibi depresyonu tetikleyen duygulara yol açabiliyor.

Toplum olarak görme bozuklularının sadece gözde yarattığı etkileriüzerinde duruyoruz. Oysa görme bozuklukları, yaşam konforunu olumsuzetkilemesinin yanı sıra sırt ağrılarından baş ve boyun ağrılarına kadar vücuttahissedilen birçok rahatsızlığın gelişmesine sebep olabiliyor. Bunun yanı sırabelki de en çok üzerinde durulmayan konu, bireylerde yarattığı psikolojik etkileri…Psikolojik problemler fiziksel etkiler kadar derin sıkıntıları da beraberindegetiriyor, yoğun stres görme bozuklukları oluşmasına neden olabiliyor.

Göz problemlerinin psikolojik etkilerini iki başlık altında ele almakgerektiğini ifade eden Seiko Optik Türkiye Göz sağlığı Danışmanı Opr. DoktorÖzgür Gözpınar, ‘birincisi gözrahatsızlığına bağlı olarak gelişen psikolojik problemler, ikincisi psikolojiksorunlar nedeniyle oluşabilecek göz rahatsızlıkları…. Birinci grubu ele alacakolursak bazı göz hastalıklarında psikolojik etkiler görülebilir. Buetkiler panik atak şeklinde veya basit bir kaygı bozukluğu olananksiyeteden daha derin isteksizlik ve mutsuzlukla sonuçlanandepresyona kadar gidebilen etkilerdir. İkinci grup ise uykusuzluk, yorgunluk vestres gibi durumlarda ortaya çıkar ve halk arasında göz seğirmesi olarakbilinen Miyokimi’nin oluşmasına sebep olur. Bunun ileri formu ise Blefarospazmdediğimiz göz kapağının çok şiddetli kapanmasıdır.’ şeklinde ifade ediyor.

Yeterincekonsantre olamıyorsanız belki de iyi görmüyorsunuzdur

Görme bozukluklarının yetişkinlerde iş ve aile yaşamında olumsuzetkileri olabileceğini vurgulayan Gözpınar, ‘bir işi anlama, anlamlandırma ve geliştirme yapabilmenin ön koşulukonuya iyi konsantre olmaktır. Görme bozuklukları yaşayan ve çalışma hayatıiçinde olan bireyler yazma, görme, okuma, raporlama gibi işlerde sağlıklı birgöz fonksiyonuna ihtiyaç duyar. Yazılanı iyi görme iyi anlamayı, yazdığını iyigörme de konsantrasyonu etkileyen iki önemli unsurdur. Göz problemlerininyarattığı stres de yine iş yaşamı içinde başarıyı etkilemesinin yansı sırauykusuzluk, mutsuzluk ve depresyon olarak ortaya çıkmaktadır. Öz güveneksikliği, başaramama duygusu, gerginlik, kaygı, korku gibi duyguları etkileyengöz problemleri, depresyonu tetikleyen duygulara da yol açabilmektedir.’dedi. 

Yoğun stres gözbozukluklarına sebep olmaktadır 

Görme bozuklukları psikolojik etkiler yaratırken, psikolojik problemlerde görme bozukluklarına sebep olabilmektedir. ‘Santral seröz koryoretinopati’ dediğimiz retina bozukluğu yine stresnedeniyle retinada oluşan bozukluklardandır ve genelde stresli olaylardan sonragelişir’ diyen Özgür Gözpınar, ‘depresyonla mücadele eden ya da sürekli stres yaşayan bireyler bulanık görme,odaklanma, görüş alanı daralması, göz kenarlarında farklı cisimleri görme vesürekli gözlük numaralarının artması gibi belirtileri dikkate almalıdır.Özellikle depresyonda olan veya antidepresan ilaçlar kullanan kişilerinsıklıkla muayene olması ve göz problemlerinin tespit edilmesi önemlidir’ diyor.Ayrıca aşırı elektronik cihaz kullanımına bağlı oluşan göz yorgunluğu, ışığahassasiyet gibi alerjik durumlar ve göz önünde uçuşan noktalar da kişilerdestrese neden olabilir’ diyor.

İleri yaşlardaoluşan göz problemlerinin psikolojik etkileri ölüm oranlarını yükseltmekte

Gözpınar, ‘yapılan bazıçalışmalarda görme bozukluğu ihmal edilmiş veya yeterince düzeltilmemiş yaşlılarda, sosyalleşmedeazalma ve bu grup içinde depresyon sonucu ölüm oranında yükselme saptanmıştır.Bu durum kişinin sosyo-ekonomik düzeyine ve kişisel özelliklerine bağlı olarakiçe kapanıklık, kişisel yetersizlik duygusu ve hatta intihara kadar gidebilenbir dizi zincir olay şeklinde gelişebilmektedir. ‘Senil maküler dejenerasyon’olarak ifade edilen, ileri yaşa bağlı olarak görme noktasında ve civarındaoluşan bozukluklar değişik derecelerde görme kaybıyla kişide depresyonaneden olmaktadır’ şeklinde bilgi verdi. 

Göz problemlerinde bilinmeyen bir diğer konu ise, histerik körlüktür.Histerik körlük, fiziksel bir bulgu olmamasına rağmen hastanıngöremediğini ifade etmesidir. Psikosomatik bir hastalıktır, kadınlarda vegençlerde sık görülür. Beynin yanlış çalışmasından oluşan görselhalüsinasyonlar ve yine beyin tümörleri ve epilepsi nöbetleri öncesi auradöneminde oluşan görüntüler psikosomatik bozukluk kaynaklı görsel olaylardır.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
DİŞ ÇEKİMİ SONRASINDA
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
ŞEKER VE KONSANTRASYON
VÜCUT TEPKİ VERİYOR
EKLEM AĞRILARINIZ MI VAR
AMELİYATSIZ KURTULABİLİRSİN
FAZLA KİLOYA DİKKAT
BURUN KANAMALARI
NE ZAMAN TEHLİKELİDİR
YAZIN BAĞIRSAK ENFEKSİYONU
SU VE TUZ KAYBI ARTIYOR
Okul Zehirlenmelerinde
ACİL MÜDAHALENİN ÖNEMİ
LOKANTALARDA KALORİ TABLOSU
OBEZİTE İLE MÜCADELE

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
RAMAZAN VE REFLÜ
GREYFURT, NAR, LAHANA
COVID-19 HAKKINDA
MUTLAKA SAHURUNUZU YAPIN
OJENİZ NE RENK OLSUN
YENİ YILDA DENEYİN
BİR KADININ ÇANTASINDA
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :