CANLI YORUMLAR
Taylan Kümeli
Taylan Kümeli
Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı

BAYRAM DİYETİ

Ölçüyü kaçırmayın!!!
15.08.2012

Bayram ziyaretlerinde tatlıları, akide şekerlerini, çikolataları yerken iyiyiz de ya sonrası?.. Aman dikkat! Şeker Bayramınız zehir olmasın...

Bayram kutlamaları sırasında, fazla yemeye bağlı olarak sindirim ve tansiyon sorunları, uyku hali gibi neşenizi baltalayabilecek problemler yaşamamak için doğru seçimler yapmanız gerekiyor. bayramı beslenme konusunda bir çeşit sınav gibi görürseniz, ziyaretlerde ipin ucunu kaçırmazsınız. Bu sınavdan başarıyla çıkmanız için işte size tavsiyelerimiz...

  • Peynir, kepekli ekmek, domates, salatalık ve limonlanmış maydanozdan oluşan kahvaltı mutlaka yapılmalıdır.
  • Güne büyük bir bardak ılık ve limon dilimli su ile başlanmalıdır. Gün boyunca bol miktarda su içilmelidir. Su arttırılıp, karbonhidratlı besinler azaltılmalıdır.
  • Ara öğünler atlanmamalıdır. Meyve, yoğurt, grisini ve bitki çaylarından oluşan minik aralar yapılmalıdır.
  • Zerdeçal ve bitki çayları karaciğerlerinizden toksin atmaya yardımcı olacaktır.

* Metabolizmanızı ayarlayın:
Ramazan boyunca iftar, sahur ve gece atıştırmalıkları şeklinde iki-üç öğünle beslendiniz. Şimdi az az ve sık sık yiyerek metabolizmanızı yeniden altı öğüne adapte etmelisiniz. Bu durumda bayramı yemek festivali olarak düşünmek yerine, yavaş geçişlerle adaptasyon diyeti olarak değerlendirmelisiniz.


* Kahvaltılara dikkat edin:

Ramazan boyunca en çok özlenen öğündür kahvaltı. Çoğu aile için de herkesin bir araya geldiği bayram kahvaltısı çok önemlidir. Kahvaltı için doğru seçimler yapmak adaptasyon sürecindeki metabolizma için de çok önemlidir. Sofranızda peynir çeşitleri, bol salatalık, domates gibi söğüş sebzeler, süt, kahvaltılık gevrek, haşlanmış yumurta, kepek ekmek, kepekli ve az yağlı simit, ızgara sebze tabağı bulunsun.

* Tatlı tüketimine dikkat
bayramların vazgeçilmez ikramlarından olan tatlı ve çikolatadan uzak durmalısınız.
Bu bayram, misafirlerinize meyve salataları, light dondurmalı meyve tatlıları veya light sütlü tatlılar ikram ederek onlara büyük bir iyilik yapabilirsiniz.

* Suyu unutmayın
Su metabolizmanın devamı, sağlığı ve arınması için çok önemli olduğu kadar, kişiler üzerindeki rahatlatıcı etkisiyle de vazgeçilmezdir.bayram boyunca günde en az 10 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirmeli, sık sık ikram edilen çay, kahve, asitli-gazlı içecekleri sınırlandırmalısınız.

* Açık büfeler
Kahvaltılarda hafif, lezzetli ve doyurucu besinler seçin. Kızartılmış besinlerden ve şarküteri ürünlerinden kaçının.
Öğle ve akşam yemekleri için sebze ve ızgara büfesinden yararlanın. Alkol tüketecekseniz şarap tercih edin ve aşırıya kaçmayın. Açık havada 30- 60 dakikalık yürüyüşler yapın.

BAYRAM ÖNERİLERİ

Etler proteinlerin en önemli kaynaklarıdır. İyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller ve vitaminleri de içermelerine rağmen C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir. Özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı vb. sağlık problemi olan bireyler ve yaşlılar beslenmelerine dikkat etmelidir. Kırmızı et, tatlı ve hamur işleri tüketiminin artması; buna karşılık sebze, meyve ve kurubaklagil tüketiminin azalması sıkıntıyı daha da artırır. Özellikle yağlı etler doymuş yağı fazla miktarda içerdiklerinden bu bireyler az yağlı olanları tercih etmelidir. Hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılmamalıdır. Etler aynı zamanda sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik pişirmede ve sindirimde zorluk yaratır. Bu nedenle özellikle sindirim sistemiyle ilgili problemi olan bireyler bu etleri hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmeyi tercih etmelidir. Etleri pişirme yöntemi haşlama veya ızgara olmalı ve pişirme sırasında yağ ilavesi yapılmamalıdır.

FORMUNUZU KORUMAK İÇİN
* Kahvaltının içeriği
Çoğu aile için herkesin bir araya geldiği bayram kahvaltısı çok önemlidir. Kahvaltı için doğru seçimler yapmak gerekir. Ağır, kızartılmış hamur işleri, yağlı pastane ürünleri, bal, kaymak, sucuk ve salamlı omletlerin yer aldığı kahvaltı mönülerinden uzak durulmalı; sofrada peynir çeşitleri, bol salatalık, domates gibi söğüş sebzeler, süt, kahvaltılık gevrek, haşlanmış yumurta veya yağsız sebzeli omlet, kepek, çavdar veya tahıllı ekmeklerin bulunduğu sofralar tercih edilmelidir.

* Tatlı seçimi yaparken
Bayram günlerinin vazgeçilmezi tatlı ve çikolatadan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Kan şekerinde ani artışlara ve yağ depolanmasında hızlanmalara neden olan tatlı ve şekerlemeler kronik hastalığı olanlar, sağlığına dikkat edenler ve kilo kontrolü yapanlar için kaçınılması gereken gruptadır. Misafirlere meyve salataları, light dondurmalı meyve tatlıları veya light sütlü tatlılar ikram edilebilir. Diyabet hastaları veya kilosunu korumaya çalışan bireyler tatlandırıcı ile yapılmış sütlü tatlılardan tüketebilirler. Ancak dışarıda, diyabetik ve diyet olarak satılan tatlıları alırken mutlaka dikkatli olunmalıdır. Diyabetik ya da diyet adını alan her gıda uygun olmayabilir. Kalorisi mi azaltılmış yoksa tatlandırıcı mı kullanılmış sorgulanmalıdır.

* Su tüketimi
Su metabolizmanın devamı, sağlığı ve arınması için çok önemli olduğu kadar, kişiler üzerindeki rahatlatıcı etkisiyle de vazgeçilmezdir. bayram boyunca günde en az 8-10 bardak su içilmeli, sık sık ikram edilen çay, kahve, asitli-gazlı içeceklere hayır denilebilmelidir.Bayram ziyaretleri sırasında tüketilen fazla çay ve kahve tüketimi uykusuzluk, kalpte ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabileceğinden bu tür içecekler tüketilirken miktarlarına dikkat edilmelidir.
Ayrıca, alkol tüketilecekse şarap veya light bira tercih edilmeli ve aşırıya kaçılmamalı; açık havada 30- 60 dakikalık yürüyüşler yapılmalı; vücudu toksinlerden arındıran yani antioksidan etkisi bulunan, posa kaynağı meyve ve sebzeye ağırlık verilmelidir.

BAYRAM ÖRNEK MENÜSÜ

SABAH

1 dilim kepek ekmeği
1 kibrit kutusu peynir
3-5 Adet zeytin
2 çay kaşığı şekersiz reçel (kendi tadıyla pişmiş)
Domates(mevsim nedeniyle Cherry olabilir)
Salatalık,
Sivri biber, istenirse maydanoz
Hafta sonu 1 yumurta (istediğiniz gibi pişebilir, tercihen yağsız)

Veya
1/2 simit- 1 kibrit kutusu peynir-domates

Veya
5 Yemek kaşığı sade nesfit
1 su bardağı diyet süt
1-2 kuru kayısı

Veya
1 Orta boy elma
1 Kivi
5 badem
1 Kibrit kutusu dil peyniri

Bayramın ilk günü muhtemelen kahvaltılarda bir büyüğünüzün evinde iseniz kendinize biraz kaçamak hakkı tanıyın. (Örneğin; 1 parça peynirli börek / 1 2 dilim sucuklu yumurta / 1-2 dilim hindi salam veya yağsız sosis sote gibi)

ARA ÖĞÜN
Ziyaretler esnasında ikram edilen şeker, tatlı, pasta'dan mümkün olduğunca uzak durun. Şayet bir şekilde içinizdeki isteğe yenik düşerseniz lütfen ardından 1 çay bardağı süt ya da 1-2 yemek kaşığı yoğurt yiyin ki şeker seviyeniz dengelensin.

ÖĞLEN
Başlangıç yemeklerinden ve zeytinyağlılardan ve (1'er yemek kaşığı kızartma olmamak kaydıyla), çorbadan (ne olursa olsun) 1 kepçe yiyin...

AKŞAM
1 ana yemek seçin + yanına salata, sebze ve 100 gr kadar yoğurt
Izgara (200 gr.) (balık veya tavuk veya et)

Şayet gün içinde ziyaretleriniz esnasında tatlı yediyseniz meyve yemeyin. İçki içmeyi düşünüyorsanız da tatlı yemeyiniz.

YAZARLAR
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ İÇİN
ANA RAHMİNE HASRET
BOŞANMA SÜRECİNİN ARDINDAN
GEBELİK ŞEKERİ
BOŞANMA SEBEPLERİ II
12 KASIM HAFTASI
İYİ OLMAYAN YABANCILAR VAR
SEVGİ,FEDAKÂRLIK,BAĞIMLILIK
DETOKS SEBZE VE MEYVELERİ
MİNİK DOSTUNUZLA TATİLDE
BEBEKLER İÇİN YEMEKLER
NEFES ALMA PROBLEMLERİ
KOL ESTETİĞİ
SORULARINIZ VE YANITLARI 22

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :