CANLI YORUMLAR
Sevgi Özkan
Sevgi Özkan
Sosyolog

MENTAL ARİTMETİK

Faydalı mı değil mi?
04.03.2013

Bir iki yıldır pek çok ailenin dikkat alanına giren ve yarışma programlarında bile yer verilen bu eğitimin ülkemizdeki, özelikle okul öncesi çağında çocuğu olan ana-babaların kaçı farkında acaba?

 

Abaküs üzerinden beyninin iki yanını kullanmayı öğreterek, zihinden aritmetik işlemi yapan 5-14 yaş arası çocuklara uygulanan bu yönteme dair haberleri orada burada görsek de tam olarak ne olduğunun farkında değiliz. Bu da dikkat alanımıza girip bir moda gibi parlayıp sönerek yerini hızla başka şeylere bırakmış gibi.

 

Bu eğitim hakkındaki bilgiler dünyada da henüz yeni olduğundan bu eğitimi alan çocukların ileride nasıl büyükler olacakları veya normal eğitim sistemine tabii olduktan sonra bu zihinsel kazanımların neye dönüşeceği üzerinde yapılan çalışmaların sonuçları neyi gösteriyor acaba? Fakat internetten girince bu konunun eğitimini veren kuruluşların da az olmadığını görrüyoruz.

 

5 ile 14 yaş arasında abaküs üzerinden geliştirilerek, kafadan hesap yapmayı öğreten bu aritmetik yönteminin, çocuklara öğrenme, hatırlama, konsantrasyon, özgüven, okuduğunu anlama, iyi dinleme ve mantık gibi zihinsel nitelikler kazandıracağının söylenmesi çok büyük bir umut doğuruyor çünkü bütün bu özellikler zaten bizim genel olarak insanımızda arayıp, çoğunlukla bulamadığımız ve olmasını arzuladığımız özellikler.

 

Yalnız bu yöntemin 14 yaşına kadar öğretilmesi daha kolayken bu yaştan sonra çok daha uzun süreli ve zor kazandırılıyor olması onu herkes için umut olmaktan çıkarıyor gibi. 

 

Ne kadar erken kazandırılırsa o kadar kazançlı olunduğu bilinen bu yöntem için akla gelen bir soru da, bu nitelikleri erkenden kazanarak eğitimine devam eden öğrencilerin daha sonra kendilerine öğretilen klasik yöntemlerle bir kafa karışıklığına zorlanıp zorlanmayacakları. Eğer bu temel üzerinden eğitimlerini sürdürecekler ise sonraki uygumalardan zorlanacaklar veya uygulamaları mutlaka sorgulayacaklardır. Bu ise ayrı bir umut.

 

Ayrıca şu anda felsefe, mantık eğitimi olmayan genel eğitim uygulamamızla kimse kimsenin ne dediğini anlamıyor, dinlemiyor ve de herkesin birbiriyle kavga ediyor olması, mantığın, aritmetik üzerinden gelişmesi ve söyleneni ve okuduğunu anlamayı gerekli kılan beceriler yoluyla insanlarımıza iyi bir zihinsel gelişim kazandırılması çok önemli.

 

Uluslararası karşılaştırmalı testlerde, mesela PİSA ölçümlerinde 15-16 yaş öğrencilerimizin aldıkları derecenin bu kadar geri olmasında, mantıksal algımızı eğitmeyen bir sistemin etkisi olduğu muhakkak.

 

Nüfusumuzun büyük kısmı bu yöntemi kolay kavrama dönemini geçirdiğine göre, beklentimiz yeni doğan veya şu an henüz 14 üne ulaşmamış olanlara çevirerek umutlanmakla mı yetineceğiz yoksa, bari çocuklarımızı, gençlerimizi ve onlar üzerinden de geleceği kurtaralım diye mi düşünmeliyiz? Ne dersiniz?

YAZARLAR
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ İÇİN
ANA RAHMİNE HASRET
BOŞANMA SÜRECİNİN ARDINDAN
GEBELİK ŞEKERİ
BOŞANMA SEBEPLERİ II
12 KASIM HAFTASI
İYİ OLMAYAN YABANCILAR VAR
SEVGİ,FEDAKÂRLIK,BAĞIMLILIK
DETOKS SEBZE VE MEYVELERİ
MİNİK DOSTUNUZLA TATİLDE
BEBEKLER İÇİN YEMEKLER
NEFES ALMA PROBLEMLERİ
KOL ESTETİĞİ
SORULARINIZ VE YANITLARI 22

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.
1
beyza
Cevapla beyza
04.03.2013 10:00:00
bende internette çok araştırdım bu sistemi ,genelde 12 yaş diye okudum ama, birde bu sistemin çocuk üzerinde dezaavantajı olurmu, bunuda sorgulamak lazım.
Cevap Yaz
1
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :