CANLI YORUMLAR
Taylan Kümeli
Taylan Kümeli
Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı

DOĞRU BESLENMEYİ ÖĞRETİN

Çok zor değil
01.05.2013

Doğru atıştırmalıklar ile sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırın

Çocuklar az ve sık yemeyi severler. Çocuklar atıştırmaktan hoşlanır ve bu, sağlıklı beslenmeleri için çok önemlidir. Hızlı büyüyen ve gelişen çocukların özellikle de fiziksel anlamda aktif olanların besin öğesi gereksinimleri fazladır. Bu ihtiyacın ana öğünler dışında ara atıştırmalıklarıyla tamamlanması gerekir.

Öte yandan unutmamak gerekir ki çocukların mide kapasiteleri düşüktür, bu nedenle onlara küçük hacimlerde besleyici alternatifler sunulmalıdır.
Çocuklar bir oturuşta fazlaca yemek yemekten hoşlanmazlar. Az az, sık sık kuralı bu yaş grubu için geçerlidir. Aynı zamanda uzun süre aç kalmaktan da hoşlanmazlar. Bu bir diğer öğüne konsantre olma başarılarını azaltabilir. Bu nedenle atıştırmalıkları, ana öğünlere yol açan köprüler olarak görmeli
ve sağlıklı seçimler yapmalısınız.

Annelerde genelde "İki öğün arası atıştırmamalısın, tıkanırsın" düşüncesi hakimdir, ama önemli olan seçilen besin cinsi, zamanlaması ve miktarıdır.
Sağlıklı beslenmenin temel taşlarından olan doğru atıştırmalıkların öğrenilmesi, çocukların beslenme alışkanlıklarının hayat boyu kazandırılmasında önemlidir. Küçük yaşta değiştirilen beslenme kuralları çok daha kolay yaşam şekline dönüştürülebileceği için, bu grubun eğitimine zaman ayrılmalı,
bıkmadan usanmadan tekrarlamasına destek vererek alışkanlığa dönüşmesi sağlanmalıdır. 

Sağlıklı atıştırmalık nedir?

Önemli olan besleyicilik anlamında yoğun olmasıdır. Her ısırıkta günlük enerji ve besin öğesi gereksinimlerini yani; karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, mineral ve su ihtiyacının bir kısmını karşılamalıdır.
Sağlıklı atıştırmalık hazırlayabilmek için tüm besin gruplarından örnek besinleri mutfağınızda hazır etmelisiniz. Bunlar tahıl grubundan ekmek, mısır gevrekleri, sebze ve meyveler, süt ve et grubu olarak dörde ayrılır.
Tahıl grubu, karbonhidrat ihtiyacının büyük kısmını karşılar, B vitaminleri ve posa alımına destek verir. Sebze ve meyveler; karbonhidrat, lif, A ve C vitaminlerinin alınmasını sağlar. Süt grubu; kalsiyum, riboflavin, protein, A ve D vitaminleri, et grubu ise kaliteli protein ve demir ihtiyacını karşılar.
Çocuklarınıza bu besin grupları arasında doğru kombinasyonlar yapmayı öğretmelisiniz. Bunun için anlaşılabilir grafikler, eğlendirici ve öğretici resimler yaparak veya süslü tabaklar hazırlayarak beraber hem öğretici hem de eğlendirici zaman geçirebilirsiniz. Yine alışveriş saatlerini de beraber doğru seçimler yapmak üzere planlayabilirsiniz.

Bazı sağlıklı atıştırmalıklar

- Tam tahıllı undan yapılan, az yağlı hamur işleri
- Sebzeli, peynirli tam tahıllı mini pizzalar
- Tam tahıl, kurutulmuş meyveli kurabiye veya kekler
- Zengin besleyici içerikli, fırında kumpirler
- Meyveli yoğurt, süt veya sütlü tatlılar
- Tahıllarla zenginleşmiş meyveli yoğurtlar
- Yoğurt sosuna bulanmış, haşlanmış sebzeler
- Kurutulmuş meyve veya yağlı tohumlar
-Açık tostlar

12 altın kural

1 Çocuğunuza seçme hakkı tanıyın. Doğru beslenmeyi öğretmekle başlayıp, alternatifleri sunup seçimi kendi yapması için fırsat verin.
2 Ana öğün gibi ara öğünleri için de yemek alanları yaratın. Televizyon karşısında, bilgisayar oynarken yemek yeme alışkanlıkları edinmemesini sağlamaya çalışın.
3 Kolay ve hızlı seçimler bulun. Acele ile farklı alternatiflere kaymamasını sağlayın.
4 Etiket oyunlarına kanmayın. Çocuğunuza etiket okuma eğitimi verin.
5 Tam tahıllı ürünler seçin. Çocuklar için önemli enerji kaynağını sağlıklı yollardan sağlayın.
6 Mutfaklarınız sağlıklı alternatiflerle dolu olsun, yasaklı gıdaları almayın.
7 Farklı yemeklerle ve lezzetlerle yaratıcılığınızı artırın.
8 Dondurulmuş ürünleri de kullanabileceğinizi bilin.
9 Tatlı duyusunu sağlıklı alternatiflerle doyurun. Kurutulmuş ve taze meyveler en doğru seçimlerdir.
10 Blender kullanarak sütlü, yoğurtlu meyveli karışımlar hazırlayabilirsiniz.
11 Gazlı içecekler, besleyiciliği olmayan renkli meşrubatlar yerine taze sıkılmış meyve sularını, kefiri,ayranı veya sütü tercih edin.
12 Sabırlı olun. Alışkanlıkların oturması için zamana ihtiyaç vardır, denemekten vazgeçmeyin.

YAZARLAR
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ İÇİN
ANA RAHMİNE HASRET
BOŞANMA SÜRECİNİN ARDINDAN
GEBELİK ŞEKERİ
BOŞANMA SEBEPLERİ II
12 KASIM HAFTASI
İYİ OLMAYAN YABANCILAR VAR
SEVGİ,FEDAKÂRLIK,BAĞIMLILIK
DETOKS SEBZE VE MEYVELERİ
MİNİK DOSTUNUZLA TATİLDE
BEBEKLER İÇİN YEMEKLER
NEFES ALMA PROBLEMLERİ
KOL ESTETİĞİ
SORULARINIZ VE YANITLARI 22

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :