Kadın genital sistemi ile erkek genital sisteminde farklılıklar vardır. Bu sebeple kadınlarda bazı enfeksiyonlar daha sık görülür; özellikle idrar yolları ve genital sistem enfeksiyonları. Kadınlarda enfeksiyonların daha sık görülmesinin başlıca sebepleri sunlardır;
1. Kadınlarda uretra denilen idrar kesesinden idrarın dışarı atılmasını sağlayan borucuk erkeklerden daha kısadır. Bu sebeple dış genital bölgede doğal olarak bulunabilen iltihap etkenleri (bakteri, virus, parazit) idrar kesesine ve böbreklere daha kolay ulaşabilmektedir.
2. Uretral orifis denilen idrarın dışarı aktığı gölge kadınlarda anüse (makat, dışkı yapılan yer) daha yakındır, bu sebeple barsaklarda bulunan bakteriler önde vagina ve idrar borucuk girişine daha kolay ulaşabilir.
3. Kadınlarda gebelikte barsak hareketleri yavaşlar, idrarda şeker çıkar, adetin belli zamanlarında da barsakların hareketleri yavaşladığı için kabızlık ve buna bağlı olarak enfeksiyona zemin hazırlanır.
4. Adet zamanlarında vaginadaki koruyucu yapı değiştiği için enfeksiyonlar genellikle adet sonrasında ortaya çıkar, hele bir de temizlik konusunda yeterince dikkat edilmezse.
5. Temizliğin dengesine dikkat edilmez ayarı kaçırılırsa bu durum da enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir. Dış genital bölge alkalendir, aşırı temizlikte bu tabaka uzaklaşınca mikropların iç genital bölgeye ulaşması kolaylaşır. Bu sebeple dış bölgeyi aşırı yıkamak, dezenfektanlar kullanmak mikropların barınmasını engelleyen koruyucu tabakayı uzaklaştırabileceği için sağlık açısından doğru olmaz.
6. Adet dönemlerinde vaginal tampon kullanımı da vaginal flora dediğimiz koruyucu tabakaya olumsuz etki yapabileceği için tercih edilmesi gereken ideal yöntem değildir.
7. İlaç kullanımı özellikle güçlü antibiyotikler de vaginal koruyucu özellikleri değiştirebileceği için enfeksiyonlara eğilim oluşturabilir.
8. Sistemik hastalıklar, şeker hastalığı, bağışıklık sistemi bozuklukları, kronik böbrek hastalığı gibi durumlar da tekrarlayan veya müzminleşmiş iltihabi hastalıklara yol açabilirler.
9. Cinsel alışkanlıklar da, oral seks, anal seks, çoklu partner olması enfeksiyon bulaşmasına ve ortaya çıkmasına yol açabilecek durumlardır.
Vücut direncimiz hastalıklardan korunmada ve enfeksiyonların iyileşmesindeki en önemli faktördür. Her gün binlerce iltihap etkeni ile karşılaşmamız ve temas etmemize rağmen bazen hastalık olur, bazen olmaz, hastalık ayni ortam ve etkene maruz kalınmasına rağmen bazı kişilerde olur bazılarında olmaz.
Bu sebeple uyku düzeni, beslenme alışkanlıkları, sigara, alkol, bağımlılık yapıcı madde kullanımı gibi durumlar direncimizi olumsuz yönde etkileyeceği için enfeksiyonlara eğilim kaçınılmaz olur.
Nasıl önleyebiliriz?
Temel kural hastalık oluşumuna yol açabilecek alışkanlıklardan vazgeçmektir, hastalık boyutuna varan temizlik alışkanlıklarının terk edilmesi, yaşamve beslenme şeklinin sağlık kurallarına uygun olması, kötü alışkanlıklardan vazgeçilmesi son derece doğru yaklaşımlardır. En önemli konulardan birisi de hastalık belirtileri ortaya çıkmaya başladığında zaman kaybetmeden doktora başvurup gerekenlerin yapılmasıdır. İnatçı iltihaplar insanın beden sağlığının bozulması yanında ruhsal durumunu, sosyal durumunu, iş yaşamını, aile ve çevresiyle ilişkilerini de son derece olumsuz yönde etkiler.
Sağlıkla kalınız.
Prof.Dr. A.Aktuğ Ertekin