Kediler içgüdüsel olarak kendini yalayarak temizleyen hayvanlardır. Gün içinde özellikle yemeklerden sonra, patiler ve ağız çevresi saatlerce yalanarak temizlenir. Genelde evde beslenen miskin kedilerde bu zaman dilimi epey uzundur. Temizlik açısından önemli olan bu davranış, zaman zaman riskli durumların oluşmasına da sebep olabilir. Özellikle tüy dökme dönemlerinde, yalanma sırasında ölü tüylerde yutularak mide ve bağırsaklarda birikir.
Sokakta yaşayan kedilerin dönem dönem çim yedikleri ve kustukları görülür. Midede biriken tüyler, kedinin çim yemesiyle kusularak atılır. Fakat bağırsak kanalına geçen tüyler ancak dışkı ile atılabilir.
Evde düzenli olarak kuru mamayla beslenen ve sağlık kontrolleri düzenli olarak yaptırılan kedilerin, tüy topaklarıyla ilgili yaşayabilecekleri problemler göz ardı edilmemelidir. Uzun tüylüler biraz daha risk altında olsa da, kısa tüylüler yalanarak yuttukları tüyleri çıkartmak zorundadırlar. Çıkartılamayan tüy topakları, mide ve bağısak kanalında mukus ve diğer materyallerle birleşerek, trikobezoar adı verilen tüy topaklarından daha sert oluşumları meydana getirir. Bu oluşumlar, bağırsakta tıkanmalara sebep olur. Zaman zaman kedilerde iştahsızlık, kuru öksürük, öğürme, kusma, kabızlık gibi semptomlar şekillenir. Kediniz için düzenli olarak, ağız yoluyla kullanacağınız malt, bağırsak tarafından emilemeyecek boyutta moleküllerden oluştuğundan, mide ve bağırsak kanalındaki tüy topaklarını sararak dışkıyla atılmasını sağlayacaktır.
Tüy topaklarından kurtulmanın bir diğer yolu da kediler için özel olarak hazırlanmış hairball mamalardır. Bu mamalar, içerdikleri yüksek orandaki lif ile bağırsak hareketlerini arttırarak, olası tüy topaklarının atılmasını sağlar. Normal diyete göre daha düşük enerjiye sahip olan bu mamalar, sindirim sisteminde su tutulmasına ve dolayısıyla idrarın konsantre bir hal almasına sebep olur. Bu durum idrar yolları enfeksiyonları için risk oluşturmaktadır. Uzun süreli kullanımlarda çinko, kalsiyum, demir ve fosforun emilimini de azalttığından, hairball mama ile tüy yumağı kontrolü sağlanıyor ise mutlaka veteriner hekim kontrolünde sağlanmalıdır.
Malt kullanan kedilerin bağırsak mukozası, irrite olmaz günlük tükettikleri mama ve almaları gereken mineral ve enerji düzeyleri azalmaz.
Sizinle birlikte yaşaması için kararı sizin verdiğiniz minik dostunuz için en sağlıklı olanı yapmak zorundasınız.
Sağlıklı mutlu nice yıllara, yeni yılınız kutlu olsun....