Her yaştaki köpekte görülebilen alt solunum yollarını etkileyen viral bir hastalıktır. Hastalık yavru köpeklerde öldürücü bronkopnömoni ile seyrederken, daha yaşlı hayvanlarda kronik bronchitis şeklinde ortaya çıkar. Virüs bronşlara yerleşerek burada çoğalır ve hastalığa sebep olur. Alt ve üst solunum yollarında oluşan sekresyonla atılır. Solunum yollarını etkileyen bir hastalık olduğundan bulaşma damlacık enfeksiyonu dediğimiz çok kolay ve hızlı bir yolla şekillenir.
Hastalığın en önemli belirtisi öksürük, burun akıntısı ve yüksek ateştir. Hastalık semptomları genç köpeklerde şiddetliyken yaşlı köpeklerde hafif vücut ısısı artışı, öksürük ve iştahsızlık şeklindedir. Hastalığın tanısı güç olmakla birlikte boğazdan ya da burundan alınan örneklerle laboratuvar yöntemlerinden faydalanılarak teşhis konabilir.
Hasta hayvanlar klinikte ya da herhangi bir toplu bakım merkezinde tedavi edilmemelidir. Solunum yoluyla bulaşıyor olması hastalığın seyrini etkileyecek ve ortamdaki diğer köpeklere bulaşmasını hızlandıracaktır. Bu sebeple hastalık halk arasında barınak hastalığı olarak bilinmektedir. Hastanede kalması gereken hastalar için hekim çok özenli davranarak bulaşmayı minimuma indirecek şekilde tedbirleri almalıdır. Hasta hayvanların sağlıklı köpeklerle bir araya getirilmemesi, mama ve su kabı gibi aynı malzemelerinin kullanılmaması hastalığın yayılmasını engelleyecektir. Hastanın çabuk iyileşebilmesi için bol oksijen alması önemlidir. Bu sebeple tedavi için büyük köpeklerde açık mekânlar, evde beslenen köpeklerde ise bol oksijenli, havalandırılmış odalar tercih edilmelidir. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve sekonder enfeksiyonlara karşı önlemlerin alınması hastalığın seyrini olumlu yönde etkileyecektir.
Hastalıktan korunmak amacıyla hazırlanan aşılar 6-8 haftalıktan itibaren veteriner hekimin belirleyeceği aşı programına uygun olarak yaptırılmalıdır. Her hastalıkta olduğu gibi Kennel Cough için de koruyucu hekimlik hayat kurtarır.