Günlük hayatınızda kullandığınız ve sizce çok basit etkilere sahip ilaçlar kedinizde ya da köpeğinizde kullandığınızda ölümcül sonuçlar doğurabilir. Kendinizi biraz kırgın biraz yorgun hissettiğiniz zamanlarda içtiğiniz aspirin (asetilsalisilik asit) kedilerde toksik etkiye sahiptir.
Asetil salisilik asit kedilerdeki biyolojik yarılanma ömrünün uzun olması ve enzim sistemlerinin bizden farklı olması sebebi ile kullanılmamalıdır.
Asetil salisilik asit toksikasyonunun belirtileri:
Kedilerde hafif zehirlenme olaylarında; bulantı, kusma, solunum sayısında artış, beden ısısında yükselme (aspirinin ateş düşürücü etkisi olmasına karşın) dehidrasyon, bazen ataksi ve inkoordinasyon görülür. Hayvanlar dengesini koruyamaz ve yere düşerler. Sağaltıma cevap veren bazı olaylarda dahi, uzun süre kalıcı olabilen inkoordinasyon, belirgin bir nistagmus (gözün istemsiz ritmik ya da aritmik hareketi), işitme ve görme bozuklukları ortaya çıkar. Kanda gazı değerlerinde değişiklikler şekillenir.
Ağır zehirlenme olaylarında; bulantı, kusma, hiperemi, dehidrasyon, solunum yetmezliği, solunum havasının aseton kokması, terleme, kaslarda titreme ve koma gözlenir, bazen kasılmalar gelişebilir.
Yapılması gereken:
Bu tip durumlarla karşılaşıldığında mutlaka bir veteriner hekime danışılmalı ve doğru anamnez verilmelidir. Asetil salisilik asit ile zehirlenme durumunda bir antidot bulunmadığından hızlı hareket etmek kedinizin sağlığına kavuşma ihtimalini arttıracaktır.
Sonuç:
Kedilere asla ve asla ağrı giderici, ateş düşürücü ya da soğuk algınlığı önlemek için aspirin verilmemelidir. İlaç kullanımı kesinlikle veteriner hekim kontrolünde yapılmalıdır. Bilinçli ya da bilinçsiz kedinizin salisilik asit içeren bir ürün tükettiğini fark ettiğinizde zehirlenme semptomlarının başlamasını beklemeden en yakın veteriner kliniğini ziyaret etmelisiniz.