Yaz aylarının yaklaşması ile birlikte gece gezmeleri de arttı. Özellikle hafta sonları kendini dansın ve müziğin coşkusuna ya da alkolün etkisine kaptıranları bekleyen tehlikeye uzmanlar, ‘cumartesi gecesi felci’ diyor.
Bu rahatsızlık özellikle el ve kol sinirlerinde harabiyete neden olup, önemsenmediği takdirde daha ciddi tablolara yol açabiliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Abdullah Özkardeş, cumartesi gecesi felci diye nitelendirilen durumun, sinirleri etkilediğini söyledi. Özkardeş, "Yüzde, kol ve bacaklarda bulunan sinirler, seyirleri boyunca vücudun içinde ve dışında oluşan nedenlerle sıkışabilirler. Bu sıkışma sonucunda sinirin fonksiyonu bozulur ve sıkışan sinirin alanında güç kaybı ve uyuşukluk gelişir" dedi.
PAZAR SABAHI ELİNİZİ KALDIRAMAYABİLİRSİNİZ
"Bu sinir sıkışmalarından en ilginç olanlarından biri de Cumartesi gecesi felcidir" diyen Özkardeş, şunları söyledi:"Cumartesi gecesi felci, elin ve kolun sırtına gelen radial sinir adı verilen sinirin kolun üst bölümünde sıkışmasıyla oluşur. Uzun ve yorucu bir haftanın sonunda cumartesi gecesi aşırı alkol alan kişiler vardır. Genellikle bu aşırı içkili kişiler, siniri sıkıştıracak şekilde ters bir pozisyonda uyuklayabilirler veya bir sandalye kenarına kolunu dayayıp sızabilirler. Pazar sabahı uyandıklarında ellerini kaldıramadıklarını fark ederler. Böylece düşük el ortaya çıkar. Cumartesi gecesi felci, üst kol kemiğinde bulunan sinirin seyrettiği olukta baskıya uğraması ile oluşur. Aşırı içkili olmak, kişinin kolunun uyuştuğunu hissetmemesine neden olur, kişi pozisyonunu düzeltemez ve baskı devam eder. Baskının uzun sürmesi, cumartesi gecesi felci ile sonuçlanır. Cumartesi gecesi felci, el düşüklüğü ile karakterizedir. El bileği ve parmakları kaldıran radial sinirin fonksiyonu bozulduğu için el düşer, hasta el bileği ve parmaklarını kaldıramaz ve elini asılı tutamaz. Elin sırtında his kaybı oluşur. Bu tür baskıyla oluşan felç genellikle geçicidir. 3 hafta içerisinde tamamen iyileşir. Bazı nadir durumlarda sinirdeki harabiyet daha ağırdır ve iyileşme süreci uzundur."
MUTLAKA BİR UZMANA BAŞVURUN
Dr. Özkardeş'in verdiği bilgiye göre, cumartesi gecesi felcinin tedavisi, diğer bazı sinir sıkışmaları gibi cerrahi tedavi gerektirmez. Sıkıştıran etkenin yok edilmesi gerekir, fizyoterapi ve el bileğini düzeltip düşüklüğünü engelleyen atellerle tedavi edilir. Multivitaminler faydalı olabilir. Hem böyle bir duruma bir daha düşmemek için ve hem de alkolün sinir üzerindeki toksik etkisini kaldırmak için alkolden kaçınmak gerekir.
YÜZ FELCİ DE İHMALE GELMEZ
Sinir sıkışması türlerinden en çok görülenin ise yüz felci olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Abdullah Özkardeş, diğer sinir sıkışması sorunları hakkında ise şu bilgileri verdi:
"Nemin ve soğuğun etkisiyle, yüz siniri kafatasını terk ettiği kemik kanal içerisinde sıkışır ve yüzün bir tarafında geçici bir felç oluşur. Hasta kaşını kaldıramaz, gözünü kapatamaz ve ıslık çalma hareketini yapamaz. Erken dönemde yapılan tedavinin de yardımıyla hastaların büyük çoğunluğu bir ay içerisinde iyileşir.
SÜREKLİ BİLGİSAYAR KULLANANLARI BEKLEYEN TEHLİKE
Kollarda iki adet sık görülen sinir sıkışması vardır. El bileğinde median sinir adı verilen sinirin sıkışmasıyla "Karpal tünel sendromu" gelişebilir. Bu hastalıkta el ve kolda ağrı ve uyuşmalar, uyuşma ve ağrı ile gece uyanmaları olabilir. İleri dönemlerde güçsüzlük ve el adalelerinde erimeler görülebilir. Hastalığın nedeni el bileğine ağırlık yükleyen ardı sıra hareketlerdir. İğne oyası gibi sürekli el işi yapma, süt sağma, halı dokuma, klavye ve mouse kullanma sık bilinen nedenlerdir. El bileğinin atellerle dinlendirilmesi ve uygun ilaç tedavileriyle hastalık iyileşebilir. Belirli bir düzeye ulaşan hastalık durumunda ise cerrahi girişim yapılabilir. Kollarda görülen diğer bir sinir sıkışması ise, ulnar sinirin dirsekte sıkışmasıdır. Bu sıkışma sonucunda küçük parmaklarda uyuşma ve güç kaybı olabilir. Dirseğin sert bir zemine sürekli dayanması sonucunda gelişir. Dirseğin korunması ve ilaç tedavisi ile hastalık iyileşebilir.
BACAK BACAK ÜZERİNE ATARKEN BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN
Bacaklarda "peroneal sinir" adı verilen sinirin, dizin dış-yan tarafında seyrederken sıkışması ile düşük ayak oluşur. Bu sıkışma uzun süre bacak bacak üzerine atma sonucunda üstteki bacakta sinirin sıkışmasıyla ortaya çıkar. Otobüs ve tren yolculuklarında veya sinema ve konser salonlarında uzun süre bacak bacak üzerine atılmış bir şekilde oturmakla ortaya çıkar. Bacaklarda ayrıca, ayak bileğinde tibial sinirin sıkışmasıyla ayakta uyuşma ve ağrı yapan "tarsal tünel sendromu" ve genellikle şişmanlarda veya sert kemer kullananlarda görülen kasıkta sinir sıkışmasıyla, cep alanında uyuşma yapan "meraljia parestetika" diye isimlendirilen sinir sıkışmaları da vardır."
ntvmsnbc