Okunma Sayısı: 13237
CANLI YORUMLAR

GELİN-KAYNANA MESELESİ

Mutlu evliliği bozuyor mu?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın nişanlı çiftlerin eğitimine yönelik hazırladığı eğitim kitabındaki tavsiyeler, Türkiye’deki kadim bir tartışmayı, gelin-kaynana çatışmasını yeniden gündeme taşıdı.

Bakanlığın kitabında “kötü kaynanaların” mutlu evliliği bozabileceğine dikkat çekilince biz de uzmanlara sorduk: “Kayınvalideler mutlu evliliğin önünde bir engel olabilir mi?”, “Geliniyle çatışan kayınvalideler, o evliliğin boşanmayla bitmesine dahi neden olabilir mi?” Kimi genelleme yapmanın yanlış olacağını belirtirken, kimi uzmanlar ise gelin-kaynanaçatışmasının bir ritüel olduğunu kabul edenlerin mutsuz olmadıklarını ifade ediyor. 

Kaynana yüzünden evlilik biter mi? Kaynana mutlu evliliğin önünde engel mi? Uzmanlar yanıtlıyor. 

‘Gelin teslim olursa kaynana üzmez!’ 
Psikiyatr Prof. Dr. Ayhan Akcan: 

Kayınvalideler evliliklerde mutluluğun önünde engel değildir. Çünkü maalesef Türkiye’de evlilikler eşler arasında değil, aileler arasında yapılır. Aileler, evlenen çiftlerin hep yanında olmak ve desteklemek ister, müdahale eder. Bundan dolayıgelin-kaynana çatışması her zaman olur. Mesela Doğulu erkeğin yemek beklentisi ile Batılı’nın yemek beklentisi, giyimi, oturması kalkması hep farklıdır. Kaynanalar gelinin her türlü davranışına müdahale ederler. Evlenecek kadın ve erkek, baştan bunu kabul ederler ve ona göre yaşarlar. Bu da mutsuzluğa sebep olmaz. Mutlu olmak tam teslimiyettedir. Yani erkek kadına, kadın kayınvalideye tam teslim olacak. Evlenmeden önce bunu hesaba katarak davranışlarını belirlerler.

‘Birbirleriyle iyi anlaşan gelin, kaynanalar var’ 
Ankara Ünv. Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Birsen Gökçe: 

Kaynana-gelin çatışması olduğu kadar birbiriyle çok iyi anlaşan gelin kaynanalar da var. Bu nedenle bir genelleme yapmak doğru olmaz. Tamamen kişisel bir şey olarak düşünüyorum. Geçmişte büyük aile yaşantısı yani bir arada yaşamak söz konusuydu. Kızların anneleri de kayınvalideleri de eleştirel sözler söyler. Artık küçük aileler var. Küçük aile oluşumu gençlere kendi kararlarını verme hakkı tanıyor ve evlerine kendilerinin egemen olmasını sağlıyor. 

‘Kaynana yüzünden boşanan çiftler var’ 
Psikilog Kıvanç Tığlı: 

Eğer evli çiftler arasında çok sevgi saygı varsa, kayınvalide çok sorun yaratmaz. Ama kaynana ile aynı evdelerse o zaman sorun oluşturabiliyor. Bana gelen danışanlardan gözlediğim kadarıyla kaynanası nedeniyle boşananlar olmuştu. Kadın ve erkeğin ikinci evlilikleriydi. Kayınvalidesi başka bir şehirde yaşıyordu ama yine de ilişkilerini olumsuz etkilemişti. İstanbul’a gelip onlarda kaldığında sürekli oğluna gelinini şikâyet ediyormuş. “Oğlum sen yokken çocuklara kötü davranıyor, bağıyor, bana soğuk davranıyor” diyormuş. Bu çiftin arasının açılmasına neden oldu ve ayrıldılar. Kaynanın hayatında sorunlar varsa, oğluna bağlanıyor ve gelinine sarıyor. Bilinçaltında da “Oğlum sadece bana ait olsun” var. 

‘Anneler fazla koruyucu sınır çizmiyor’
Psikiyatr Prof. Dr. Tanju Sürmeli

Gelin-kaynana çatışması çok görülen, kültürel ritüel gibi oluşmuş tekrarlayıcı bir davranış. Kayınvalideler bazen doğrudan bazen de dolaylı olarak boşanmaya sebep olabiliyorlar. Kayınvalide “Bu gelini istemiyoruz, ailemize yakışmıyor” gibi konuşmalar yapıyor. Genelde sınırı geçip, kendi fikirlerinden yararlanılmasını istiyorlar. Anneler çocuklarını çok koruyucu yetiştiriyor. Çocuklar da büyüdüklerinde çok kolay annenin etkisine giriyor. 

'Çok mutlu da çok mutsuz da olunabilir'
Eski CHP Adana Milletvekili, Eski TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Gaye Erbatur:

"Kaynanalar evliliklerde mutsuzluğa neden olur" gibi bir genelleme yapamayız. Çok mutlu da olunabilir çok mutsuz da olunabilir. Ben de bir kaynanayım. Bir oğlum var. Nasıl bir kaynana olduğumu gelinime
sormak lazım diye düşünüyorum. Herkes birbirine saygıyla, sevgiyle davranırsa huzursuzluklar önlenebilir. Ben çekirdek aileden yanayım. Birbirimizin haklarına saygı göstermeliyiz.

'Kaynana, gelinin karar vermesini engelliyor'
Koç Üniversitesi, Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı:

Aterkil aile yapısında, erkeğin annesine daha fazla karar verme yetkisi veriliyor. Halk sağlığı alanında yapılan araştırmalarda, kayınvalidenin gelinin karar vermesini engelleyici olduğunu ortaya koyan örnekler var. Örneğin çocuk hasta. Annesi hastaneye götürmek istiyor ama kayınvalide masraf olmasın diye buna engel oluyor. Bu nedenle birçok yerde çocuk hastaneye çok geç olduğu zaman gönderiliyor.

 

Kaynak: Habertürk 

 

Yazı Etiketleri

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ÇOCUĞUNUZUN AĞZINA SAĞLIK
ANNELER GÖZÜNÜZDEN KAÇMASIN
LOHUSALIKTAN NORMALE GEÇİŞ
UYGULAMAYI İHMAL ETMEYİN
İKİNCİ EŞ MEVZUSU
NORMALLEŞİYOR MU?
ÇALIŞAN ANNE SENDROMU
ANNELİKTEN İSTİFA EDİLMİYOR
ONU SEVERKEN TUTARLI OLUN
ANNE-BABANIN UYUMU ÖNEMLİ
HAMİLELİKTE KARİYER
HAKLARINIZI BİLİYOR MUSUNUZ
SAYILI GÜNLER KALDI
KARNE HEYECANI BAŞLADI

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
BABA DIŞARIDA BIRAKIL...
SOSYAL SERMAYENİZ NEDİR?
YENİ NESİL MODERN BABALAR
EVİNİZİ GÜVENLİ HALE ...
İLGİLİ VİDEOLAR
BESLENME ÇANTASINDAKİ MUHTEŞEM DÖRTLÜ
ÇOCUKLAR BUNLARA BAYILACAK
KISA SAÇ MODELLERİ
YENİ SEZONDA TIRNAKLAR
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :