Eşler ayrı yatakta mı yatmalı? Aynı yatakta yatmak medeniyetsizlik midir? Eski manken Figen Erman, bir gazeteye verdiği röportajda, çiftlerin aynı yatakta yatmasıyla ilgili olarak "Aynı yatakta yatmak medeniyetsizliktir" ifadesini kullandı. Erman röportajda, "Egoist bir insanım. Yatağımda bile hiç kimseyi istemem. Aynı yatakta yatmak medeniyetsizliktir. Herkesin banyosu, yatağı ayrı olmalı" dedi. Erman'ın sözleri tartışma yarattı. Kimi bu sözleri eleştirirken kimiyse yaş ilerledikçe çiftlerin ayrı yatabileceği konusunda düşüncesini dile getirdi. İşte farklı görüşler...
'Ayrı yataklarda yatmak, birçok problem getirir'
Psikiyatr Dr. Ayhan Akcan:
"Aynı yatakta yatmanın insana çağrıştırdığı birkaç duygu var: Seks, uyku, birliktelik veya duygusal anlamda beraber olma. Egoist, takıntılı, farklı cinsel fantazileri veya cinsel soğukluğu olan, küçüklüğünde bu anlamda travması olan, kişilik problemi bulunanlarda aynı yatakta yatmak sıkıntılı oluyor. Evlilikte 30'lu yaşlardan sonra kişilerin ayrı yatmaya başladıklarını görebiliyoruz. Seksüel anlamda beklenti çok fazla olmuyor, ayrı yatakta yatmak hoş karşılanıyor. Oysa aynı yatakta yatmak ruhu dinlendiriyor, duygusal anlamda rahatlık sağlıyor. Onun için bu modern yaşam değil, yaşamın gerekliliğidir. Geleneksel kültürümüzde de ayrı yatakta yatmak kabul edilebilir bir şey değildir."
'Sağlıksız bir görüş'
Dr. Akif Poroy (Seksolog)
"Bu görüş, komik gerçekten. Felsefi açıdan baktığımızda, özellikle Uzakdoğu felsefesi açısından kadın ve erkek bir bütünün yarısıdır, birbirini tamamlayan unsurlardır. Bu açıklama, normal olmayan bir değerlendirme. Tıbbi seksoloji açısından baktığımızda da çok yanlış, sağlıksız bir görüş. Kadın ve erkek birbirini tamamlar. Bu kesin. Paylaşım yatakta, banyoda, yaşamda paylaşımdır. Onsuz insanda bir eksiklik vardır. Erman kendi görüşünü yansıtmış. Çiftler arasında bir problem varsa, yaşlı insanlarda horlamaya bağlı olarak veya bir hastalık sürecinde yataklar ayrılabilir."
'Medeniyetle alakası yok kişinin kendi seçimi'
Doç. Dr. Armağan Samancı (Evlilik Terapisti- Psikiyatrist)
"Bunun medeniyetle ilgisi yok, kişinin kendi seçimidir. Seçim bireylerin yapılarıyla, karakterleriyle ilgilidir. Duygusal yakınlık ve paylaşımla ilgisi var. Gelişmiş ülkelerde herkesin 'ben'i daha çok düşündüğü ortamlarda yataklar ayrı olabiliyor. Ama paylaşıma dayalı, duygusal birlikteliğin daha önemsendiği kültürlerde tek yatak daha önemlidir. Bireyler duygusal yakınlıkları derecesinde hem fiziksel hem duygusal olarak yakın durabiliyorlar. Eskiden tek yatak dışında, tek yastık da vardı. Şimdi yastıklar ayrıldı. Ama yataklar aynı. Duygusal yakınlığı, fiziksel yakınlıkla birlikte istemekle bağlantılı bir şey. İlişkide bireyselliğini daha çok düşünen birinin yatağını ayrı tutma ihtimali daha yüksek."
‘Herhalde yaşla birlikte öyle düşünülüyor’
Türk Kadınlar Konseyi Derneği Başkanı Süheyla DİKER:
“HERHALDE Figen Hanım, 64 yaşına geldiği için öyle düşünüyor. Gençken daha farklı düşünülür. Geçenlerde bir arkadaşım da eşiyle yatak odasını ayırdığını söyledi. Sanırım yaşla birlikte öyle düşünülüyor.”
Habertürk/Özlem Yılmaz