Ayakların şişmesi, özellikle yaz aylarında çoğu kişinin başına gelir. Hem sağlık hem de estetik açısından sorun yaratan ayak şişlikleri, süreklilik arz ediyorsa bir doktora görünmek şarttır. Ayaklarda sıcaklar nedeniyle oluşan ödemler varsa, öncelikle bu şişliklerin nedeni araştırılmalıdır. Bir uzman hekim önerisi ile birlikte gerekli tanı ve işlemlerin yapılması gereklidir. Eğer gerçekten başka bir nedene bağlı değilse ve sorun sıcaklarsa; ödemin geçirilmesi için ayakların kalp seviyesinden yukarıya kaldırılması gerekir.
Ayak şişmelerinin türlü nedenleri arasında; vücutta tuz birikmesi, uzun süre ayakta kalma, uzun süre yürüme, sıcak havalar, uzun süre yolculuk, şişmanlık, doğum kontrol ilacı kullanma ya da hormon replasman tedavisi görme, gebelik, proteinden yoksun diyetler, alerjik reaksiyonlar, sinir ve kas ağrıları, hipertansiyon kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği de sayılabilir. Bu durumlardan birisi olması durumunda tıbbi tedavilerin yanı sıra, bitkisel losyonlar da ayaklara iyi gelecektir.
Ayak şişmesinin bir diğer nedeni de dolaşım bozukluklarıdır. Özellikle toplardamar dolaşımının bozulması (varisler), ayak şişmelerinin birincil nedeni olarak gösterilir. Lenf sisteminde meydana gelen tıkanmalar da (lenf ödem) ciddi şişmelere yol açabilir. Bu durum bazen ileri noktalara da varabiliyor, ki böyle durumlarda “fil ayağı” tanımı kullanılır. Kalp yetmezliği de ayaklarda şişmeye yol açabilir. Ayak bileği bölgesindeki iki taraflı şişlikler bazen gizli bir kalp yetmezliğinin ilk ve tek işareti olabilir. Böbrek ve karaciğer yetmezliklerinde de ayaklarda şişme önemli bir belirtidir. Her ikisinde de neden, protein yapımının azalması ya da kaybının artması ile protein dengesinin bozulması, yani “hipoproteinemi”dir. Protein azalınca, toplardamar sisteminin kanın sulu kısmını damar içinde tutması güçleşir, doku aralığına sızan vücut sıvısı ödeme yol açar.