Obezite ya da halk arasındaki adıyla şişmanlık, günümüzde gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunlara arasındadır. Yakın zamanda ülkemizde de obeziteye karşı mücadele programı başlatıldı. Sadece yetişkinlerde değil, çocuklarda ve genç nesilde de görülen obezite hayati tehlike oluşturmaktadır.
Çocuklarda ve gençlerde obezitenin büyük tehdit oluşturduğunu söyleyen Uzman Dr. Neslim G. Doksat, " “Obezite” denince, vücudun yağ dokularında depolanan doğal enerji rezervinin belirgin derecede hayatî tehlikeye veya yüksek derecede ölüm riskine yol açacak derecede artmasını kast ediyoruz. Obezite günümüzde, özellikle genç nesil için büyük bir tehdit oluşturmaktadır" dedi.
Şişmanlık, basitçe, vücut ağırlığının ve vücuttaki yağ kitlesinin beklenenin üzerinde olmasıdır diyen Doksat, bir kişinin şişman olduğunun belirlenmesi vücut kitle indeksinin (VKİ) hesaplanmasıyla olacağını dile getirdi.
Doksat, çocuklarda ve gençlerde obezite ile ilgili şunları dile getirdi:
VKİ, vücut ağırlığının (kg olarak), boy uzunluğunun (metre cinsinden) karesine bölünmesiyle hesaplanır. Bu indeks 25 ilâ 29.9 kg/metrekare ise kişi “fazla kilolu veya şişmanlığa aday” olarak değerlendirilir. VKİ 30 ilâ 34.9 arasındaysa “birinci derece veya hafif düzeyde şişmanlık”, 35 ilâ 39.9 arasındaysa “ikinci derece veya orta derece şişmanlık”, 40’ın üzerindeyse “üçüncü derece veya çok ağır düzeyde şişmanlık” olarak değerlendirilmektedir. Son ikisine özgül olarak obezite deniyor. Son zamanlardaki bir başka kavram da “normâl kilolu obezite”. Yâni, vücudunu toplam yağ dokusu %30’un üzerinde ise, kilo ve VKİ normâlse bile obeziteye bağlı hastalıklara yakalanma riski artıyor. Normal kilolu olup da, yağlı ve sarkık vücutlar bunun en güzel örneğidir.
ABD verilerine göre, okul dönemi çocuklarında %5 oranında obeziteye rastlanmaktadır. Şişmanlık açısından riskin en yüksek olduğu yaş 6 ilâ 11 yaş arasıdır. Bu yaş aralığında yoğun kilo alımı kalıcı şişmanlığa yol açabilir. Son senelerde besin değeri düşük, kalorisi yüksek olan gıdaların daha kolay ve ucuza temin edilecek şekilde pazarlanması ve sunulması sonucunda, gelişmekte olan ülkeler de dâhil olmak üzere bütün dünya obezite tehlikesiyle karşı karşıya gelmiş durumdadır.
Doksat, obezitenin en sıklıkla ortaya çıktığı yaşları ise şöyle sıraladı:
—Bebeklik dönemi
—2 ilâ 12 yaş arası
—Ergenlik dönemi sonrası
Tamamını okumak için tıklayın.