Okunma Sayısı: 10426
CANLI YORUMLAR

ERKEKLERE PROSTAT UYARISI

40'ınızı geçtiyseniz dikkat

40’ını geçen her erkek yaptırmalı!Her erkeğin kendisine has bir prostat yapısı olduğunu belirten ürologlar uyarıyor: Şikayeti olsun ya da olmasın 40 yaşından sonra her erkek yılda bir kez prostat taraması yaptırmalı.

 

Ntvmsnbc'nin haberine göre, prostat bezi ergenlikten itibaren artan erkeklik hormonu testosteronun etkisiyle büyüyor. Kanda testosteron bulunduğu sürece prostat büyümeye devam ediyor. Bu durum ancak erkeğin herhangi bir nedenle yumurtalarını kaybetmesi halinde sona eriyor.

 

Normalin üzerindeki büyüme bazı sorunlara neden olabiliyor. Büyümüş prostatın herkeste aynı şikayetlere yol açmadığını vurgulayan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Cemil Uygur, “Prostatı büyüyen her erkek hekime başvurmuyor. Çünkü vücut yapısına ve testosteronun dengesine bağlı olarak her erkeğin kendine has bir prostat yapısı bulunuyor. Prostat bezi, bir balonu andıran idrar torbasının ağzını yumruk gibi saran bir organ. Burada prostatın büyüklüğü değil, idrar torbasını bir yumruk gibi sararken torbanın ağzını sıkıp sıkmadığı önem taşıyor” diyor.

 

“PROSTAT PORTAKALI ANDIRIR” 
Bu durumu bir örnekle açıklayan Prof. Uygur, “Bazen büyük bir portakalın kabuğunu rahatlıkla soyarsınız ve ortasında parmağınızın gireceği bir açıklık kalır. İşte prostatta önemli olan, büyürken ortasında bu açıklığın kalıp kalmadığıdır. Prostatın da tıpkı portakal gibi dışında bir kabuğu, içinde de tıpkı portakal dilimleri gibi dokusu bulunuyor. Prostat büyümesi bu dilimlerden gelişirken, prostat kanseri ise çoğunlukla kabuk kısmında başlıyor” diyor.

 

TUVALETTE TAM BOŞALTIM YAPILAMIYOR 
Şikayetlerin 40’lı yaşlardan sonra başladığını ifade eden Prof. Dr. Uygur, hastaların çoğunlukla idrar akımının zayıflaması, sık sık tuvalete gitme isteği, tuvalette tam boşaltım yapamama, gece idrar sıkıştırmasıyla uykudan uyanma şikayetleriyle hekime başvurduğunu söylüyor.

 

ÖNCE KANSER VARLIĞI ARAŞTIRILIR 
Hangi nedenle olursa olsun hekime başvuran 40 yaş üzerindekilerin muayenesinde ilk önce prostat kanserinin araştırıldığını ifade eden Uygur, “Çünkü kendine has belirtisi bulunmayan prostat kanseri yalnızca ileri evrede, idrar yolunda sıkışmaya neden olabiliyor” diyor. Kansere yönelik taramaların elle muayene (rektal) ile prostat kontrolü ve kanda PSA incelemesinden oluştuğunu ifade eden Uygur, “Bu incelemelerin sonucunda bir risk olduğu düşünülürse, prostat biyopsisi alınarak araştırma tamamlanıyor. Kanser olasılığı ortadan kalktıktan sonra ise hastanın idrarla ilgili şikayetlerinin ne sıklıkta ve şiddette olduğu değerlendiriliyor” diyor.

 

TEDAVİ HASTAYA GÖRE BELİRLENİYOR 
Hangi tedavinin tercih edileceğine hastanın yaşına ve prostatın boyutuna göre karar verildiğini vurgulayan Prof. Dr. Uygur, bugün hastaların yalnızca yüzde 5-10’unda cerrahiye gereksinim duyulduğunu söyleyerek, günümüzde prostatın neden olduğu sıkıştırma hissini ortadan kaldıran ilaçların kullanıldığını belirtiyor.

 

CERRAHİ SONRASI TARAMAYA DEVAM EDİLİYOR 
Cerrahi tedavide üç farklı yöntem (kapalı prostat ameliyatı ‘TUR’, açık ameliyat ve dokuların lazerle buharlaştırıldığı ‘Green Light’) kullanılsa da hepsinde prostat kabuğu yerinde bırakılıyor. Bu nedenle, tedavilerin hiçbiri prostat bezinde kanser gelişme riskini ortadan kaldırmıyor.

 

40 YAŞINDAN SONRA YILDA BİR
Çoğu hastanın ameliyat sonrası kontrollerini ihmal ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Uygur, “Oysa her erkeğin 40 yaşından sonra yılda bir kez prostat taraması yaptırması, cerrahi tedavi görenlerin de ameliyattan sonra yine yılda bir kez taramalarına devam etmesi gerekiyor. Çünkü cerrahi tedavi gören hastaların yüzde 15’inde 10 yıl içinde kalan dokular tekrar büyüyüp kanalı sıkıştırabiliyor. Ayrıca bu cerrahi girişimler prostat kanseri riskini de ortadan kaldırmıyor” uyarısında bulunuyor.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
BEYNİN EROTİK FİLM HARİTASI
GÖRSEL BÖLÜM UYKUDA
SİVRİ BURUN, YÜKSEK TOPUK
BU İKİLİYE DİKKAT
BOTOKS AĞRI YAPAR MI?
YANIT GAZİ ÜNİ.'DEN GELDİ
SICAKTAN KAÇIŞ YOK
BARİ BU ÖNLEMLERİ ALALIM!
HAYALLERİNİZİN KOKUSUNA
TANRIÇAYLA KAVUŞUYORSUNUZ
HAMİLELİKTE 29. HAFTA
RAHATLATICI FAKTÖR EGZERSİZ
EPİLEPSİ YOK OLABİLİR
ÇOK DİRENÇLİ DEĞİLSE...
ZAYIFLAMA KÖPÜĞÜ VE SABUNU
YENİ YILA ÖZEL...
DİLDE PEŞİN HÜKÜMLÜ OLMAYIN
CÜMLE KURARKEN DİKKAT
BEYNİNİZİ DOĞRU KULLANIN
DOĞRU KARAR VERMEK İÇİN...

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ERKEKLER DE OTURSUN
TABULARA ELVEDA
ERKEKLERDE KISIRLIK
BOYUN AĞRILARI
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
ÇOCUKLAR BUNLARA BAYILACAK
ÜNLÜLERİN MAKYAJSIZ HALLERİ
OJENİZ NE RENK OLSUN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :