Omuzunuzun ağrıdığını sanıyorsunuz ama aslında sorun midenizde olabilir
Yansıyan Ağrı ve Manuel Terapi
Hastalıkların belirtisi, yaralanmaların habercisi, hayatımızı ciddi derecede etkileyen ağrının çok fazla çeşidi vardır. Muayene sırasında uzmanlar tarafından rutin sorularla ağrının yeri, çeşidi, süresi, sıklığı, zamanı sorgulanır. Peki, ağrının özelliği neden bu kadar önemlidir?
GECE AĞRISI İLTİHAP HABERCİSİ
Eğer ağrının tipi karıncalanma, elektriklenme tarzından ağrı varsa ağrı sinir dokusundan kaynaklanır. Ağrı gece oluyorsa aktif bir iltihap durumu vardır. Ağrı hareketle artıyorsa mutlaka bir yaralanma vardır. Ağrının yerini belirlemek ise problemin kaynağını çözmede önemlidir. Ağrı sorgulaması ve teşhis aşamasında gözden kaçırılan en büyük nokta: Yansıyan Ağrı’dır.
Vücudumuzdaki sinir sistemi, karmaşık ve birbiriyle yakından bağlantılı bir ağa benzer. Bu sinir ağı vücuttaki bütün bilgilerin toplanmasını, beyine iletilmesini, beyinde işlenmesini ve ortaya çıkarılan cevabın geriye iletilmesini sağlar. Bütün bu işlemler çok hızlı ve çok karmaşık bir şekilde gerçekleşmektedir. Bazen beynimizin de kafası karışabilir. Vücuttan toplanan bilgiler beyinde işlenirken karışır ve farklı dokulara uyarılar gönderilmesine neden olur. Bu da ağrının problemden uzak bir bölgede açığa çıkmasına neden olur. Buna da yansıyan ağrı deniyor.
Okan Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, problemin olduğu yerden, daha uzak bir bölgede hissedilen yansıyan ağrılar ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi:
SORUN BELİNİZDE DEĞİL PANKREASINIZDA OLABİLİR
“Yansıyan ağrıya en güzel örnek bel ağrısıdır. Yıllardır çektiğimiz bel ağrılarının hep beldeki yapılardan kaynakladığını düşündük bu yüzden bel ağrılarının kaynağının pankreas olabileceği hiç aklınıza gelmedi. Tipik olarak, iç organlardaki ağrılar genellikle bulundukları bölgeden uzakta, benzer sinir yollarına sahip dokularda açığa çıkar.
Bel ağrısının tipine ve şiddetine göre yansıyan ağrı bölgeleri de farklılık gösterir. Hafif ve gezici bir ağrı varsa, ağrı zaman zaman geliyor ve kayboluyorsa basit bir bel ağrısıdır. Genellikle ciddi bir problemden söz edilemez.
Bel bölgesinde hissedilen yansıyan ağrının kaynağı ise çoğu zaman kasıktan, kalçadan ve uyluk kısmından kaynaklanır. Ağrı gezicidir ve nadiren diz altından gelir. Bu tip ağrılar çok sık görülmez ancak bir yaralanma veya zorlama sonrasında açığa çıkar.
AĞRIYI DOĞRU TESPİT ETMEDEN TEDAVİ BAŞARILI OLMAZ
Ne yazık ki beynimiz ağrının tam kaynağını belirleme konusunda yetersizdir. Detaylı bir hikâye ve muayene ile ağrı ile yansıyan ağrı ayırt edilebilir. Ağrının ayırt edilmesi tedavi yaklaşımı konusunda önem taşımaktadır. Altta yatan neden belirlendiği takdirde tedavi daha hızlı ve çözümü daha kolay olmaktadır.
Yansıyan ağrı meydana gelen diğer bölge ise omuzdur. Omuzdaki ısrarlı ağrı sadece omuz patolojilerini değil başka bir problemin varlığını gösterebilir. Hareketle değişmeyen ağrının kaynağı mide, karın ve göğüs olabilir.
MANUEL TERAPİ
Manuel terapi uygulamaları yumuşak doku üzerine yapılabilen teknikleri de içerir. Deri ve deri altı dokusu gözle görülmese de hareketli bir dokudur. Aynı zamanda karın boşluğunda bulunan organların bir kısmı kastan oluşur. Çeşitli sebeplerle dolaşımı bozulabilen organlar bu durumu ağrı olarak açığa çıkarır. Organın kas dokusunda ve dolayısıyla deri altı bağ dokuda hassasiyet meydana getirir. Uygun tekniklerle yumuşak dokunun hareketlendirilmesi dolaşımın yeniden sağlanmasına ve organlardan kaynaklı ağrının azalmasına yardımcı olur.”